Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum pierde Grindeanu-Ponta PSD-ul și cum câștigă Orban PNL-ul

Marius Popescu

Sunt două scenarii extrem de plauzibile iar acestea nu sunt departe de a fi înfăptuite. Trebuie doar să ne bazăm pe logica simplă, care, ce-i drept, nu este deloc aplicabilă și în cazul politicii...

content-image

S-o luăm pe rând. PSD-ul nu s-a mai confruntat, în opinia mea, vreodată cu o asemenea criză. De câteva zile asistăm la o tulburare gravă a celui mai mare partid politic de la noi, care poate afecta grav până și ultimul muncitor de pe câmp. Grindeanu s-a delimitat clar de viziunea lui Dragnea, același Dragnea care, ne place sau nu ne place, a adus voturi. Și nu puține, pentru că PSD-ul a obținut un scor istoric în iarnă. Și tocmai de aceea, creierul social democraților este destul de respectat în partid, iar felul în care acesta tratează cu liderii partidului face multă lume invidioasă. Este un altfel de șef, care a adus aproape de el mulți oameni cu greutate din teritoriu, oameni care aduc voturi și oameni care nu cer multe...

Grindeanu a greșit flagrant atunci când a uitat că a fost pus în funcția de prim-ministru de către PSD. Iar PSD-ul este condus de Liviu Dragnea! Iar Liviu Dragnea este al treilea om în stat. Iar când al treilea om în stat care este și președintele celui mai mare partid din România este într-o strânsă coaliție cu al doilea om în stat (Tăriceanu), nu prea poți emite pretenții cu privire la o răsturnare a guvernului și la o surpriză de proporții în parlament. De ce? Pentru că ești al patrulea om în stat! Și indiferent de cât de capabil ești, e greu! Aproape imposibil...

Cred că Sorin Grindeanu a greșit. De mai multe ori! Și, stați, că nu știu cu care să încep. Aia cu “a mușcat mâna care l-a hrănit” am enunțat-o mai sus. A doua greșeală a fost cârdășia cu Ponta. Din nou, stați, nu săriți, că nu dau în Ponta, dar fostul prim-ministru are anumite dificultăți nerezolvate cu publicul, cu partidul și chiar cu oamenii care-l susțin, ultimile atârnând destul de mult. Ponta ar trebui să facă pace, în primul rând, cu susținătorii lui și, după, cu cei din partid. Și apoi să se orienteze către câștigarea încrederii altor oameni. PSD-iștii nu prea pot să-l uite pe Ponta după ce și-a dat demisia pe facebook fără să se consulte cu partidul. Remember?

Și mai e un aspect. Dragnea, omul care a dus PSD-ul la scorul istoric stabilit în decembrie 2016, nu numai că va reuși să calce în picioare “tinerii frumoși și liberi din PSD” (chiar și Marius Pieleanu făcea referire la ei), dar va reuși să facă și un deal cu UDMR și, poate, cu niște independenți. De ALDE nu are rost să vorbesc. Ah, apropo de ALDE, dintre toți secretarii de stat din guvern care au fost eliberați din funcție, de ce tocmai cel care provenea din ALDE nu a fost atins?

Deci, așadar și prin urmare, moțiunea de cenzură va trece în Parlament. Asta dacă nu-și dă Grindeanu demisia înainte! :) Asta chiar le-ar întrece pe toate.

 

Acum să trecem la PNL! Congresul partidului istoric este unul foarte important, însă, în lumina evenimentelor din ultima perioadă, va trece pe locul II. Este, poate, pentru prima oară când un congres de o asemenea magnitudine nu este expus cum trebuie. Parcă e la “diverse”. Și e păcat...

În altă ordine de idei, ce voiam să vă întreb: l-a văzut cineva pe Ludovic Orban la televizor în ultima perioadă? Nu de alta, dar se pare că are șansele cele mai mari ca să ajungă șeful Partidului Național Liberal și, cu toate astea, doar Bușoi e în fiecare zi invitat în studiourile televiziunilor. La alegerile astea interne nu avem parte de confruntări.

Sursele mele spun că am asistat la un boicot deliberat vizavi de Orban, venit din partea unei fracțiuni semnificative a mass-media. Practic, omu’ n-a putut să se dea la televizor, deși, repet, are cele mai mari șanse să conducă al doilea partid din România. O să vă las pe dumneavoastră să răspundeți la întrebarea la care cu toții ne gândim: “De ce oare?”.

Ludovic Orban este cotat cu prima sansa pentru șefia PNL în confruntarea cu Cristian Bușoi de la congresul de sâmbătă, la care vor participa aproape 5.000 de liberali. Fiind prins în alegerile interne, PNL-ul nu dă deocamdată vreun semn public că are o idee despre cum poate exploata actuala criză din PSD. Iar asta este o rușine, având în vedere cât de mare este partidul. Mai ales că, spre deosebire de criza OUG 13, care era una generată de presiune publică, PSD având atunci o majoritate parlamentară solidă, de data asta, chiar majoritatea PSD-ALDE se clatină.

Vom vedea…

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.