Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloş face declarații considerate periculoase despre conflictul transnistrean

economist.com
transnistria

România continuă să rămână un sprijin activ în găsirea unor soluţii pentru conflictul transnistrean, a declarat joi premierul Dacian Cioloş, după întrevederea cu omologul moldovean, Pavel Filip. Sintagma ”sprijin activ” e considerată periculoasă de către unii, iar Rusia ar urma să aibă o poziție.

"Încurajăm reluarea discuţiilor în formatul '5 plus 2'. Aici cred că este important ca şi Republica Moldova să îşi stabilească, Guvernul să îşi stabilească foarte clar obiectivele pe care le are şi noi sperăm ca (...), într-un mod de abordare foarte pragmatic, să fie găsite soluţii. (...) România continuă să rămână un sprijin activ în găsirea unor soluţii pentru acest conflict. Cred că foarte multe lucruri depind şi de modul pragmatic în care părţile vor aborda această discuţie", a afirmat premierul Cioloş, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Pavel Filip, la Chişinău, întrebat cum vede rezolvarea conflictului transnistrean.

Citește și: O vedetă de la Antena 1 a fost filmată în timp ce făcea videochat / FOTO

Premierul moldovean, Pavel Filip, a catalogat ca fiind "o realizare" menţinerea păcii în această regiune.

"Dacă vorbim despre conflictul transnistrean (...), din punctul meu de vedere, este o realizare că se menţine pacea în această regiune. (...) Este foarte important că am reuşit anul acesta, după o pauză foarte îndelungată, să reluăm negocierile în formatul '5 plus 2'. Pe această dimensiune, Republica Moldova este foarte activă, sunt foarte multe chestiuni la ordinea de zi şi abordarea noastră este să mergem mai întâi pe cele care vin în confortul cetăţeanului şi nu contează că acest cetăţean al Republicii Moldova locuieşte pe partea stângă sau pe partea dreaptă a Nistrului", a spus Filip.

Citește și: Galaxy Note 7 va ajunge mai târziu pe piață: Ce s-a întâmplat

Acesta a mai afirmat că există "o limită" peste care Republica Moldova nu poate trece în privinţa statalităţii şi integrităţii ţării.

"Viziunea noastră este să găsim până la urmă o formulă, să acordăm un statut acestei regiuni prin care Republica Moldova să rămână un stat integru şi această formulă (...) să fie una viabilă. Suntem recunoscători pe această cale Germaniei, care deţine preşedinţia OSCE în anul acesta şi, poate, datorită şi acestui fapt, am avansat şi am avut mai multe întrevederi în diferite formate", a mai spus acesta.

Citește și: A fost descoperită o planetă asemănătoare Pământului: E potențial locuibilă

Totodată, premierul moldovean a precizat că a discutat cu prim-ministrul român şi despre evoluţiile în domeniul securităţii în plan regional.

"Am făcut un schimb de opinii şi pe marginea evoluţiilor în domeniul securităţii în plan regional. Împărtăşim (...) viziunea unei regiuni a păcii şi a democraţiei, în care adevărul învinge propaganda, iar forţa principiilor şi a dreptului internaţional este mai importantă decât forţa brută", a mai afirmat Pavel Filip, transmite AGERPRES.

Citește și: Amenzi uriașe și suspendarea permisului de conducere pe viață: Noi modificări propuse la codul rutier

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.