Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce pleacă medicii în vest? Fiindcă aici sînt sclavi

Nu vrem asigurări mai mari, nu vrem co-plată, nu vrem să dăm şpagă, nu vrem privaţi, nu vrem asigurări suplimentare! Vrem sănătate gratuită sau măcar ieftină, medici geniali, clinici şi spitale de 5 stele!

Să presupunem că din cauza salariilor mici din sistem, într-o ţară nu se mai face nimeni medic. Pur şi simplu, nu se mai duce nimeni la Facultatea de Medicină, ca să-şi piardă zece ani din viaţă prin diverse forme de instruire, să-şi piardă tinereţea învăţînd în timp ce viitorii lui pacienţi o freacă la un barbut în faţa blocului, o bere la pet şi un viol în spatele discotecii, să-şi distrugă viaţa personală pierzînd zilele şi nopţile prin spital, să opereze pe cord beţivi tăiaţi la ştirile de la ora cinci. Condiţiile din sistemul de sănătate şi salariile sînt atît de mici încît nimeni nu se mai îndreaptă spre Facultatea de Medicină, această instituţie-fantomă, ajunsă în paragină, cu cîteva asistente medicale ceva mai răsărite, pe post de profesori universitari, după ce ultimul profesor universitar medic va fi murit de bătrîneţe şi ai cărei puţini absolvenţi pleacă spre zări mai apusene. Astfel, în cîţiva ani, singurii care mai fac operaţii pe cord şi creier sînt locotenenţii lui Sile şi Nuţu Cămătaru şi Clanul sportivilor iar singurii care mai prescriu pastile sînt Ion Ion Ţiriac şi elevii claselor a X a de la Jean Monnet. Cum asigură Statul dreptul la asistenţă medicală? E, atunci să vedem pe unde mai scot cămașa politicienii populiști și poporul care vrea totul gratis.

Sănătatea nu e gratis. Și nici măcar ieftină. Și e normal să fie scumpă. Fiindcă presupune o imensă responsabilitate pentru cei care o fac. Şi fiindcă trebuie făcută de oameni capabili şi bine pregătiţi, de oameni care zeci de ani, în loc să cîștige bani, cheltuie învățînd. Care investesc timp, nervi și bani în educație. La noi sănătatea pe marginea prăpastiei fiindcă e ieftină. Cheltuim un procent prea mic din venituri pentru educaţie şi sănătate.

Medicul, ca și profesorul dealtfel, nu primește nimic gratis. De ce ar trebui să dea gratis? Primește casă, mașină, haine, cărți, vacanțe, mîncare, distracție gratis? Proprietarul nu-i cere chirie, vînzătorul nu-i cere bani la magazin, instalatorul îi repară pe gratis, taximetristul sau CFR-ul îl transportă pe gratis, dealeri îi dau mașini gratis, benzinăriile îi dau benzină gratis? Atunci cînd toate acestea se vor întîmpla vom putea și noi să cerem sănătate gratis sau pe bani puțini.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.