Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce impozitul forfetar creează frisoane unor reprezentanți ai mediului de afaceri

04_Ialomitianu_05_Mediafax

În ultimele două săptămâni au apărut din nou în spațiul public discuți despre reintroducerea impozitului forfetar. Acest impozit este aplicat cu succes în multe țări din Uniunea Europeană pentru întreprinderile mici ca o modalitate de simplificare a procedurilor fiscale, de reducere a costului cu administrarea impozitelor și de evitare a eventualelor abuzuri din partea organelor fiscale.

Acest impozit poate fi atractiv pentru mediul de afaceri dacă sunt respectate trei condiții, și anume: să fie opțional, să fie stabilit la un nivel suportabil, iar firmele care optează pentru acest impozit să nu mai fie supuse controlului fiscal deoarece nu se mai pune problema săvârșirii faptei de evaziune fiscală. Singura relație între contribuabil și administrația fiscală ar trebui să se bazează pe plata impozitului stabilit de către organul fiscal pe baza datelor furnizate de către contribuabil.

PSD este pe punctul de a compromite din nou introducerea impozitului forfetar prin nivelul excesiv stabilit si prin impunerea acestui impozit în mod obligatoriu. Aceste elemente sunt cuprinse într-un  proiect de lege înaintat de Guvernul Ponta și aflat spre aprobare la Camera Deputaților, cameră decizională.

Din păcate în România este greu să convingi în acest moment reprezentanții mediul de afaceri să accepte reintroducerea impozitului forfetar deoarece acestora le este greu să uite acel impozit introdus în 2009 la inițiativa marilor specialiști în finanțe ai PSD-ului în plină recesiune economică când multe firme înregistrau pierderi. Acest impozit așa cum a fost stabilit reprezenta un impozit pe pierdere deoarece se baza pe câștigurile din 2008 când România a avut cea mai mare creștere economică.

În urma discuțiilor cu mediul de afaceri prima decizie pe care am luat-o în calitate de ministru de Finanțe în prima lună de la numirea mea în această funcție a fost eliminarea acestui impozit începând cu 1 octombrie 2010. A fost o decizie greu de luat deoarece atât Comisia Europeana cât și Fondul Monetar International s-au opus eliminării acestui impozit, dar pană la urmă i-am convins că acest impozit deși aducea mai mult de un miliard lei la bugetul statului făcea foarte mult rău mediului de afaceri. Mai mult decât atât am reușit să conving organismele internaționale care erau în acord cu România că nu este nevoie să introducem nici o măsură complementară deoarece încasările suplimentare acopereau minusul de venituri ca rezultat a eliminării impozitului forfetar. De exemplu în 2010 încasările bugetare au înregistrat 32,9% din PIB comparativ cu 2009 când aceste încasări au fost de 31,6% din PIB. Încasările suplimentare au fost suficiente și pentru luarea altor decizii începând cu 1 ianuarie 2011 și anume reîntregirea salariilor bugetarilor cu 15%, majorarea a un milion de pensii pentru cei care lucrau în grupele 1 și 2 de muncă și alocarea a peste 7% din PIB pentru investiții publice. La cererea mediului de afaceri am introdus impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, un impozit mult mai ușor de stabilit de către plătitorul de impozit în comparație cu impozitul pe profit. Acestea sunt rezultatele din mandatul meu de ministru în materie de politică fiscală și nu minciunile aruncate în spațiul public de unii reprezentanți ai PSD-ului și anume că subsemnatul a fost ministru de Finanțe în momentul în care s-au tăiat salariile bugetarilor și s-a majorat tva-ul. Din păcate Guvernul Ponta începând cu 2013 a restrâns sfera de aplicare al impozitului pe veniturile microîntreprinderilor și a introdus obligativitatea plății acestui impozit creând nemulțumiri în rândul mediului de afaceri.

Cerem Guvernului PSD să ia în serios cererea unor reprezentanți ai mediului de afaceri privind reintroducerea impozitului forfetar prin elaborarea unui act normativ. Acest act normativ ar trebui să fie elaborat ținând cont și de propunerile reprezentanților mediului de afaceri și a partidelor politice în așa fel încât acest impozit să se aplice cu succes în Romania așa cum se întâmplă și în celelalte țări din Uniunea Europeana. Recomandăm PSD-ului să nu se mai bazeze pe acei specialiști care au elaborat atât actul normativ din 2009 cât și proiectul de lege din 2013 care se referă la impozitul forfetar. Ar fi grav ca majoritatea parlamentară actuală să aprobe proiectul de lege privind impozitul forfetar inițiat de Guvernul Ponta în 2013. Acest proiect de lege cuprinde impozite stabilite în mod excesiv si obligatoriu. Mediul de afaceri a răsuflat ușurat când acest proiect a fost respins în comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.