Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost înregistrat primul deces cauzat de vaccinul anticovid Johnson & Johnson

Johnson & Johnson
Johnson & Johnson

Autoritatea de reglementare a sănătăţii din Africa de Sud a anunţat, joi, primul deces cauzat de vaccinul anticovid al companiei farmaceutice Johnson & Johnson (J&J). Persoana decedată avea manifestări ale sindromului Guillain-Barre, relatează Reuters, informează News.ro.

Persoana a prezentat o tulburare neurologică rară, respectiv sindromul Guillain-Barre, la scurt timp după ce i s-a administrat vaccinul produs de J&J. Ulterior, persoana a fost pusă la ventilaîie şi mai târziu a murit, au declarat oamenii de ştiinţă în cadrul unei conferinţe de presă.

”La momentul îmbolnăvirii, nicio altă cauză a sindromului Guillain-Barre (GBS) nu a putut fi identificată”, a declarat profesorul Hannelie Meyer.

Vârsta decedatului şi alte detalii personale nu au fost dezvăluite din motive de confidenţialitate.

În iulie anul trecut, autorităţile americane au adăugat un avertisment la o fişă informativă a vaccinului produs de compania J&J, argumentând că datele sugerează că există un risc crescut pentru apariţia sindromului GBS în cele şase săptămâni de la vaccinare. La momentul respectiv, au fost identificate 100 de cazuri preliminare de GBS în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul, inclusiv 95 de cazuri grave şi un deces.

J&J nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimise prin e-mail. Compania a precizat, la momentul avertismentului din SUA, că era în discuţii cu autorităţile de reglementare şi că rata cazurilor identificate de GBS la persoanele care au primit vaccinul produs de J&J a depăşit doar puţin rata de fond.

”Beneficiul vaccinării încă depăşeşte cu mult riscul”, a declarat Boitumelo Semete-Makokotlela, directorul executiv al Autorităţii de Reglementare a Produselor de Sănătate din Africa de Sud (SAHPRA).

”În ceea ce ne priveşte, am administrat aproximativ 9 milioane (doze) de vaccin Janssen (J&J), iar acesta este primul caz a cărui cauză este GBS”, a adăugat ea.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a anunţat anul trecut că sindromul Guillain-Barre este un posibil efect secundar al vaccinului anticovid produs de AstraZeneca, care, la fel ca şi cel produs de J&J, utilizează tehnologia vectorului viral.

Ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla, a declarat, joi, că până la jumătatea lunii iulie au fost raportate de către SAHPRA puţin peste 6.200 de ”evenimente adverse” din cele peste 37 de milioane de doze de vaccin administrate în ţară, echivalentul a 0,017%.

Semete-Makokotlela a spus că autoritatea de reglementare a evaluat aproximativ 160 de decese de când la lansarea campaniei de vaccinare, dar nu a sesizat vreo legătură cauzală cu vaccinarea până în acest moment.

Africa de Sud foloseşte vaccinuri ale companiilor farmaceutice J&J şi Pfizer în campania de vaccinare împotriva Covid-ului. Lansarea a început lent din cauza dificultăţilor de asigurare a aprovizionării şi a negocierilor prelungite cu întreprindere farmaceutice, însă în ultima perioadă a fost încetinită din cauza ezitării.

Aproximativ 46% din populaţia adultă de 40 de milioane a Africii de Sud are în prezent schema completă de vaccinare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.