Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituțională poloneză dă o nouă lovitură: CEDO, parțial incompatibilă cu Constituția

AP
Polonia

Curtea Constituţională poloneză a hotărât că Convenţia europeană a drepturilor omului este, în parte, incompatibilă cu Consttuţia poloneză, relatează AFP, potrivit news.ro.

Tribunalul Constituţional - ai cărui membri sunt numiţi în mare parte de către puterea poloneză - a pus la îndoială compatibilitatea Legii supreme cu Articolul 6 al Convenţiei, care asigură dreptul la un proces echitabil, într-un tribunal independent şi imparţial.

Tribunalul refuză astfel Curţii Europene a Drepturile Omului (CEDO) şi jurisdicţiilor naţionale dreptul de a ”controla constituţionalitatea şi compatibilitatea cu Convenţia legilor privind organizarea puterii judiciare, competenţa tribunalelor şi legea care stabileşte organizarea, procedurle şi modul de alegere a membrilor Consiliului Naţional (polonez) al Magistraturii”, un organ-cheie al sistemului judiciar polonez.

Curtea Consttuţonală poloneză a respins, în noiembrie, o hotărâre a CEDO, care are la bază aceeaşi Convenţie, pronunţată în mai, care punea în discuţie legalitatea numirii judecătorilor la Curtea Constituţională.

CEDO a pronunţat recent o serie de hotărâri critice vizând o reformă controveraată a sistemului judiciar polonez, acuzată de către Bruxelles de faptul că subminează justiţia poloneză.

CEDO s-a pronunţat împotriva unei ”Camere Disciplinare” vizând judecătorii polonezi, înfiinţată de către Guvernul conservator populist de la Varşovia, care se află în centrul unei dispute aprige între Polonia şi Uniunea Europeană (UE).

CEDO a stabilit că această Cameră nu este un ”tribunal independent şi imparţial, înfiinţat de lege în sensul Convenţiei europene” a drepturilor omului şi că dreptul acuzatului la un proces echtabil este, astfel, încălcat.

Guvernul polonez susţine că aceste reforme sunt necesare în lupta împotriva corupţiei judecătorilor şi critică ”amestecurile” Bruxellesului.

UE consideră că aceste reforme controversate dăunează justiţiei, subminează statul de drept şi, în definitiv, democraţia.

Curtea Consttuţională a respins deja, printr-o hotărâre care a făcut mare zgomot în UE, primatul dreptului european asupra dreptului polonez, declanşând un conflict cu Bruxellesul, care a blocat aprobarea planului de ralansare economică post-covid al Varşoviei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.