Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce s-au indepartat SUA de Europa si cum le-am putea recuceri. Miza alegerilor americane din 2016!

sua eu

Studiind si urmarind indeaproape politica interna si externa  SUA, de la Declaratia de Independenta si pana la Acordul marilor puteri cu Iranul,  nu am cum sa nu observ o legatura ombilicala intre SUA si Europa. O vreme politica externa a SUA a fost dictata de interesele Europei pentru ca mai tarziu rolurile sa se inverseze.

"Americanizarea" Europei a fost un proces clar de democratizare si sustenabilitate pentru o Europa distrusa, mancata din interior de razboaie continue, orgolii si diversitatea etnica si culturala extraordinara existenta in Europa.

Dupa care, viziunea indrazneata a catorva lideri europeni, pentru o Europa unita, a inceput sa prinda contur intr-un spatiu dominat de " atotputernicia" Marilor puteri ale Europei, obisnuite sa domine lumea si sa si mai ataseze la butoniera cate o tara, din cand in cand, calcand in picioare civilizatii, popoare ori traditii. Toate din aroganta, autosuficienta si nevoia de profit imediat.

In acest context, Primul si Al Doilea razboi mondial, pornite de europeni, s-au intors impotriva lor, cel de Al Doilea razboi mondial transformand chiar Europa in scrum. Acesta a fost momentul decisiv in care liderii europeni au decis un proiect al unei Europe Unite care sa opreasca procesul de "autodistrugere".

O spun cu toata convingerea, fara NATO proiectul UE nu ar fi existat niciodata mai departe de o viziune indrazneata si istorica. NATO a fost astfel si SUA in mod special "gardienii" unificarii Europei.

Ei bine, acest proiect ar fi fost imposibil fara un garant al pacii deoarece ranile erau unele istorice si imposibil de vindecat de la sine. Astfel, SUA prin crearea NATO a devenit acel garant atat de necesar. SUA  a reprezentat si va reprezenta mult timp motorul NATO insa aceasta organizatie a adus sub umbrela sa mare parte din tarile europene, obligate astfel sa se alieze pe de-o parte si sa respecte pacea in interiorul granitelor NATO pe de alta parte.

Desigur, speculand putem spune ca SUA nu a fost total dezinteresata sustinand acest proiect, pana in anul 1990 Europa fiind principalul partener economic al SUA dar mai ales politic si geo politic. Insa, dincolo de crearea unei forte care sa se opuna unei Uniuni Sovietice in expansiune sau piata europeana atat de necesara a mai existat un motiv extrem de important pentru care SUA au fost legate ombilical de Europa: RADACINILE, "THE ROOTS".

Politica in SUA este bazata pe aceleasi principiu precum in orice societate democratica: Castigarea alegerilor de catre un partid sau mai multe prin competitie electorala.

Ei bine, primele valuri de colonisti care au format in fapt SUA au provenit in larga lor majoritate din Europa. Astfel SUA a devenit pentru o perioada " a doua Europa". Primele generatii si au pastrat limba traditiile RADACINILE europene, transformarea Americii in SUA de astazi fiind un proces lung si normal pentru cladirea unei natiuni.

Astfel, in alegerile din SUA partidele trebuiau intotdeauna sa tina cont de nevoile dorintele interne ale cetatenilor americani dar si politica externa a fost influentata masiv de "identitatea europeana"  a majoritatii populatiei. Prin urmare niciun partid nu putea ignora Europa, locul de origine al cetatenilor americani in majoritate. O perioada, minoritatile din cadrul majoritatii decideau soarta politicii americane, in functie de ponderea minoritatilor etnice in cadrul majoritatii europene.

Dupa 200 de ani de istorie, populatia europeana s a transformat in populatia americana, poerzand incet legatura cu Europa. Fara legaturi se familie, de traditii, de apartenenta la Europa acestia au devenit o majoritate americana intrresata in primul rand de soarta lor ca americani si mai putin de legatura cu continentul de unde au provenit la un moment dat.

Acest lucru s-a vazut la ultimele alegeri si se va observa si de-acum inainte, jocul politic american fiind decis de anumite minoritati din afara Spatiului European. Astfel, cetatenii veniti mai tarziu din America Latina,  Africa sau Asia reprezentand astazi minoritati puternic conturate si cu un rol hotarator in alegeri. Lipsa unui interes al majoritatii europene pentru Europa care a devenit mai degraba un spatiu al turismului si nu al cautarii radacinilor ii determina pe politicienîi americani sa tina cont si sa fie mult mai atenti la minoritatile care inca sunt puternic legate de teriroriile din care au plecat motiv pentru care politica externa americana s a schimbat treptat fiind orientata din in ce mai mult spre America Latina, Africa, Asia.

La tot acest context politic intern, se adauga renasterea fantomelor in Europa prin dezvoltarea de catre Marile Puteri europene a unor relatii politice, sau economice, in detrimentul SUA alaturi de Rusia si alte puteri emergente.

De aceea, astazi daca dorim sa avem in continuare, in calitate de europeni, o umbrela de securitate si pace nu o mai putem face prin simpla asteptare ca SUA si Europa au obligatii istorice. Cetatenii europeni sunt acum americani si Europa trebuie sa inteleaga ca reinventarea temerilor, fricilor si intereselor obscure conduc la o racire a relatiilor cu Spatiul Euro-Atlantic.

Europa are obligatia sa incerce sa atraga SUA in parteneriat prin cu totul alte mijloace decat cele identitare.

Din pacate, la acest capitol Europa, da dovada de autosuficienta si grandomania de odinioara. Complacandu-se astfel, intr-un ghem de interese meschine, care au divizat-o si au pus in pericol viziunea fondatorilor.

"Norocul" Europei a venit de la Rusia care, invadand Ucraina, au intors privirea SUA din nou catre europeni devenind constienti de pericolul invadarii spatiului vital de catre Rusia. Acestea sunt motivele pentru care eu cred cu tarie ca Europa trebuie sa rejoace CARTEA EUROPEANA in alegerile americane, insa pornind de la intrese comune, mai mult decat identitate comuna. Un lucru greu de prevazut intr-o Europa divizata din nou.

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.