Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce au stat 45.000 de oameni în afara Catedralei

Mediafax
Catedrala Mantuirii Neamului

Circulă acum ideea că oamenii veniți din țară ar fi fost umiliți și lăsați să stea în ploaie și frig afară de BOR, la slujba de sfințire a Catedralei. Are vreun fundament acest nou atac anti-Biserică?

- Obiectiv vorbind, nu pot încăpea 50.000 de oameni într-un spațiu proiectat pentru 5.000, cu atât mai puțin în condițiile necesare unui eveniment care impunea un standard de protocol. Sau poate progresiștii vor să spună că, în realitate, Catedrala este prea mică? Poate ar fi încăput 50.000 de oameni într-o bisericuță mică, de lemn, așa cum cereau acum doi ani?

- Faptul că au existat măsuri de securitate și că participanții oficiali la slujba de sfințire au intrat pe bază de invitație în Catedrală s-a datorat prezenței unor personalități precum Patriarhul Ecumenic – care are rang de șef de stat.

- Nu a fost nici o „umilire a neamului” – aceste măsuri sunt necesare în toată lumea civilizată la un eveniment cu o participare de un asemenea nivel. Dacă credeți că măsurile acestea sunt exagerate, mergeți în Israel, la orice eveniment unde participă miniștri sau figuri publice – și vedeți acolo securitate.

- Restricția de acces a fost ridicată după ora 3 PM, duminică. Accesul tuturor „bietelor băbuțe umilite în stradă” și a tuturor participanților a fost permis în Catedrală și în altar după ora 3, toată ziua.

- Catedrala este deschisă non-stop pelerinilor până la ultimul pelerin, în fiecare zi, până joi la ora 15.00. Nimeni nu te grăbește, poți să te închini liniștit și să admiri liniștit altarul. Ultimul pelerin a intrat, duminică seara, în altar pe la ora 1 noaptea.

- Băbuțele nu au fost „călcate în picioare” – au existat mici busculade, inevitabile la un astfel de eveniment. Oamenii au stat în frig ore în șir și au stat de bunăvoie; unii erau nerăbdători, alții erau înțepeniți. Dar au fost incidente izolate, în nici un caz nu au fost reprezentative pentru atmosfera și spiritul evenimentului.

- Cât despre frig, oricine a fost înăuntru, până la ora asta, știe că înăuntru e cel puțin la fel de frig ca afară. Deci invitații nu au avut aici nici un avantaj – ba dimpotrivă.

- Mașinile acelea luxoase sunt mașini de protocol, blindate, puse la dispoziție de SPP pentru evenimente oficiale – ele sunt aflate în proprietatea SPP. Nu, Patriarhul nu s-a dat jos dintr-o limuzină aurită; acela e un trucaj ordinar.

- Veșmintele preoțești luxoase nu reflectă disprețul „popilor îndopați” față de poporul „umilit” – ele sunt specifice Ortodoxiei. Și reflectă, dacă vreți, slava de Împărat a lui Hristos – preoții și ierarhii fiind chipul slujirii lui Hristos în Biserica Lui (nu discut aici meritele lor – asta e o chestiune separată).

- BOR nu avea cum să facă garduri transparente, ca să vadă prin ele și cei din stradă. Pentru simplul fapt că gardurile înalte și de beton ale Catedralei sunt, în fapt, gardurile de la Casa Poporului. Șantierul se află în incinta Casei Poporului.

- Da, sunt unii care au reproșat BOR inclusiv faptul că „nu a făcut garduri transparente”. Toate acestea sunt lucruri auzite de la amici sau culese de prin jur. Și mi se pare că am căzut într-un adevărat DELIR. Poate că, în loc să delirăm, merită totuși să facem efortul și să ne mișcăm până acolo, să înțelegem la fața locului, măcar geografic, cum e cu Catedrala – dacă tot ne preocupă atât de tare subiectul?

Iar bietele băbuțe „umilite” și „călcate în picioare” stau și în zilele de după Sfințire câte 5-6 ore la coadă ca să intre în altar, de bună voie și nesilite de nimeni. Așa cum de bună voie și nesiliți de nimeni stau tineri și bătrâni, bogați și săraci. Dar tocmai pentru că stau de bună voie și nesiliți de nimeni, aceiași „jornaliști” care se prefac acum că le plâng de milă se vor întoarce repede să-i numească „proști”, „din Evul Mediu” și „pupători de oase”.

- Comentariu de Cătălin Gabriel Sturza -

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.