Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum explică PSD modificarea Codului Penal: scandal de proporții în Parlament

Inquam Photos/ Octav Ganea
senat proteste

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat marţi, în plen, că propunerile de modificare la Codul penal au fost "de bună credinţă, de bună intenţie şi de maximă transparenţă, nu au fost făcute prin reglementare peste noapte, nu au fost făcute prin reglementare fără dezbateri, nu au fost făcute prin reglementări care să excludă participarea persoanelor direct interesate".

Citește și: ALERTĂ - Senatul a ADOPTAT modificările la Codul Penal: abuzul în serviciu, redefinit

"(...) Nu ca să apărați un funcționar un înalt demnitar și să i-ați scos de la pușcărie, fără să plătească un leu pentru prejudiciile cauzate, printre care poate vă numărați și dumneavoastră", a declarat senatoarea PNL, Iulia Scântei, la explicarea votului de marți în plenul Senatului asupra proiectului care aduce modificări Codului penal.

De cealaltă parte, senatorul PSD, Șerban Nicolae, a replicat că este o inepție să explici în plen votul altor partide și că liberalilor ar trebui să le fie rușine pentru felul în care era reglementat înainte Codul penal, lucru care a dus la condamnări la CEDO ale României.

"O sesizare de procedură. Explicația votului altora este o inepție în Parlamentul României și în general. De aceea v-aș ruga să nu o mai faceți, pentru că nu pricepeți. Atacarea altor dispoziții din Codul penal. Ar trebui să le explicați colegilor dumneavoastră cum e să faci pușcărie și apoi să fii achitat. Propunerile făcute astăzi nu rezolvă nicio problemă personal a cuiva anume. Ele sunt applicate și vor fi aplicat în toate dosarele. Ar trebuie să le fie rușine tuturor care au făcut modificările Codului penal și de procedură penală, ca să facă România să piardă la CEDO, să piardă bani. De aceea noi am procedat corect", a afirmat Șerban Nicolae.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a explicat că parlamentarii Uniunii s-au abținut la votul pe proiectul care aduce modificări Codului penal, deoarece au fost respinse amendamentele referitoare la abuzul în serviciu și abrogarea neglijenței în serviciu.

"Așa cum am menționat și în cadrul dezbaterii generale, deși acest proiect are și părți bune, transpuneri ale deciziilor CCR, două chestiuni semnalate nu au fost aproabate ca și amendament referitor la abrogarea neglijenței în serviciu și redefinirea abuzului în serviciu, drept pentru care UDMR nu a putut susține acest proiect legislative și s-a abținut de la vot", a declarat Cseke Attila.

Senatul a adoptat, marți, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege care aduce modificări Codului penal, cu voturi 74 de voturi "pentru", 9 abţineri şi 28 de voturi "împotrivă. Inițiativa urmează să fie votată decizional de Camera Deputaților.

Parlamentarii partidelor de opoziție au încercat să boicoteze, ședința de marți a Senatului în care a fost dezbătut și votat proiectului care aduce modificări Codului penal. Aceștia au părăsit timp de câteva minute sala, în speranța că nu va fi întrunit cvorumul necesar pentru votul asupra inițiativei legislative. Aleșii USR au afișat bannere cu mesajul "Fără penali".

Senatorii PNL, USR și PMP s-au reîntors, la scurt timp, în sală, după ce președintele de ședință, Adrian Țuțuianu a anunțat că există cvorum pentru continuarea lucrărilor, deoarece UDMR a decis să rămână în sală.

Comisia special pentru legile justiției a dat, luni, raport de admitere proiectului de lege care aduce modificări Codului penal. Raportul va fi votat marți, în plenul Senatului, prim for sesizat pentru inițiativa legislativă. Comisia a aprobat mai multe modificări la Codul penal, printre care redefinirea grupului infracțional organizat.

Tot luni, Comisia Iordache a eliminat complet articolul referitor la neglijența în serviciu comisă de funcționarul public și a adoptat propunerea PSD prin care se introduce un prag pentru abuzul în serviciu echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.