Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în Justiţie: CCR spune că ÎCCJ trebuie să tragă din nou la sorţi completurile de 5 judecători

iccj

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a faptului că ÎCCJ nu a stabilit legal componenţa completurilor de 5 judecători. În document, judecătorii constituţională explică şi cum urmează să fie stabilite noile completuri de 5 judecători, iar concluzia este una sumbră pentru ÎCCJ: nici noile completuri, trase la sorţi pe 8 noiembrie 2018, nu au fost stabilite în conformitate cu decizia CCR.

Vezi AICI motivarea CCR! (.pdf)

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective. În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a Completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale [art.133 alin.(1) şi art.134 alin.(4) din Constituţie, precum şi art.1 alin.(1) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii], obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare", se arată în motivarea CCR.

"Nici un act administrativ nu poate înlătura sau limita acţiunea legii, aceasta trebuind a fi interpretată şi aplicată în deplină concordanţă cu conţinutul său normativ. Totodată, pentru a nu exista nici o urmă de îndoială cu privire la independenţa/ imparţialitatea obiectivă a acestor completuri şi pentru a nu se afecta imaginea şi credibilitatea instanţei supreme, organizarea tragerii la sorţi trebuie să fie, în integralitatea sa, neutră, publică, transparentă, astfel încât să fie prevenite şi înlăturate orice suspiciuni care vizează corecta desfăşurare a procedurii", mai afirmă judecătorii CCR în motivare.

Judecătorii CCR denunţă "conduita" ÎCCJ şi a Colegiului de conducere al instituţiei, afirmând că nu mai poate oferi garanţia restabilirii cadrului legal. Astfel, responsabilitatea supervizăriitragerii la sorţi a noilor completuri revine Secţiei pentru judecători a CSM. Acest lucru este întărit şi la punctul următor, unde se precizează că tragerea la sorţi trebuie să fie neutră, adică nu poate fi responsabilitatea persoanelor implicate în conflict. Consecinţa directă este anularea completurilor trase la sorţi pe 8 noiembrie.

Surse juridice au declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că după decizia prin care s-a constatat conflictul între Parlament şi ÎCCJ, judecătorii constituţionali au constatat "modul superficial" în care conducerea ÎCCJ a decis să reia tragerea la sorţi. Pentru a înlătura orice dubiu, s-a decis adăugarea în motivare a prevederilor privind Secţia pentru judecători a CSM. Astfel, respectând în continuare procedura de la art. 32 al Legii 304/2004, ÎCCJ va trebuie să organizeze o nouă tragere la sorţi, la care să asiste şi reprezentanţi ai CSM.

Întreaba procedură ar putea dura câteva săptămâni, astfel că procesele se vor relua la completurile de 5 judecători ale ÎCCJ abia anul viitor. Secţia pentru judecători a CSM trebuie să se întrunească pentru a stabili modalitatea exactă de punere în aplicare a deciziei CCR, după care se va organiza noua tragere la sorţi. Între timp, în lumina deciziei CCR, Curtea de Apel Bucureşti urmează să anuleze hotărârea Colegiului de conducere al ÎCCJ de pe 8 noiembrie, prin care s-au desemnat prin tragere la sorţi alte completuri de 5 judecători. Momentan, hotărârea este suspendată, în urma deciziei judecătoarei Alina Ghica, de la Curtea de Apel Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.