DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

De ce segregarea prin 'pașapoartele verzi' Covid-19 este discriminatorie, nefondată și periculoasă

digi24.ro
certificat pasaport de vaccinare

„Certificatul verde” Covid-19 ne încalcă drepturile constituționale și pune primejdie buna funcționare și echilibrul unei societăți democratice. Pe lângă faptul că acest certificat duce la stigmatizarea unor categorii sociale, nu are o justificare științifică și este, din punct de vedere epidemiologic, ineficient.

1. Segregarea populației în două grupuri nu este sub nici o formă acceptabilă. Segregarea înseamnă că o categorie de oameni poate să aibă anumite drepturi, în timp ce altora li se neagă și restricționează aceleași drepturi, în mod arbitrar (a se vedea și punctele 2 și 3 de mai jos). În mentalul colectiv segregarea are o conotație extrem de negativă.

2. Nu există nici o justificare medicală pentru „certificatul verde”. Conform datelor CDC, persoanele vaccinate au aceeași încărcătură virală și transmit boala la fel ca nevaccinații, dacă se îmbolnăvesc de Covid-19. Fapt confirmat, recent, și de medicul Alexandru Streinu-Cercel printr-o declarație în Parlamentul României. Empiric, vedem cum numeroase persoane vaccinate fac boala sau chiar ajung la spital cu forme grave – de exemplu, o știre recentă din Turnul Sfatului arăta că 63% dintre cazurile pozitive din sistemul medical din Sibiu sunt vaccinate. Așadar, „certificatul verde” nu are la bază nici o justificare medicală sau științifică legată de oprirea sau limitarea molimei; cu atât mai mult în condițiile în care persoanele vaccinate dar testate pozitiv cu Covid-19 sunt exceptate în România de la obligația de a se testa sau carantina.

3. Dacă epidemia actuală s-ar fi comparat cu o epidemie de ciumă (cum au încercat să ne facă să credem o parte a mass-media) sau cu alte molime din istorie, nu ar fi fost necesare presiunile în sensul vaccinării și nici politica de tip segregare: presupunând că s-ar fi descoperit un vaccin eficient, oamenii s-ar fi înghesuit să ceară vaccinul și nu ar fi trebuit constrânși în nici un fel să îl accepte. Dacă, pe de altă parte, epidemia e mai puțin gravă și nu se compară cu alte molime din istorie, înseamnă că oamenii își pot evalua singuri, fiecare în parte, raportul dintre riscuri și beneficii, în ceea ce privește decizia vaccinării. În această situație, segregarea și presiunea iarăși nu sunt nici necesare, nici justificate.

4. Unii oamenii se tem mai mult de efectele negative ale virusului. Alții se pot teme mai mult de potențialele efecte negative ale vaccinului sau au alte probleme de sănătate sau contraindicații. Și o poziție, și cealaltă sunt la fel de legitime. Nu doar unii au dreptul să fie prudenti și să ia o decizie în funcție de modul în care își evaluează propria situație de risc. Și ceilalți au același drept la prudență și la consimțământ informat, cât timp vorbim despre un act medical informat – ceea ce este și trebuie să rămână vaccinarea. Oamenilor care aleg să fie prudenți, într-un sens sau altul, nu li se poate forța mâna prin obligativitate directă sau indirectă. Așadar, exercitarea unor presiuni indirecte în sensul vaccinării, inclusiv prin segregarea medicală (sau politică), nu este etică și nu poate fi justificată.

5. Din punct de vedere legal, impunerea acestor „certificate verzi” Covid-19 și consecințele de mare amploare pe care le au constituie în mod clar o violare a drepturilor constituționale și a libertăților civice, precum integritatea corporală, principiul nediscriminării și libertatea de mișcare. Deoarece nu există o dată limită oficială sau legală a aplicării „certificatului verde” Covid-19, nu există nici un motiv să credem că societatea noastră nu se va îndepărta de la standardele democratice, devenind tot mai restrictivă. Cu atât mai puțin să credem că aceste măsuri nu ar putea să fie extinse în viitor sau că ele vor dispărea.

6. O dată ce „pașaportul verde” Covid-19 ar fi acceptat, orice drept constituțional ar putea fi de acum încolo eludat, atunci când o „justificare” precum sănătatea publică ar fi invocată. Este ceva de care majoritatea oamenilor, în special juriștii, în general se tem. Cu atât mai mult în contextul unei pandemii, frica poate fi folosită (în mod cu totul nejustificat) ca instrument pentru a-i incita pe oameni să renunțe la orice gândire rațională, să își cedeze o parte din drepturile și libertățile fundamentale și să accepte controlul disproporționat și neconstituțional al autorităților.

7. Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont că însuși Consiliul Europei nu recomandă vaccinarea obligatorie, „certificatele verzi” de vaccinare și discriminarea în funcție de statutul de vaccinare. Prin rezoluția 2361/2021 a CE se interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva Covid-19 și se prevede că vaccinarea nu poate fi utilizată pentru a îi discrimina pe cei care nu se vaccinează. „Certificatele verzi” trebuie utilizate numai în scopul desemnat de monitorizare a eficacității vaccinului, a efectelor secundare și a evenimentelor adverse (punctul 7.5.2.)

Să remarcăm și poziția lui Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care susține că o astfel de Ordonanță de Urgență, care reglementează restrângerea unor libertăți și drepturi fundamentale, nu poate avea temei legal, conform Constituției. Iar Avocatul Poporului, dna Renate Weber, a arătat că „pașapoartele verzi” sunt discriminatorii, în special după măsura eliminării testelor.

Sistemul bazat pe „certificatul verde” Covid-19 nu se mulțumește, așadar, să facă o distincție juridică nejustificată între vaccinați și nevaccinați (discriminând cetățenii pe baza datelor lor medicale care, din rațiuni de confidențialitate, nici măcar nu ar trebui solicitate); și să încalce niște linii roșii sociale și morale (segregarea nu poate fi în nici un fel acceptată); dar mai este și ineficient. Rezultatul este ostracizarea persoanelor care din diverse motive aleg să nu se vaccineze, stigmatizarea și marginalizarea acestora, ca inamici ai sănătății publice. Acest tip de retorică și de abordare de dezbinare din partea autorităților este incredibil de primejdioasă. De aceea, vă solicităm să respingeți în cadrul Camerei Deputaților OUG 68/2021 prin care se reglementează cadrul legal pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital privind Covid-19.

Analiză de Cătălin Sturza

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.