Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș le transmite medicilor să-și pună pofta-n cui: De ce zice că nu le dă bani

greva medici

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la Alba Iulia, că e 'prea devreme' să se discute despre o eventuală majorare a veniturilor în sistemul sanitar, în condiţiile în care există un buget aprobat de Parlament la sfârşitul anului trecut, iar Guvernul nu-şi permite să dezechilibreze situaţia bugetară.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă există fonduri la bugetul de stat pentru acoperirea majorărilor solicitate de sindicatele din sănătate, care au intrat luni în grevă japoneză, prim-ministrul a subliniat că 'guvernul trebuie să lucreze pe un buget aprobat de Parlament'.

Citește și: Dacian Cioloş e 'încolţit': Cei din sănătate s-au decis să intre în grevă

'Cunoaşteţi bine bugetul care a fost aprobat de Parlament la sfârşitul anului trecut şi am spus că în acel buget trebuie să lucrăm. Deci acesta e bugetul. Nu avem de unde să luăm mai mult, decât la rectificare, dacă luăm de la un alt domeniu(...). Dar marja pe care o avem, bugetară, ştiţi că este foarte restrânsă, pentru că, pe de o parte, s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală şi, în acelaşi timp, au crescut şi salariile, şi în anumite domenii, inclusiv sănătate şi educaţie, atât cât s-a putut anul trecut, dar şi în administraţia publică. Deci, guvernul trebuie să lucreze pe un buget care e aprobat de Parlament', a declarat primul-ministru.

Premierul a menţionat că pentru orice altă măsură sau orice altă decizie cu impact bugetar, aşa cum a spus-o şi Curtea Constituţională, trebuie să se prevadă sursa de finanţare.

Citește și: Diagnostic crunt pentru Johnny Depp: Actorul rămâne fără vedere

'Deci nici nu putem să ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară şi să dăm acest semnal negativ în exterior, care să afecteze şi situaţia economică a României, pentru că percepţia privind echilibrul bugetar are un impact foarte mare şi asupra investiţiilor care se fac în ţară', a menţionat Dacian Cioloş.

Premierul a adăugat că e un subiect care trebuie discutat dată fiind situaţia dificilă din sănătate.

Citește și: BOMBĂ Decizie de ultimă oră a autorităţilor: Unde îl caută procurorii pe Codruţ Marta

'Sigur, e un subiect care trebuie discutat, pentru că ştiu situaţia dificilă din domeniul sănătăţii şi ştiu că domnul ministru (Patriciu Achimaş-Cadariu - n.r.) caută soluţii şi, în cursul acestui an, în funcţie de cum vor evolua cheltuielile, caută soluţii care să aibă în vedere şi sectorul sanitar, dar cred că e prea devreme să putem discuta despre acesata. Oricum, aici, domnul ministru o să-şi exprime punctul de vedere după analiza pe care o face', a conchis premierul.

Federaţia Sindicală 'Hipocrat " din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) încep luni seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.

Conform unui comunicat, decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formaţiuni sindicale au avut-o la începutul săptămânii trecute cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Citește și: Antenele au emisia oprită/ UPDATE Emisia reluată parțial

Solicitările FS 'Hipocrat' şi CFSMR vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă); asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

Potrivit reprezentanţilor celor două federaţii, membre CNS 'Cartel ALFA', cauza demarării acţiunilor de protest este tergiversarea luării unor decizii la nivel guvernamental, informează agerpres.ro.

Citește și: Mircea Diaconu, victorie la ÎCCJ în procesul cu Horia Georgescu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.