Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie ciudată în instanţă: Secretar de stat în Guvernul Dăncilă, 'iertat' de o amendă de aproape 3000 de lei

www.stirimondene.eu
politia rutiera

O decizie a instanţei îl scapă pe un secretar de stat din MAE de o amendă de 2900 de lei, după ce a condus cu peste 100 km/h în localitate. Cristian Winzer, secretar de stat pentru relații interinstituționale și juridice, omul pus să gestioneze negocierile din partea României pentru Brexit, a reuşit să obţină anularea amenzii, deşi toate argumentele i-au fost respinse. Judecătorul a preferat să facă un act de clemenţă, anulând amenda. Winzer a rămas doar cu suspendarea de 90 de zile a permisului.

Vezi AICI decizia instanţei! (.pdf)

Potrivit bzi.ro, pe data de 12 august 2017, Cristian Gabriel Winzer a fost oprit de un echipaj al Serviciului Poliției Rutiere Iași, pe motiv că circula cu o viteză mult prea mare. Mai exact, avea 108 km/h pe un sector de drum cu limita de viteză de 50 km/h. A fost amendat cu suma de 2.900 de lei și i-a fost suspendat dreptul de conducere pe o perioada de 90 de zile. A contestat procesul verbal în 15 zile la Judecătorie.

Winzer a cerut judecătorilor să anuleze procesul verbal de contravenție folosind motivele clasice. Mai exact, Winzer a susținut că procesul verbal trebuie anulat pentru că Inspectoratul Județean de Poliție Iași nu a probat calitatea de agent a celui care a întocmit procesul verbal, dar și competenţa acestuia de a aplica amenzi la regimul rutier. De asemenea, a susținut că autovehiculul folosit de agent nu avea inscripționate însemne ale Poliției Rutiere și nici lumini sau semnale acustice specifice. Un alt argument a fost acela că aparatul radar n-ar fi fost omologat. Pe lângă toate acestea, Winzer a susţinut că se grăbea să ajungă la un spital din Iași, unde era internat bunicul său.

Instanța a considerat că niciunul dintre argumentele folosite pentru contestarea procesului verbal nu este de luat în seama, că nu există motive prin care să se constate că agentul de la Rutieră nu ar fi procedat corect. Fiecare argument al contravenientului este combătut de instanța de judecată.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluiri făcute de dr. Oz: Cum știi care fructe și legume combat cancerul, în funcție de culoarea lor

"Cu referire la fapta referitoare la depășirea vitezei, instanța arată că acesta nu a administrat probatorii cu privire la situația de fapt care să vină în combaterea celor probate de intimata, intimata facând dovadă susținerilor din cadrul procesului verbal de contravenție prin depunerea documentației care a stat la baza încheierii acestuia. Mai mult, prin modul de formulare a plângerii contravenționale, petentul a recunoscut savârsirea contravenției. De altfel, din coroborarea pozelor cu înregistrarile efectuate rezultă clar savârsirea contravenției imputate petentului, neexistând vicii care să ducă la neluarea în considerare a înregistrarilor făcute", se arată în decizia instanței.

"În plus, instanța învedereaza că autotestarea aparatelor radar este o operațiune care se realizează automat de către aparatul respectiv, la pornirea acestuia, așa cum rezultă din art. 3.2.6 alin. 2 din Normă de Metrologie Legală, Ordin 301/2005, privind aparatele pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre); potrivit aceluiași text legal, persoană care operează aparatul radar are posibilitatea de a activă manual funcția de autotestare a aparatului, atunci când consideră necesar, dar această autotestare se efectuează automat de aparat la pornirea acestuia. Omologarea aparatului radar este o operațiune prealabilă realizării verificării metrologice pentru fiecare aparat radar de acel tip în parte, astfel încât prin prezentarea buletinului de verificare metrologică se face, implicit, și dovadă faptului că respectivul model de cinemometru a fost omologat", mai arată judecătorul.

Președintele completului de judecată a vizionat și CD-ul care conține înregistrarea mașinii conduse de Winzer și s-a convins că avea viteză de 108 km/h. Judecătorul mai susține că nici măcar Winzer nu a invocat că nu s-ar fi aflat în zona de restricționare a vitezei.

CITEȘTE ȘI: Bere sau vin? Care dintre cele două băuturi are efecte mai benefice pentru sănătate

Deși toată motivarea instanței este în sensul că Winzer a greșit și trebuie pedepsit, în cele din urmă este scăpat de plata amenzii în valoare de 2.900 de lei. Judecătorul a apreciat sinceritatea reclamantului și faptul că din cauza vitezei nu s-a produs niciun accident.

"În consecință, deși nu se pot reține motive de nelegalitate sau netemeinicie în privința procesului verbal din dată 12.08.2017, instanța are însa posibilitatea să aprecieze asupra întinderii sancțiunii ce se impune a fi aplicată contravenientului, din acest punct de vedere constatând, potrivit art. 5 alin. 5 din OG nr. 2/2001, că amendă în cuantum de 2.900 de lei nu este justificată în raport cu gradul de pericol social al faptei savârsite. Astfel, având în vedere criteriile prevăzute de art. 21 alin. 3 din OG nr. 2/2001, tinând seama de împrejurarile concrete în care a fost savârsita fapta, scopul urmărit, faptul că nu s-au produs urmări grave, inclusiv având în vedere atitudinea sinceră a petentului, apreciază că scopul sancțiunii contravenționale poate fi atins și prin aplicarea sancțiunii avertismentului, potrivit dispozițiilor art. 7 din OG nr. 2/2001, considerând că această atenționare a petentului asupra faptei contravenționale savârsite este îndeajunsa pentru îndreptarea să pe viitor și pentru reconsiderarea atitudinii sale față de respectarea normelor legale", a conchis judecătorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.