Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum rezolvăm problema pensiilor speciale? Kelemen Hunor: 'Pentru acest lucru trebuie să ai curaj'

Facebook
Kelemen Hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor, președinte al UDMR, a declarat, în exclusivitate pentru DigiFM că trebuie rediscutat sistemul de pensii speciale, pentru că nu este corect ca pensia să fie mai mare decât ultimul salariu. Kelemen Hunor s-a referit în special la pensiile magistraților și la faptul că există posibilitatea ca aceștia să se pensioneze la 51 de ani și apoi să se reangajeze în sistem.

„Va fi o ședință de guvern în care vor fi mai multe provogări de termene. Și această temă va fi pe masa guvernului, fiindcă în acest moment soluția discutată, soluția agreeată este prerogarea termenului până în 2023. (...) Nu rezolvăm mare lucru, fiindcă nu acolo sunt problemele. Cea mai mare parte a discuției se duce în direcția magistraților, unde într-adevăr sunt pensii care sunt mai mari decât salariul – ultimul salariu. Pe de-o parte. Pe de altă parte, posibilitatea să ieși la pensie la 50 de ani, la 51 de ani, să primești pensia specială, apoi, să lucrezi undeva în sistem, iarăși e o chestiune discutată. Abordarea mea legată de pensiile ocupaționale, pensiile speciale, pensiile... cum spuneți dumneavoastră, nu contează cum le numim, pleacă de la următorul principiu...(...)

Da. Sunt peste principiul contributivității. Principiul de la care plec eu, acest lucru trebuie discutat ca în orice stat din această lume. Există categorii socio-profesionale care în timpul serviciului public, au niște restricții, au niște interdicții, au niște incompatibilități. Trebuie stabilite care sunt acele categorii socio-profesionale unde în perioada când stă în serviciul public are niște interdicții. OK, pentru acea perioadă statul trebuie să decidă dacă oferă peste contributivitate un punct, un punct și jumătate, jumătate de punct la pensie și se rezolvă și pensionarea anticipată. Dacă statul român ar stabili aceste reguli, atunci nu ar fi nicio problemă, fiindcă în fiecare stat din lume există astfel de reguli și pentru magistrați, și pentru militari, și pentru politicieni și atunci lucrurile sunt clare. Dar, nicăieri nu se acceptă ca pensia să fie mai mare decât salariul. Deci, asta ar fi abordarea corectă, dar pentru acest lucru trebuie să ai curaj și trebuie să ai și un stat puternic. Apropo, foștii comisari europeni, foștii europarlamentari, când vin acasă în frunte cu Dacian Cioloș, sunt foarte, foarte zgomotoși, legat de pensiile speciale. Când se întorc la Bruxelles, n-am auzit nicio inițiativă că vor să renunțe la pensia specială legată de fosta funcție de comisar european sau de deputat, eurodeputat”, a spus Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.