Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dana Gîrbovan, critici pentru referendumul lui Iohannis: E ca în comunism...

timpolis.ro
dana girbovan

Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, critică modul în care au fost formulate întrebările referendumului inițiat de președintele Klaus Iohannis și susține că se încalcă libertatea fiecărui cetăţean de a-şi exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului.

Mediafax:

Preşedintele UNJR Dana Gîrbovan a criticat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, modul în care sunt formulate întrebările la referendumul din 26 mai, spunând că prin includerea mai multor probleme într-o singură întrebare se încalcă libertatea ca fiecare să îşi exprime distinct opinia.
“Prin includerea mai multor probleme într-o singură întrebare, referendumul din 26 mai încalcă libertatea fiecărui cetăţean de a-şi exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului. Altfel spus, prin modul în care au fost formulate întrebările, referendumul mi-a amintit tot de perioada comunistă, când, dacă vroiai să cumperi un kg de carne, trebuia să cumperi şi o conserva de peşte sau o pungă de creveţi expandaţi”, a declarat Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, într-un interviu pentru MEDIAFAX.
Preşedintele UNJR spune că având în vedere modul în care sunt puse întrebările, acestea ar putea avea mult mai multe răspunsuri decât cele două pe care le vor avea românii la dispoziţie.
“Oferite la pachet, acestea încalcă flagrant libertatea de opinie a celor chemaţi la referendum, fapt ce loveşte exact în spiritul constituţional al acestui tip de consultare, pentru că obligă cetăţenii să răspundă cu DA sau NU global, când răspunsul la o întrebare poate fi DA pentru o problema şi NU pentru alta. (...) Prima întrebare implică analize multiple, distinct pentru amnistie, graţiere colectivă şi graţiere individuală. La această primă întrebare se poate răspunde cu DA la toate problemele, NU la toate, după cum s-ar putea răspunde cu DA la unele sau nu la altele. Matematic vorbind, o astfel de întrebare naşte nu mai puţin de 8 răspunsuri posibile”, spune Dana Gîrbovan, pentru MEDIAFAX. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

După mai multe săptămâni de impas negocierile par să se fi mișcat într-o direcție mai pozitivă, potrivit unor relatări din presa londoneză duminicală.
Sunday Times a scris că premierul Theresa May și liderul Laburist Jeremy Corbyn ar fi aproape de o înțelegere cu privire la trei elemente privind la relația cu UE post Brexit: 1) o uniune vamală; 2) o aliniere a standardelor la bunuri; și 3) drepturile lucrătorilor.
Într-un articol publicat în Mail on Sunday, premierul May a făcut un apel la Corbyn "să asculte la ceea ce au spus alegătorii", exprimându-și sepranța că se va ajunge la o poziție unificată cu Laburiștii, deși a recunoscut că mulți dintre colegii săi din Partidul Consevator al cărui lider este nu sunt de acord cu acest lucru.
Dar după publicarea acestor articole, negociatorul șef al Partidului Laburist, ministrul de finanțe din umbră John McDonnell, a acuzat-o pe May de rea credință după publicarea în presă a acestor detalii considerate confidențiale de la negocieri.
Premierul May se confruntă în plus cu o opoziție vehementă în propriul partid din partea partizanilor unui Brexit dur, care resping ideea unei uniuni vamale cu UE și nu văd cu ochi buni negocierile cu un lider Laburist de orientare stângistă, care ar putea deveni prim ministru după următoarele alegeri generale.
Fostul lider al Partidului Conservator din perioada 2001 - 2003, Iain Duncan Smith i-a cerut premierului May să demisioneze după rezultatul catastrofal din alegerile locale de joia trecută.
Farage la 30%
Conservatorii au pierdut net peste 1300 de mandate de consilieri locali din Anglia din cele aproape 5000 pe care le dețineau, Laburiștii au pierdut net 82 de mandate din circa 2100, în timp ce Partidul Liberal Democrat, care este anti-Brexit, și-a dublat numărul de consilieri la 1400. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Astfel, doar cinci mari bănci care au publicat noile oferte de creditare pentru persoane fizice şi au redus şi dobânzile totale ale împrumuturilor ipotecare cu până la 1%.
Unele au ajustat marja uşor în sus pentru a compensa valoarea mai mică a IRCC în comparaţie cu ROBOR.
Cele mai mari reduceri sunt aplicate de CEC Bank, ING Bank şi Raiffeisen Bank – cele trei bănci au păstrat nemodificate marjele creditelor şi au înlocuit ROBOR cu IRCC, scrie profit.ro.
CEC Bank şi-a actualizat deja oferta, stabilind că noua dobândă este IRCC + 2,5%, ceea ce înseamnă o dobândă de 4,76%, faţă de 5,73% cât se utilizează creditelor vechi care folosesc ROBOR. În urma introducerii noului indice, la un credit în valoare de 285.000 de lei pe 30 de ani, rata lunară scade cu 172 de lei, de la 1.774 lei (calculat cu ROBOR), la 1.602 lei (calculat cu IRCC).
În ce priveşte oferta ING Bank, aceasta include IRCC+3,65%, adică o dobândă de 5,71%, ceea ce scade rata lunară cu 189 lei.
Raiffeisen nu a majorat marja, astfel încât dobânda rezultată în urma aplicării IRCC este de 5,11%, faţă de 5,98% în cazul aplicării ROBOR, ceea ce înseamnă o micşorare a ratei lunare cu 156 lei.
BCR a crescut însă marja, de la 3%, la 3,3%, astfel încât totalul procentului care include şi IRCC este de 5,95% pentru creditele cu dobândă fixă pe primii 5 ani şi 5,36% pentru restul anilor de creditare. Rata lunară este cu 36 de lei mai mică decât prin aplicarea ROBOR pentru primii 5 ani şi 109 lei pentru restul anilor.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.