Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu este oportun să se construiască o mega-moschee la București

Unii, pentru. Cei mai mulți, împotrivă. Alții, nehotărâți. Indiferent de poziție, cert este că avansarea pe repede înainte a procedurii de construcție la București a unei Moschei gigant a generat îngrijorare, a alimentat temeri și a sădit dezbinare în societate. Asta se întâmplă atunci când autoritățile își ignoră cetățenii. În mod previzibil și total justificat, oamenii au contestat OUG 372/2015, prin care Guvernul Ponta, în iresponsabilitatea-i caracteristică, a decis demararea proiectului.

Totodată, în mod total eronat, unii au înțeles acest demers drept un atac la adresa musulmanilor. Nimic mai greșit. Religia, alături de alte valori fundamentale, alcătuiește identitatea spirituală a unei națiuni. Crezul religios al fiecăruia dintre oameni trebuie respectat, împreună cu garantarea libertății exprimării și practicării acestuia. Nimeni nu l-a contestat vreodată și nu o va face nici de acum încolo. Însă, lucrurile trebuie privite în ansamblu. Faptic.

Conform recensământului din 2001, doar 0,3% din populația României s-au declarat de credință islamică. Pentru aceștia, în jur de 65.000 de musulmani, funcționează astăzi 77 lăcaşuri de cult (74 de moschei și 3 mesgiduri) și 108 cimitire. Doar în București, avem 5 Moschei și alte trei centre care deservesc musulmanii din zonele unde nu există un lăcaș de cult. Prin urmare, acuzațiile de intoleranță sunt total nejustificate, iar construcția în Capitală a încă unei Moschei, pe o suprafață extrem de generoasă, 11.295 de metri pătrați, acordată cu titlu gratuit Muftiatului Cultului Musulman din România, cel puțin nepotrivită.

Există politicieni fără viziune, care nu au capacitatea de a gândi pe termen lung și care, prin urmare, nu întrevăd consecințele demarării construcției sau, mai grav, le ignoră. Însă oricât am încerca, nu putem nega o evidență. Majoritatea populației României sunt creștini. Or, aceștia împărtășesc valori mult diferite de cele ale lumii islamice. Plecând de la această realitate internă, coroborată cu problema, din ce în ce mai acută, a imigranților, la care Europa nu are încă o politică de reacție și control eficiente, orice decizie în această chestiune trebuie golită de patimi subiective, trecută prin filtrul exclusiv al intereselor României și respectând voința românilor.

Tocmai pentru a reprezenta vocea acestora, Partidul Mișcarea Populară a inițiat o campanie de consultare a cetățenilor cu privire la oportunitatea construcției celei mai mari Moschei din Europa la București. Opinia acestora este esențială, în virtutea valorilor și principiilor democratice pe care România și aleșii săi au obligația să le respecte. Oricine dorește să susțină acest demers, poate semna petiția inițiată de noi, la oricare din sediile PMP Sector 1 din București.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.