Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce este neamtu' neamt si romanu' roman

Agerpres a gresit o harta pe o brosura care a trecut din mana in mana pana la ministrul german de externe. Ministru care si-a dat seama ca harta este gresita la Sibiu, la cateva ore dupa primirea mapei si dupa ce ministrul nostru de externe si-a cerut scuze. Neamtul a zambit, a acceptat scuzele si a trecut elegant peste moment. Probabil si pentru ca a realizat ca nu este chiar firesc sa nu-si dea seama ca pe mapa pe care o tinea in mana de cateva ore era harta altei tari. Partea germana nu s-a inflamat si nu a sanctionat pe nimeni din delegatie, cum nu a reactionat vehement nici cand la Sofia ministrul german de externe a spus ca s-a intalnit cu presedintele Romaniei...Rosen Plevneliev. Poate ca germanii s-au gandit ca este mai bine sa-si consume energia pentru activitati care aduc beneficii economice si politice, decat sa se apuce sa-si linseze oamenii si sa se lanseze in actiuni diplomatice inutile. De altfel in mediul diplomatic se fac frecvent diverse mici greseli, care sunt tratate in general condescendent.

Partea romana insa a pornit cu exces de zel lupta la baioneta impotriva propriilor oameni, desi nimeni nu i-a cerut astfel de masuri. Ministrul nostru de externe a inceput sa-si ceara scuze, fara sa-l puna nimeni sa faca asta, purtatorul de cuvant al MAE a fost destituit, Agerpres a dat doua comunicate de presa la foc automat si - sub imperiul momentului - angajata agentiei care s-a ocupat de macheta mapei a fost sanctionata cu 10% din salariu, pe o perioada de trei luni. Mai mult, directorul Agerpres a fost chemat in fata Comisiei pentru cultura, arte si mass-media din Camera Deputatilor, unde a fost supus unui tir sustinut de acuzatii. I s-a cerut chiar demisia, pe motiv ca distrus imeginea Romaniei si a ministrului roman de externe. Daca directorul Agerpres ar fi fost acuzat ca aste pe cale sa scoata Romania din NATO si UE, nu cred ca s-ar fi mirat cineva.

Nu vreau sa bag si eu batul prin gard si sa spun ca valoarea Ministerului de Externe este data de capacitatea de a observa acele amanunte fine, pe care altii nu le pot vedea. Nici ca in mod normal ar trebui sa existe proceduri care sa nu permita aparitia unor situatii jenante - atunci cand exista lucruri sau situatii care pot duce la confuzii. Sau ca beneficiarul este cel care trebuie sa verifice produsul pe care il primeste. Vreau sa spun doar atat... In timp ce altii isi apara oamenii si au capacitatea de a trece elegant peste situatii jenante, noi preferam sa-i tavalim pe ai nostri prin smoala si fulgi, iar apoi sa-i scoatem in mijlocul pietei. Facm asta cu voluptate, fara sa ne gandim ca de fapt nu castigam nimic. Cu atat mai putin respectul celor carora credem noi ca le castigam astfel bunavointa.

Poate tocmai de aia Germania este in primele locuri, iar Romania ramane mereu la coada.

Cred ca ar trebui sa invatam pana la urma sa stam demni si cu capul sus, in loc sa ne guduram pe la picioarele unora si altora, in speranta ca asa vom obtine ceva.

 

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.