DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

De ce evită Iohannis o dezbatere directă cu 'Veo'?

Administrația Prezidențială
iohannis dancila iohannis guvern

„E prima oară când în turul doi al unor alegeri prezidențiale se înfruntă doi foști profesori. Dar totuși, sunt cei mai tâmpiți din istorie”, scria ieri un comentator pe Facebook.

Dacă ne uităm strict matematic, Dăncilă accesează un bazin de 34-35%; restul voturilor se duc la Iohannis. Dar votul în turul doi este unul emoțional, iar oamenii votează pe etichete. Și în funcție de aceste etichete cele două bazine ar putea să se schimbe destul de mult. Haideți să vedem rapid care sunt etichetele.

Viorica Vasilică Dăncilă

1. Proastă. Toată mass-media și „lumea bună” nu are decât o singură etichetă atunci când vorbește despre Dăncilă – și din „proastă” nu o scoate.

2. Analfabetă – numeroasele gafe de exprimare ale lui „Veo” i-au adus această etichetă (euro doi zero, doi zero, etc.)

3. Incompetentă – acuzată de incompetență pentru felul cum a condus cel de-al treilea guvern PSD de după alegerile din 2016.

4. Faptul că este candidatul PSD – așadar, este „pesedistă” și „ciuma roșie”.

Klaus Werner Iohannis

1. Șifonier, dulap, umeraș de constum – un personaj politic rigid, inexpresiv, fără carismă.

2. Android – KW Iohannis pare predispus să repete niște banalități și clișee pe care alții i le servesc pe bilețel. Nu pare să fie capabil să vorbească liber nici măcar pentru două minute.

3. Wermer – vizita la Trump unde s-a dus la comandă, pentru o șapcă MAGA, a întărit această etichetă.

4. Infatuat, arogant – un personaj care privește de sus jurnaliștii, politicienii, românii și care se crede prea bun pentru a participa la vreo dezbatere electorală.

5. Plăvannis – un personaj mare și necioplit, care calcă în străchini și care își atacă adesea în mod mârlănesc și fără fair play adversarii. Să ne amintim și de scena cu paltonul trântit pe capota limuzinei oficiale, în Franța.

6. Incompetent – acuzat că este un președinte absent, cu reacții lente, singura lui tactică fiind cea a demonizării pesede.

7. Nazist – o etichetă care le rezumă, cumva, pe toate cele de mai sus.

Dacă ne uităm la etichetele Vioricăi, în mod paradoxal acestea par cumva mai „benigne” decât cele ale lui KW Iohannis. În plus, „Veo” a avut mai puțin timp să se erodeze, în ultimii doi ani – față de cinci, cât a durat primul mandat al lui Iohannis. Iohannis a acumulat mai multe etichete negative, însă principala contrapondere a lor este că el se va confrunta cu un candidat perceput drept „incompetent”.

Primele trei etichete ale lui „Veo” se reduc la eticheta de „proastă”. Însă și KW Iohannis are aceeași etichetă – cea de pe locul șase, din lista lui. În plus, eticheta de „incompetentă” ar putea să fie parțial contrabalansată cu cifre care ar arăta rezultatele pozitive ale guvernării PSD (în ciuda a ceea ce spun talibanii #rezist, astfel de cifre există și pot fi citate în mod inteligent.)

A patra etichetă, faptul că vine de la „ciuma roșie”, este cumva atenuată de primele trei. Nu poți să urăști cu pasiune ca fiind „ciuma roșie” pe cineva care este atât de... incompetent. În mod clar, „Veo” nu este „Draknea”. De asemenea, ea este atenuată de atacurile mârlănești și stupide la adresa ei ale lui Iohannis, care îi pot face pe mulți să treacă în barca cealaltă.

Cum ar putea „Veo” să profite de această situație? Aș spune că cel mai simplu și clar mod ar fi printr-o dezbatere electorală.

KW Iohannis a afirmat însă foarte tranșant că nu va participa la nici o dezbatere – și nu este deloc de mirare de ce. O dezbatere ar atenua mult din complexele electoratului PSD, care crede că doar candidata lor este „proastă”.

O mișcare inteligentă din partea PSD ar fi să organizeze dezbateri cu „scaun gol”. S-au mai făcut în 2014 – când Iohannis refuza atunci să vină la dezbateri, în diverse studiouri apărea un scaun gol, pe care scria „Iohannis”. Până la urmă, candidatul PNL de atunci nu a avut de ales și a venit la dezbatere. A funcționat în 2014, și ar funcționa la fel de bine și acum.

O dezbaterea ar arăta foarte clar cum comentatorul pe care îl citez la început are dreptate. Și KW Iohannis e cel puțin la fel de „prost”.

PS: Nu-i susțin pe nici unul dintre cei doi candidați. Însă dacă e să dăm cărțile pe față, să le dăm până la capăt. Cei care îl votează pe KWI să recunoască măcar că-l votează pentru că le place că e șifonier, android, infatuat sau wermer; dar nu e un argument acela că ar fi în vreun fel mai puțin „tâmpit” decât „Veo”. Și o dezbatere directă între candidați ar arăta foarte clar acest lucru.

Comentariu de Gabriel Popa, invitat

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.