Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce e necesar să acordăm SRI puteri sporite

SRI
Timpul în care SRI, principalul serviciu de informații al țării, putea să se limiteze la informări, a trecut. Informările nu duc, de cele mai multe ori, la nimic. Faptul că știm că integritatea și suveranitatea României este atacată în tandemul ruso-maghiar nu îndreaptă lucrurile, nici nu ne ajută să ne apărăm. De aceea, modificarea legii în sensul acordării SRI dreptul de intervenție directă în problemele care țin de agresiunea la adresa teritoriului național și a suveranității României a devenit o necesitate operativă națională. 
Dacă SRI ar avea putere reală de intervenție asupra extremismului maghiar, vă asigur că lucrurile ar sta foarte diferit și că în decurs de un an separatismul maghiar din Transilvania ar deveni istorie!
Să luăm exemplul taberelor extremiste maghiare din Transilvania, care se derulează netulburate de nimeni în fiecare vară. Următoarea va fi în perioada 5-10 august la Borzont, în Harghita. Și există informații despre cine participă acolo, precum și despre intențiile organizatorilor. Plus că avem istoria acestor tabere și a siluirilor Constituției și ale suveranității României întâmplate în anii anteriori. Totuși, nimeni nu le oprește. De ce? Nu are cine. Și nu există pârghiile legale în acest sens. Iar după ce s-au petrecut faptele, chiar dacă se face o plângere penală (eu am făcut și așa), drumul acesteia este atât de lung și de sinuos încât se termină totul fără niciun rezultat. Dacă legea i-ar permite, SRI ar putea preîntâmpina aceste tabere, acționând conform informațiilor pe care le deține și ar opri flagelul extremist din fașă. Ar putea interveni pe motiv de flagrant atunci când extremiștii maghiari sunt în acțiune sau imediat după săvârșirea faptelor infracționale fără să mai treacă doi ani până la soluționarea pe cale normală a sesizărilor. În doi ani, până se finalizează o asemenea cauză penală, de obicei cu NUP, extremiștii maghiari mai săvârșesc încă zece activități precum cele care trebuiau sancționate imediat! În condițiile în care România este strânsă în menghină între extremismul maghiar, cu aspirații separatiste, și expansionismul rusesc, ne mai permitem să limităm rolul SRI la informări? Aceasta este întrebarea la care trebuie să dăm un răspuns. Consiliul Național Secuiesc pune borne și însemne pentru a marca teritoriul unei invenții separatiste, 23 de consilii locale din Transilvania unde politicienii maghiari dețin majoritatea au adoptat hotărâri de proclamare a autonomiei teritoriale etnice, iar noi ne limităm la informări, în timp ce separatiștii maghiari nu se tem de nimic și își văd liniștiți de treabă. Nici de SRI, pe care l-au criticat la scenă deschisă doar pentru că șeful instituției a anunțat public că serviciul are în atenție mișcările autonomiste. Dacă SRI ar avea putere reală de intervenție asupra extremismului maghiar, vă asigur că lucrurile ar sta foarte diferit și că în decurs de un an separatismul maghiar din Transilvania ar deveni istorie!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.