Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce s-au enervat tractoriștii și care e planul lor / SURSE

Radu Pop
Captură video
george simion protest transportatori fermieri

Zeci de utilaje agricole participă, vineri, pentru a treia zi consecutiv, la un protest mai amplu al transportatorilor care are loc pe şoseaua de centură a Capitalei, dar şi în mai multe judeţe, iar surse din rândul organizaţiilor patronale spun că săptămâna viitoare fermierii vor să solicite autorizarea unui protest în Piaţa Victoriei.

Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor - AFF, anunță că „își exprimă solidaritatea cu membrii fermieri care protestează la nivelul mai multor județe și la intrarea în București”.

ȘTIRIPESURSE.RO a aflat care sunt nemulțumirile.

Fermierii cer, printre altele, echivalarea categoriei B cu TR (tractor) și încasarea subvențiilor imediat ce se depune cererea în cont fără nici un fel de amânare, „nu trimiterea la bancă să plătim dobânzi și să pierdem sume importante”.

Protestatarii spun că ITP-urile nu se realizează faptic ci doar se eliberează un document printat conform cu producătorul și acuză faptul că nu s-au acordat subvenții invocându-se de guvernanți „tertipuri” precum precum controale, nefunctionalitatea sistemului informatic sau incompetența funcționarilor.

Fermierii mai acuză o înțelegere între bănci și BNR „pentru înăsprirea condițiilor de creditare cu dobânzi mari” astfel încât fermierii să nu aibă rentabilitate, în timp ce „investitorii străini primesc credite cu dobândă zero pentru a ne cumpăra la pachet”.

O altă nemulțumire a protestatarilor este că sprijinul cuplat în zootehnie și ajutorul național tranzitoriu ar fi „vămuite” prin asociații atașate partidelor.

Varianta Guvernului

Decizia privind extinderea protestelor va fi luată săptămână viitoare, după o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Fermierii vor transmite o listă completă de problemele  care au nevoie de rezolvare urgentă „cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental”.

Surse din zona Ministerului Agriculturii susțin în legătură cu nemulțumirile fermierilor că majoritatea subvențiilor s-au acordat deja în proporție de peste 90%, respectiv 1,5 miliarde de euro și avansurile s-au acordat încă din octombrie-noiembrie anul trecut, urmând ca din luna mai să se acorde restul, plus bonusuri in funcție de culturi si altele specifice.

În ceea ce privește acciza la motorină, în România este acciza minimă din UE, 21 euro/1000 litri, mai zic guvernanții, iar România dă o subvenție la acciză de 1,7 - 1,7 ron iar anul trecut au fost 2 lei in plus ca ajutor exceptional din cauza crizei cerealelor ucrainene.

Pentru anul viitor, Guvernul pregătește un ajutor de 300 milioane Euro, care va însemna 100 euro/ ha la culturile de toamnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.