Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a fost demisionat George Scutaru/ opinie

consilieri iohannis mihalache orban scutaru

Episodul Maior plecat de la SRI se repetă... acum în curtea Cotrocenilor. Un comunicat scurt fără nici o explicație și toată lumea caută explicații în absența unora oficiale:

”S-a spus că George Scutaru ar urma să fie numit la SIE, în postul vacant de director. Aceasta era speculația cea mai la îndemână, numai că analogia cu Eduard Hellvig nu este suficientă. În primul rând, din punct de vedere politic lui Klaus Iohannis îi va fi greu să numească un al doilea om din PNL în fruntea unui serviciu de informații. Ar risca să dea senzația unui regim de autoritate personală, bazat pe numiri politice, o soluție destul de proastă în contextul anchetelor DNA privind finanțarea partidelor politice în campanie electorală, de care suntem convinși că vor fi afectate PNL și (vechiul) PDL, deopotrivă.

Citește și: ENIGMA demisiei consilierului George Scutaru și a numirii lui Ion Oprișor! Ce a făcut Klaus Iohannis

În al doilea rând, o asemenea numire o faci, nu o pregătești zile-n șir și în nici un caz nu începi cu o demitere din funcția de consilier prezidențial pe probleme de securitate națională. Cazul Hellvig are, din nou, relevanța lui. Atunci Klaus Iohannis s-a străduit să facă o mișcare-fulger: zvonul aruncat pe piață de dimineață, confirmarea UNPR după câteva ore, alte declarații politice pe la prânz și o conferință de presă la ora 18.00 cu o confirmare scurtă și un laudatio la adresa lui Hellvig, viitorul director al SRI. Concluzia: nu sunt semne că demiterea lui George Scutaru ar fi un pas înainte. Spre SIE. Ba chiar dimpotrivă.

DECIZIE: Decizie surprinzătoare a lui Iohannis: A renunţat la un consilier. + Un nou consilier la Cotroceni

A mai apărut speculația potrivit căreia George Scutaru ar fi fost demis în urma vizitei-fulger pe care a făcut-o directorul FBI la București. Nu aș da crezare acestor speculații, care pun accent pe studiile la Moscova ale fostului consilier prezidențial, pentru că orice bănuială i-ar fi fost comunicată președintelui României înaintea numirilor consilierilor prezidențiali, nu ar fi fost lăsați să stea în post încă 2-3 luni până să fie devoalate eventualele dovezi. Mai ales în cadrul unei vizite protocolare a șefului FBI. Există numeroase alte canale de comunicare prin care un șef de stat, aliat important al SUA, să fie avertizat în cazul unor nominalizări dubioase. Deci pică și ipoteza unor suspiciuni ce vizau lipsă de loialitate față de statul român.

Totuși ce s-a întâmplat?

Mai curând, în acest caz am asistat la un conflict în interiorul Palatului Cotroceni ai căror protagoniști au fost George Scutaru și gen Ion Oprișor. Un conflict instituțional în care președintele Iohannis i-a dat credit, în prima fază, lui George Scutaru și l-a tratat cu dispreț pe generalul Ion Oprișor. Pentru un militar, gestul lui Klaus Iohannis, președintele României și șeful CSAT, este echivalent cu o mustrare publică. Ceea ce a cam fost, iar Klaus Iohannis s-a dovedit a fi un om politic atent la semnificația simbolică a gesturilor ce însoțesc Puterea. Numai că în acest conflict, balanța s-a schimbat rapid: George Scutaru a fost demis, iar generalul Ion Oprișor pus în locul lui! Ceea ce înseamnă că cel care a trădat încrederea Președintelui României a fost George Scutaru. Devenit în 48 de ore un simplu particular.

Citește si: Mişcările lui Iohannis schimbă jocurile în CSAT

Un moment interesant din începutul carierei de președinte al României pentru Klaus Iohannis la care merită privit cu atenție.”, susține jurnalistul Andrei Bădin pe blogul personal.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.