Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacă repetăm 1946 în 2016, România devine Teleorman

A început PSD să îl șlefuiască pe Liviu Dragnea pentru a deveni următorul premier al României. Tactici, strategii și planuri, pentru că altfel s-ar duce dracului partidul și planurile clienților de sifonare a banilor publici. Cam asta se întâmplă când construiești un partid ca o societate comercială, care funcționează pe profit. Câți bani bagi în alegeri? Atâta. De unde vin? De la ăia. Acesta este inputul. Cât scoatem în patru ani? Mai mult decât atâta. Acesta este outputul, profitul brut. Ce mai avem de plătit? Furnizorii, materia primă, utilități, angajați, cheltuieli curente, taxe. Adică mafioții locali, materialele electorale, utilitățile tot utilități, oamenii din secții, șpăgile pentru ca treaba să meargă unsă și taxe nu avem. Restul este profitul net, că doar de aia ne-am făcut partid și ne-am băgat în politică, pentru a avea acces la bani publici. Noi centrăm, noi dăm cu capul - adică noi semnăm și firma unui prieten care a luat lucrare prin încredințare directă sau licitație cu dedicație face lucrarea. Supraevaluăm prețul sau luăm lucruri de care nu avem nevoie, tragem de mentenanță ani de zile sau executăm contractul în extra-time și uite așa avem o serie de paraziți care trăiesc de pe urma bugetului public, fie el central sau local.

Vedem cazuri destule la DNA, din mai toate partidele relevante, deci schema este aceeași, doar discursul este altul. Fiecare face politică după cât îl duce capul. Deszăpezim în județul Vrancea doar pe excepție de la regulă ca să facem încredințare directă - cash in. Cumpărăm nimicuri supraevaluate prin ministere sau autorități naționale - cash in. Vindem parlamentari la bucată - cash in. Sistemul funcționează, banii ne intră, DNA ne deranjează dar prostimea ne votează, ne facem că ne certăm la tv de amorul artei, dar apoi împărțim pe mese de restaurant contractele și posturile de sinecură, treaba merge, banii intră.Totul atârnă greu de rezultatul alegerilor, care te pot scoate de la masa cașcavalului public, te pot pune pe un scaun mai mic, sau pe un scaun în fruntea bucatelor.

Din păcate pentru PSD, propunerea pentru postul de premier este Liviu Dragnea. Cum arată cartea de vizită a lui? Să aruncăm o privire în Teleorman și vom avea o fotografie clară a unui modus operandi totalitar, discreționar, dictatorial și mustind a sărăcie și corupție. Cu o astfel de reușită județeană, ar trebui să ne așteptăm ca România să ajungă la fel, ca și cum am trage de Teleorman, ca de o gumă de mestecat, peste toată țara. Dacă vrem să arate și România ca Teleorman, atunci da, Liviu Dragnea este calea, adevărul și lumina.

În aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat cu suspendare în dosarul referendumului. Mă gândesc eu că dacă nu ar fi fost vorba despre o suspendare, până în aprilie 2018, ar fi fost privat de libertate. Până în aprilie 2018 este mai mult decât un om certat cu legea, este un condamnat. Ca să nu mai vorbim despre perioada până se va prescrie fapta. Am avea un premier aflat încă în suspendarea unei pedepse penale, dar validat de votul popular dat de morții din Teleorman.

PSD oricum vrea să obțină scor mare, care orice partid. Dar un partid minuscul care nu intră în parlament vrea să obțină un scor prin care să își poată negocia fuziunea. Un partid mic vrea un scor prin care să intre în parlament ca să poată fi în cărți, în calculele din liga mare. Un partid mediu vrea să scoată un rezultat confortabil și poate împușcă un post de ministru. Un partid mare vrea să își asigure o majoritate confortabilă sau un scor care să îl plaseze în poziția de a negocia cu partide mici. Întotdeauna este eficient să negociezi cu partide mici care au 6% (UDMR, de exemplu), pentru că în loc de doi miniștri te lăcomești și le propui unul și doi secretari de stat și ai o majoritate matematică, dar pot apărea probleme. Sau în loc de doi pe care îi cer le propui trei și ai aceeași majoritatea matematică, dar cu un aliat necondiționat patru ani. PSD este un partid mare și joacă în această zonă. Decât un scor la limită care să te oblige să discuți cu cineva cu forță similară (repariția USL), mai bine un scor care să te facă să dai cinci ministere către un partid mediu. Dar decât un partid mediu, mai bine să arunci trei portofolii peste gardul unui partid mic. Dar decât să stai la discuții, mai bine scoți tu majoritate , fie ea și fragilă. Dai cu barda în parlamentarii chiulangii și treaba merge. Este clar că pe asta mizează PSD, nu este un secret pentru nimeni.

În ADN-ul roșu este scrisă adânc ideea de furt al alegerilor. Cei roșii au experiență din 1946 încoace. Morții din Teleorman vor răspunde întotdeauna la chemarea celor trei trandafiri, iar șoferii autocarelor electorale au deja desfășurătorul cu itinerarul. Să nu ne facem iluzii că se trezește cineva să dea telefoane agitat că are nevoie urgent de trei autocare în comunele cutare și cutare, ele sunt deja arvunite. Ce ne mai arată 1946? Cum că se poate trimite Occidentului o imagine plăcută, o păcăleală de adormit simțurile. Doar nu era să spună Gheorghiu-Dej Occidentului că intenționează să transforme țara într-un lagăr de muncă și să confiște proprietățile. A apărut PNL-Tătărăscu, numai bun de plimbat pe post de burete care să curețe imaginea. Înarmat într-o mână cu liberalul Tătărăscu și în cealaltă cu rezultatul zdrobitor al farsei alegerilor, plus o marionetă ca Petru Groza pus ca păduchele în frunte, abilul Gheorghiu-Dej a părut validat și confirmat. Bine, calculele erau deja făcute, iar România era deja în spatele cortinei de fier. La 60 de ani după 1946, roșii vin cu Dragnea, înarmat într-o mână cu liberalul Tăriceanu (actualul Tătărăscu) și în cealaltă trebuie să aibă un rezultat confortabil care să îl confirme ca fiind "soluția populară". Nu are nevoie de un Petru Groza, deoarece în 1946 Petru Groza conducea Frontul Plugarilor, formațiune de stângă, rol pe care azi l-ar fi jucat UNPR. Ceea ce înseamnă că abilul Dragnea (Dej de azi) l-ar fi împins în față pe marioneta Gabriel Oprea. Cut the middle guy și pune-te tu.

Ce mai lipsește din asemănările cu 1946? Un PSDR numai bun de validare a occidentalismului de paradă al roșiilor. Rol ce poate fi jucat de PSRo și Mircea Geoană. Relațiile dintre PSDR și PCdR nu au fost niciodată frățești și strânse, dar PCdR a avut nevoie de fuziunea cu PSDR pentru a se valida - sub noul nume de PMR - ca fiind o stângă unită. Dacă Mircea Geoană va mușca momeala lui Dragnea, înseamnă că nu învățăm chiar nimic din istorie. Ce au primit social-democrații după fuziune? Câteva posturi de fațadă, pe care le-au pierdut rapid, singurul nemuritor fiind Ștefan Voitec, uitat de vremuri în poziția de președinte al Marii Adunări Naționale, parlamentul de paradă al României comuniste. O poziție călduță, de durată, pentru un personaj care nu mai putea deranja pe nimeni. Plus că dădea bine să ții în geam în anii '70 un fost social-democrat, ca o aromă că PCR este "o expresie a unității forțelor democratice, o năzuință a întregului popor". Transpunând azi firul istoriei, am putea avea un parlament aservit și ineficient, plin de yesmani semi-analfabeți, foști ospătari de pe la restaurantele aflate pe firmele controlate de diverși mafioți locali, foști șoferi ai unor diverși mafioți centrali sau panarame ofilite trecute când erau poame pe la tot soiul de Bănicioi sau Negoiți, toată pleava asta ajunsă în fotolii de deputați sau senatori, dar  la comanda unor politicieni corupți, având doar rolul de a fi o mașină de vot care să valideze orice ordonanță de urgență vine de la Palatul Victoria. Se va mânji Mircea Geoană cu călduțul post de președinte al unui astfel de Senat, plin de hahalere la sacou, care să îl ia peste picior, deși nu sunt intelectual nici măcar la înălțimea gleznei sale?

Sau poate că istoria nu o să se repete 100%, iar Mircea Geoană se îndreaptă spre o a treia excludere din PSD. După ce partidul și-a făcut treaba cu el, va fi disposable. Și chiar incomod, deoarece oamenii care gândesc cu capul lor nu sunt agreați de sistemul care se vrea cupolă peste o prostime care acceptă orice și îi lasă cu ochii închiși pe mafioți să fie administratori peste banii lor.

Ar avea PSD o altă soluție în afară de cel mai celebru politician condamnat? Poate Victor Ponta. Părea băiat de viitor, iar cu o spălare de imagine, fără miștocăreli, fără Ghiță, fără a mai fi o cață mahalagioaică pe facebook, ar putea să fie o soluție validă. Personal, între Liviu Dragnea și Victor Ponta îl prefer pe Victor Ponta, deoarece cred că acesta mai are capacitatea de a se schimba. Știu, cu doctoratul luat pe nașpa, cu lipsa de seriozitate, dar asta se poate corija. De sistemul mafiot  în fruntea căruia ai fost pus te poți dezobișnui sau poți înțelege că nu era cușer. Dar când creezi un sistem mafiot from scratch... înseamnă că ai asta în sânge și ești adevăratul urmaș al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Situația galbenă nu este mai brează. Sistemul clientelar, sifonarea de bani, faultarea incomozilor și fraudarea electorală funcționează și acolo la fel de bine. Foarte interesant cum se plimba fostul șef al IPJ Bihor cu mașina lui Vasile Blaga. Explicațiile lui Blaga despre cum a ajuns mașina la polițistul cu pricina sunt mai halucinogene decât o captură record a poliției columbiene. Mașina era diesel și trebuia mișcată. Astea mi se par explicații pe care doar un cocalar care și-a luat un BMW la mâna a șaptea din 1982 le dă unei pițipoance cretine când încearcă să acopere orele în care a fost la o altă pițipoancă cretină. "Trebuia mișcată mașina, pisi, pentru că e dizăl". Am și eu un Logan pe diesel și când mă duc în vacanță nu o mișc. O să urmez metoda Blaga de rezolvare a acestei situații și o să caut pe net anunțuri cu foști șefi de IPJ care își oferă serviciile de șoferi care să miște mașini diesel prin țară. Ca pe vremuri, când se făcea rodajul. Să văd de fost ipejist se oferă. Nu pot uita chiar 700.000 euro în mașină, dar pot lăsa 7 euro în torpedou. Grijă mare la accidente.

Să mai dau exemple galbene? Aș lungi prea mult textul, le puteți găsi pe Google termenii "pnl dna" și o să vă rezulte 539.000 de rezultate. De râsul curcii mi se pare faptul că la căutarea "psd dna" apar 483.000 rezultate. Hai că și-au scos și postacii PSD banii de-o șaormă.

Soluția nu o putem găsi dacă suntem o turmă de oi care vrea să aleagă între doi lupi. Este necesară o reformă a clasei politice, din care politicienii să se lase de obiceiul cu traficul de influență, sifonatul de bani publici, sistemul mafiot și toate obiceiurile astea mizerabile. Dar deja ideea de "reforma clasei politice" a fost golită de conținut și demonetizată tocmai de politicienii lu' pește, care doar aruncă vorbe goale pentru a mai prinde 4 ani de pix ministerial în mână. Adică, cel mai scump pix din România e pixul premierului: valorează miliarde de euro. În pixul acela stă distribuirea către clienți a miliarde de euro din banii publici. O iscălitură care contra-semnează toate actele importante semnate de orice ministru. Bătaia peștelui între politicienii lu' pește nu este pe cine fură mai multe voturi, ci pe pixul acela. Să avem grijă pe mâna cui îl dăm.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.