Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a fost prins Oprescu

Credeți că Oprescu n-avea bani de întreținere? Credeți că n-avea bani să-și trimită copiii la școală sau să-și plătească chiria? Credeți că murea de foame fără ăia 25 000? De ce nu s-a abținut? De unde urgența și disperarea asta?

Politicienii și funcționarii români nu iau mită. Iau tribut. Banii nici măcar nu sînt așa de importanți. Au destui. Important e să țină din scurt mediul de afaceri și pe toți cei care vin în contact cu Sistemul. Tributul e semnul ierarhiei. Cine ia mită e șef. Așa funcționează psihologia politicii românești. Nu iei mită, nu ai autoritate, cazi în ierarhie, aluneci la fundul lanțului trofic. ”Iau șpagă” e titlu de noblețe sau grad militar. Un ”general al șpăgii” care nu ia șpagă două luni e retrogradat la gradul de soldat. ”A dat aîtea autorizații și atîtea contracte fără să ia mită. E terminat, nu mai are autoritate și respect, bro. La el în teritoriu e un haos total, o anarhie de nedescris, oamenii de afaceri și cetățenii umblă liber, cu banii în buzunar și nimeni nu-i pune la punct.”

Adevărul e că politicienii români iau mită așa cum ucide Mafia: ca să trimită un mesaj, să nu arate semne de slăbiciune. Gîndiți-vă că Mafia n-ar mai lua taxe de protecție cîteva luni. Nu și-ar pierde autoritatea? N-ar pierde teritorii? Nu s-ar învăța lumea prost?

Încep să cred că ăștia cer mită din ură față de antreprenori și față de orice cetățean cu bani în buzunar. Își urăsc și invidiază cetățenii pentru fiecare bănuț pe care îl au în buzunar. Au strïns munți de bani din hoții dar pentru ei important e să nu mai rămînă niciun sfanț în afara Sistemului. Fiecare cetățean care nu li se supune și nu plătește tribut Sistemului e o sfidare la adresa unora ca Oprescu sau Udrea.

Oamenii de afaceri și cetățenii în general trebuie să înțeleagă cine e șeful, care e ierarhia. Nu poți lăsa birocrația să funcționeze cîteva luni fără să iei tribut de la cetățeni fiindcă îți pierzi autoritatea și cetățenii ar putea înțelege că așa funcționează lumea, fără mită și delapidare. Și se învață prost.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.