Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene aminteşte că este singura instanţă care are jurisdicţie la nivel comunitar

judecator justitie

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anunţat, vineri, că este singura instituţie abilitată să ia decizii privind conformarea cu legislaţia comunitară, negând practic competenţa instanţei constituţionale din Germania, care s-a pronunţat privind politicile Băncii Centrale Europene, anunță MEDIAFAX.

"Pentru a asigura aplicarea uniformă a legislaţiei UE, doar Curtea de Justiţie - creată în acest în acest scop de statele membre - are jurisdicţie de a stabili că o acţiune a unei instituţii UE intră în contradicţie cu legislaţia UE", anunţă instanţa europeană.

Citește și: Raed Arafat avertizează: Mănușile nu fac decât să-ți dea o falsă senzatie de siguranță

"La fel ca alte autorităţi ale statelor membre, instanţele naţionale au obligaţia de a asigura că reglementările europene sunt aplicate în totalitate. Acesta este singurul mod de a asigura egalitatea statelor în Uniunea creată de ele", subliniază Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Curtea Constiuţională din Germania a cerut, marţi, Băncii Centrale Europene (BCE) să ofere argumente în favoarea deciziei privind emiterea de euroobligaţiuni. Decizia BCE a fost autorizată în 2018 de Curtea de Justiţie a UE. Instanţa constituţională germană a admis că decizia "nu înseamnă constatarea vreunei încălcări" comise de către BCE, dar solicită argumente în favoarea finanţării datoriilor statelor europene. Hotărârea se referă parţial la euroobligaţiunile în valoare de 2.600 de miliarde de euro emise în perioada 2015-2018 prin Programul de relaxare cantitativă al BCE.

Citește și: E oficial! Guvernul permite reducerea impozitului

Banca Centrală Europeană este o instituţie "independentă", astfel că nu este afectată de hotărârea instanţei constituţionale din Germania privind un program de obligaţiuni, a afirmat Christine Lagarde, preşedintele BCE.

Anterior, Comisia Europeană a comunicat: "Reiterăm primatul dreptului comunitar şi faptul că deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sunt obligatorii pentru toate jurisdicţiile naţionale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.