Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Datorită medicului, eu trăiesc acum!' Cum a fost salvată viața unei paciente, în ultima clipă

Radu Pop

La 71 de ani, Alexandra a trecut printr-o experiență dificilă: a fost operată de cancer ovarian. Deși intervenția a decurs bine, după externare a apărut o complicație întâlnită mai rar, dar gravă – pionefroza. Afecțiunea apare prin obstrucția renală provocată de infecție și acumulare de puroi și poate duce la pierderea rapidă și completă a funcției renale, provocând distrugerea rinichiului. Astfel, în lipsa tratamentului potrivit, administrat cât mai rapid, pionefroza conduce spre insuficiență renală și deces.

Starea de sănătate a Alexandrei se agrava de la o zi la alta, pacienta confruntându-se cu simptomatologia specifică acestei afecțiuni periculoase: febră mare, frisoane, dureri de spate și urină tulbure, cu precipitat purulent. În cele din urmă, a ajuns la Spitalul Clinic SANADOR, la Compartimentul de Primiri Urgențe, unde i s-au făcut imediat toate investigațiile medicale necesare și s-a stabilit diagnosticul: pionefroză stângă după cancer ovarian operat.

„Am sunat la SANADOR, eram în stare gravă, iar ulterior am fost adusă cu salvarea la camera de gardă. În urma efectuării unei ecografii renale și a unei tomografii abdominale, s-a decis intervenția de urgență”, își amintește Alexandra.

Singurul tratament posibil în cazul pacientei era nefrectomia, îndepărtarea completă a rinichiului stâng, care fusese distrus de infecție. Ablația totală a unui rinichi este indicată, de regulă, în cazul unei tumori ori a unui rinichi compromis funcțional, în timp ce celălalt rinichi este sănătos, întrucât așa nu se produce un impact asupra funcției renale generale. În cazul Alexandrei, intervenția chirurgicală a fost realizată de echipa condusă de Conf. Dr. Marcian Manu, șeful Secției de Urologie din Spitalul Clinic SANADOR, iar pacienta a fost externată la 4 zile după operație, fără complicații.

„Am dat peste niște oameni cum nu mi-am putut imagina că mai există. Sunt o norocoasă! În primul rând, vreau să-i mulțumesc domnului Conf. Dr. Marcian Manu, este un profesionist desăvârșit. Datorită lui, eu trăiesc acum! El este medicul care își demonstrează vocația zilnic. Întregul personal medical a fost alături de mine, mi-a dat curaj, am simțit grijă, ceea ce denotă că într-adevăr își fac meseria cu pasiune. Nu în ultimul rând, îi mulțumesc doamnei Dr. Rucsandra Manu, care mi-a rezolvat, ani de zile, pietrele la rinichi prin litotriție extracorporală, ESWL, fără operație”, povestește Alexandra.

Pionefroza este o problemă gravă de sănătate, o urgență medicală, care poate să apară ca urmare a unei infecții urinare netratate, fiind mai des întâlnită la persoanele cu sistem imunitar compromis, cum este cazul pacienților care, asemenea Alexandrei, urmează tratament pentru cancer. Uneori, tratamentul pionefrozei constă doar în administrarea de antibiotice puternice, cu spectru larg, dar în cazuri mai grave, când rinichiul a fost deja distrus, singura soluție este nefrectomia. Dacă al doilea rinichi este sănătos și funcționează normal, după intervenție, nu va fi necesară dializa.

Ca să nu ajungeți în astfel de situații limită, la primele semnale de alarmă trebuie să vă prezentați urgent la un consult urologic. Infecțiile renale pot fi diagnosticate în urma unei ecografii abdominale, a unei tomografii și prin analize specifice de sânge și urină. Toate aceste investigații și teste pot fi efectuate la Secția de Urologie a Spitalului Clinic SANADOR, care asigură pacienților o gamă largă de proceduri de diagnostic și tratament. Echipa medicală este formată din specialiști cu experiență, care pot realiza intervenții chirurgicale minim invazive (uretroscopie, cistoscopie, litotriție extracorporală cu unde de șoc), dar și operații ample (nefrectomie, cistectomie), reconstructive ori oncologice, de la caz la caz.

*foto cu caracter reprezentativ

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.