Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la reforma lui Crin la chinezaria lui Tariceanu: de ce trebuie PNL sa-si limpezeasca ideologia

ovidiu raetchi

Rareori ideologia constituie o urgenta in politica; de cele mai multe ori partidele functioneaza gratie unor doctrine forjate conceptual in urma cu doua secole - si revizitate usor din treizeci in treizeci de ani.

Partidul National Liberal de astazi are nevoie insa urgent de o limpezire ideologica dupa o suita de evenimente care i-au rescris semnificativ destinul in materie de idei si valori:

a. Unirea cu PDL, prin care a fost absorbita o ideologie "populara" (care, nota bene, nu era nici ea serios aprofundata in cei cativa ani de dreapta pedista);

b. Trecerea de la ALDE la PPE, adica dintr-o zona usor hippie intr-una mult mai riguroasa si conservatoare.

c. Reconstructia ideologica inceputa deja de Crin Antonescu, care a vorbit in mod repetat si inteligent despre liberal-conservatorism ca optiune doctrinara mult mai adecvata pentru partid (si care ar trebui sa ramana racordat la PNL macar cat sa isi duca pana la capat acest proiect)

Mai presus de aceste acumulari, actualitatea preseaza - Calin Popescu Tariceanu incerca sa construiasca, impreuna cu PC (aripa Constantin), o Alianta Liberala in jurul stralucitei idei: "Liberalismul inseamna sa lupti pentru libertate - libertate definita ca libertatea lui Sova si, la pachet, pentru sensibilizare, a Marianei Rarinca". Ori, in acest context, liberalii autentici - cei din PNL - si-ar trada propriile valori promovand Legea in locul Libertatii - motiv pentru care, iata, Anton si Constantin refondeaza miscarea Bratienilor.

Sa punem lucrurile in ordine. In primul rand, liberalismul pur si dur - cel descoperit acum de aliatii lui Ponta - reprezinta o doctrina de secol XIX. Tema "libertatilor" facea sens la 1848 - atunci ea putea ocupa un spatiu central in lupta de idei; intre timp, deja dinspre 1900, obiectivele de lupta ale liberalilor au fost atinse si incluse in spiritul constitutional al statelor europene. Motiv pentru care in Europa nici nu mai avem partide liberale foarte mari, de talia PNL - statul insusi lupta pentru "libertati", nu e nevoie de un partid preocupat doar de asta. In spatiul european locul ocupat azi de PNL revine partidelor conservatoare sau crestin-democrate.

Specificul romanesc tine de o anumita desfasurare istorica: conservatorismul romanesc a murit la 1918, nu a intrat in comunism cu o dizidenta proprie si, dupa 1989, s-a balbait in cautari social-liberale si compromisuri cu stanga. Dupa 1989, legitimitatea istorica a revenit asadar doar PNL si PNT - cel din urma fiind distrus organizatoric in numai cativa ani. Rezultatul: PNL a mostenit ideologic tot bazinul ideologic al dreptei. Ori acest bazin nu poate fi decat unul conservator-liberal, vorbind nu doar despre libertati (tema, repet, de secol XIX), ci si despre economia de piata, despre performanta, despre comunitate, despre ordine, despre responsabilitate sau despre valori. Fireste ca dreapta romaneasca valorizeaza libertatile - dar e curata gogomanie sa spui ca "libertate" inseamna sa nu-l mai poti aresta preventiv pe Sova pentru distrugere de probe. Nu: ordinea, statul de drept, legea sunt valori majore ale dreptei contemporane - motiv pentru care aceasta dreapta domina Europa. Libertatea lui Sova nu e mai puternica decat libertatea unui roman fara imunitate, dus in fata judecatorului cu acelasi cap de acuzare si fara sa se poata opune in vreun fel.

Nici macar in secolul al XIX-lea, de pilda, PNL nu s-a multumit cu liberalismul de muzeu, usor infantil, pe care vrea astazi sa-l redescopere Anton Tariceanu: liberalii au ales atunci o doctrina nationala (e Partid National Liberal, nu Partid Liberal!), protectionista, unionista, monarhista si legalista, care n-avea nimic in comun cu entuziasmul usor anarhist, internationalist si "rosu" al tineretii lui Rosetti. Inca de atunci PNL este, de facto, un partid liberal-conservator.

Iar in aceste zile, pentru a se delimita de creatori de fake-uri ideologice tip Adibas (cum incerca Tariceanu sa genereze prin Alianta Liberala, propunand un PNL made in China), pentru a-si consolida culoarul de dreapta - care este de ani buni si va ramane pentru cel putin doua decenii cel mai puternic din Romania - si pentru a-si limpezi identitatea europeana populara, Partidul National Liberal trebuie sa-si readuca la zi filosofia politica: una liberal-conservatoare.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.