Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum scăpăm de PSD? Alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Observ foarte multă agitaţie în ultima perioadă pe subiectul demolării Guvernului Dăncilă şi al pedepsirii PSD pentru răul făcut României în ultimii trei ani de zile. Demonizarea Premierului este binemeritată, de vreme ce Viorica Vasilica a ales voluntară să fie instrumentul lui Liviu Dragnea, neavând niciun fel de pregătire pentru demnitatea pe care o ocupă în acest moment. Totuşi, există sentimentul că unii dintre cei care se dau a fi mari anti-PSD-işti uită sau se prefac că uită faptul că puterea „ciumei roşii” nu stă la Palatul Victoria, ci în teritoriu. Şi dacă îi evacuăm pe Viorica Dăncilă şi pe miniştrii săi incompetenţi din Guvern, PSD va supravieţui în liniştit prin baroni locali precum Dan Nica (Galaţi), Marian Oprişan (Vrancea), Paul Stănescu (Olt) sau Olguţa Vasilescu (Dolj) care sunt stăpâni peste o armată veritabilă de primari. Sigur, uriaşa conductă bugetară va fi împărţită în mii de ţevi, dar resursele naţionale tot se vor scurge pentru alimentarea clientelei roşii.

Pentru ieşirea definitivă din acest marasm, pentru a ne vindeca definitiv de „ciuma roşie”, este absolut crucial să fie adoptat proiectul Partidului Mişcarea Populară privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Extrapolând rezultatul europarlamentare şi preconizând tendinţele politice actuale, dacă se revine la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, la alegerile locale din 2020, PSD nu va mai obţine nicio capitală reşedinţă de judeţ şi va pierde peste 80% din primăriile de oraşe şi municipii. Abia atunci vom putea discuta despre pedepsirea aşa cum se cuvine a celor care au încercat să ne scoată din Europa şi să pulverizeze toate instituţiile funcţionale ale acestei ţări.

Pe această cale, fac un apel către colegii parlamentari din PNL şi USR să susţină acest proiect al PMP. Înţeleg foarte bine că sunt mulţi primari PNL care se simt ei înşişi ameninţaţi de o asemenea modificare legislativă, mai ales la Cluj-Napoca, Timişoara sau Ploieşti, dar este infinit mai important să învingem definitiv PSD, să-i condamnăm pe aceşti politruci aparent eterni la irelevanţă. La fel cum înţeleg că există un curent de gândire în USR care spune că PSD-iştii ar fi mult mai predispuşi să voteze cu PNL în turul II, ceea ce i-ar face să piardă multe oraşe pe care ei le cred câştigate luându-ne după rezultatul europarlamentarelor din 26 mai 2019. Or, asta ar putea trăda o mentalitate specifică politicienilor vechi şi rutinaţi, nicidecum celor care afirmă că sunt „oameni noi”.

Timing-ul votării acestui proiect de lege al PMP este favorabil. Pe de o parte, proiectul a ajuns la vot final şi asta ar însemna că putem schimba încă de pe acum lucrurile. Să nu mai aşteptăm eterna poveste a OUG-ului presupusului viitor Guvern pe modelul Executivului Cioloş în 2016. Pe de altă parte, se prea poate ca, dacă aşteptăm până după prezidenţiale, să se intre în hora presiunilor legate de alegerile parlamentare anticipate. Or, dacă rezolvăm problema de acum (cu un an înainte de locale), nu mai riscăm ca tema să fie acoperită, de o manieră voită sau nu.

De asemenea, în logica OUG-ului promovat de Premierul Dăncilă privind alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene uninominal, ar fi absolut necesar ca legea de aprobare a acestei ordonanţe de urgenţă să presupună şi acolo introducerea a două tururi de scrutin.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.