Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacă Victor Ponta a fost spion

E posibil ca Ponta să scape din scandalul ofiterului acoperit; e chiar probabil să se întâmple așa, pentru că, spre deosebire de Geoană în 2009, omul e hotărât să nu se îndoaie în fața loviturilor lui Băsescu, să nu recunoască nimic (”Dacă vă întreabă de vizita la Vântu nu recunoașteți nimic, spuneți că ați stat acasă cu nevasta” îl sfătuia Ponta pe Geoană înaintea dezbaterii prezidențiale moderate – ce să vezi? – de acoperitul Turcescu). Care sunt însă costurile unei astfel de supraviețuiri personale? Cum va arăta România cu un președinte care se luptă de ani de zile să ascundă un astfel de detaliu picant din trecutul său?

Informația despre acoperitul Ponta nu e nouă pe piață – are deja un trecut. Faptul că Valer Marian și-a asumat expunerea ei oficială mai degrabă a vulnerabilizat-o, pentru că omul spune tot soiul de snoave; totuși, chiar și așa, exotică, informația n-a fost lăsată să circule de capul ei prin presă; a fost monitorizată atent și, acolo unde s-a putut, a fost extrasă cu penseta: de ce să vorbim despre toate prostiile? Apoi a venit ordonanța prin care o deconspirare oficială a foștilor spioni a devenit imposibilă – ducându-ne în situația ciudată de azi. În sfârșit, fără nici o explicație rezonabilă – exceptând poate vreo tulburare autumnală – Teodor Meleșcanu, omul care i-a refuzat președintelui o informație la care avea acces legal, a demisionat din fruntea SIE, pasămite ca să obțină 3% la prezidențiale. Poate că sunt coincidențe; dar sunt coincidențe care seamnă cumva cu o operațiune de mușamalizare care implica instituții și legi ale statului.

Dacă lucrurile au stat până acum așa, cum va arăta România cu Ponta președinte? Ne putem imagina că scandalul se va opri la depunerea jurământului său? Nici gând: problema se va acutiza. Opoziția, oricât de vulnerabilă după pierderea alegerilor, va presa constant pentru a obține răspunsuri: va cere comisii parlamentare, anchete penale ș.a. Deplasările lui Ponta peste hotare, bursele lui în diverse state Occidentale în perioada ”delicată” vor fi puse sub lupă și stoarse de semnificații. Și nu numai românii vor face asta: o vor face și serviciile din țările vizate – dar și rușii. Toată lumea va săpa după o bucațică de informație – pentru că informațiile sensibile despre un președinte chiar înseamnă putere. Cât poți mușamaliza adevărul fără să comiți abuzuri? Cât poți acoperi un subiect fără să faci greșeli, compromisuri, ilegalități?

Până la urmă, cineva, cumva, va ceda. Vom avea fie un președinte captiv, fie un președinte dezbrăcat – probabil amândouă, pe rând. Va exista un Deep Throat și va exista un Nixon. Iar SIE va fi expus grav în cursul acestei perioade – deja și-a pierdut șeful, și-a comprimis relația cu președintele și a ajuns în situația absurdă în care însuși seful statului îi deconspiră un ofițer și, implicit, niște operațiuni. O instituție vitală în contextul expansiunii ruse va face pas după pas înpoi până când – maine sau în 2020 – va fi finalmente obligată să admită limpede dacă a recrutat sau nu, împotriva Constituției, un procuror.

Ponta poate ajunge și acum, fără probleme electorale, președintele României. Însă va fi președintele sub asediu al unei țări cu instituții vulnerabile. Un om care ”a servit întotdeauna patria” trebuie să se gândească lucid la asta: poate că structurile îl vor proteja până în decembrie, poate că legea tăcerii se va putea impune și preț de-un mandat, însă un om care ”servește patria” nu expune această patrie unui preț atât de mare doar pentru supraviețuirea sa.

Victor Ponta știe sigur dacă a fost sau nu ofițer acoperit. Dacă a fost și ”servește patria”, singura opțiune responsabilă, patriotică și morală este să se retragă din cursa prezidențială.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.