Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum justifica un baron PDL o finantare ilegala

lacrimi de crocodil, baron

DNA i-a trimis in judecata pe OSTAFICIUC CONSTANTIN și NĂDĂȘTEAN IOAN-PETRIȘOR, președinte al Consiliului Județean Timiș, respectiv secretar al județului Timiș, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

Acestia au finantat ilegal echipa de fotbal Poli Timisoara. Ei au justificat aceasta finantare prin faptul ca: "în ultimii ani, fotbalul a devenit un fenomen social, colectivităţile locale fiind direct interesate în susţinerea sportului de performanţă, motiv pentru care putem aprecia că susţinerea singurei echipe de fotbal din Liga I pentru accederea în elita naţională şi competiţiile UEFA constituie un proiect de interes public judeţean”.

Insistenţa inculpatului Ostaficiuc Constantin mai reiese, potrivit aceluiaşi procesul-verbal al şedinţei Consiliului Judeţean Timiş din data de 28.03.2008, din faptul că acesta se substituie voinţei consilierilor judeţeni, erijându-se în exponentul acestora: „ne menţinem hotărârea prin care, de principiu, suntem de acord să sprijinim această activitate reprezentativă pentru judeţul Timiş şi în anumite condiţii, noi, consiliul judeţean chiar am premiat toate realizările deosebite ale unor cetăţeni sau instituţii ale judeţului Timiş. ... şi să rămână în discuţie, comisia respectivă (n.a.: comisia de specialitate a C.J. Timiş) dacă aceasta are mandat din partea consilierilor judeţeni pentru următoarele posibilităţi de a ajuta şi de a fi alături de club, lucru care ar trebui să se întâmple în zilele ce urmează, având în vedere că trebuie să dăm un răspuns final ce poate fi dat în plenul consiliului judeţean din luna aprilie”.

Potrivit rechizitoriului, iniţial, opoziţia consilierilor locali cu privire propunerea de finanţare a S.C POLITEHNICA 1921 ŞTIINŢA TIMIŞOARA & INVEST S.R.L. pe care inculpatul Ostaficiuc Constantin a încercat să o impună, a fost formal acceptată de acesta care a renunţat pentru moment la punerea în practică a rezoluţiei infracţionale avută în vedere şi a acceptat amânarea temporară a luării unei decizii în acest sens, insistând însă în luarea unei decizii favorabile în vederea finanţării clubului de fotbal în cel mai scurt timp, deşi nu exista nicio presiune şi nu era imperios necesară adoptarea unei asemenea hotărâri: „eu cred că prin cea e discutăm astăzi este vorba doar de răspunsul pe care-l dăm […] Şi să rămână în discuţie […] pentru următoarele posibilităţi de a ajuta şi a fi alături de club, lucru care ar trebui să se întâmple în zilele ce urmează, având în vedere că trebuie să dăm un răspuns final ce poate fi dat în plenul consiliului judeţean din luna aprilie.”

În fapt scopul real al acordării unei sume de bani S.C POLITEHNICA 1921 ŞTIINŢA TIMIŞOARA & INVEST S.R.L. era determinat de situaţia financiară în care se afla această firmă, aşa cum am prezentat anterior aceasta având datorii semnificative iar existenţa unor lichidităţi financiare era strict necesară desfăşurării în continuare a activităţii, aspect prin care inculpatul Ostaficiuc Constantin urmărea obţinerea de către S.C POLITEHNICA 1921 ŞTIINŢA TIMIŞOARA & INVEST S.R.L. a unui folos necuvenit.

În fapt s-a învederat că „echipa de fotbal are nevoie şi de o susţinere financiară adecvată pentru asigurarea condiţiilor de pregătire şi joc astfel încât să obţină performanţe care să o propulseze în clasamentul Ligii I”, sprijinul fiind necesar având în vedere că „în ultimii ani, fotbalul a devenit un fenomen social, colectivităţile locale fiind direct interesate în susţinerea sportului de performanţă, motiv pentru care putem aprecia că susţinerea singurei echipe de fotbal din Liga I pentru accederea în elita naţională şi competiţiile UEFA constituie un proiect de interes public judeţean”.

Iata ce prevedea 'Protocolul de colaborare' dintre CJ Timis si echipa de fotbal:

,,Consiliul Judeţean Timiş se obligă să aloce suma de 1.000.000 euro pentru susţinerea exclusivă a echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara, în două tranşe, respectiv 500.000 euro în luna mai 2008 pentru ocuparea unui loc în clasamentul Ligii I care asigură participarea în competiţiile de club UEFA şi 500.000 euro în luna decembrie 2008 pentru ocuparea cel puţin a locului 5 în clasamentul Ligii I la finele turului de campionat 2008-2009, pe bază de documente justificative”.

Precizăm, că tot pentru a distrage atenţia, în cuprinsul hotărârii aprobate iniţial, a fost menţionată suma de 1.000 mii euro”, care la o lecturare sumară era de natură a subdimensiona valoarea reală a finanţării, în sensul că, similar altor finanţări, se circumscria unei valori relativ reduse, în situaţia în care nu era observată multiplicarea valori cifrice şi a monedei la care se făcea referire (mii şi euro).

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.