Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie fără precedent în China, încă slăbită de pandemia cu COVID-19. 'Factori dificil de prevăzut'

CNBC
china coronavirus

China nu îşi va stabili un obiectiv de creştere în acest an, a anunţat vineri premierul Li Keqiang, o decizie fără precedent pentru gigantul asiatic, încă slăbit de pandemia noului coronavirus.

Este pentru prima oară când autorităţile chineze nu stabilesc o ţintă a Produsului Intern Brut de când s-a început publicarea acestor obiective, în 1990, notează Reuters, potrivit Agerpres.

"Ţara noastră se va confrunta cu anumiţi factori dificil de prevăzut" din cauza pandemiei COVID-19 şi a conjuncturii mondiale, a declarat premierul Li Keqiang într-un discurs-fluviu cu care a deschis sesiunea anuală a parlamentului, Congresul Naţional al Poporului.

China a reuşit în mare parte să ţină sub control răspândirea epidemiei noului coronavirus pe teritoriul său, iar restricţiile de circulaţie sunt ridicate treptat. Consecinţele asupra economiei vor fi însă de durată.

Deficitul ţării va creşte astfel cu 1.000 de miliarde de yuani (128 de miliarde de euro) comparativ cu anul trecut, a precizat premierul chinez. China nu a mai înregistrat un excedent bugetar din 2007, aminteşte AFP.

Citește și: Cum a intrat coronavirusul în România - Datele oficiale arată că sute de mii de români întorşi în ţară au fentat carantina şi izolarea

Li Keqiang a anunţat, de asemenea, un împrumut de stat în valoare de 1.000 de miliarde de yuani.

"Este vorba de o măsură excepţională limitată la o perioadă excepţională", a spus Li Keqiang, adăugând că banii va fi "transferaţi integral" către administraţiile locale pentru a sprijini ocuparea forţei de muncă.

Beijing intenţionează, de asemenea, să îşi reechilibreze economia îndreptându-se spre consumul intern, într-un moment în care pandemia îi paralizează pe principalii săi parteneri comerciali, Uniunea Europeană şi Statele Unite, afectând exporturile, un sector-cheie pentru gigantul asiatic.

Banca Nomura, cu o estimare foarte pesimistă, se aşteaptă la pierderea a 18 milioane de locuri de muncă în sectorul exporturilor, aproape o treime din forţa de muncă dintr-un sector esenţial pentru economia Chinei.

În aprilie, rata şomajului, supravegheată cu atenţie de autorităţi, s-a situat la 6%, aproape de recordul absolut de 6.2% înregistrat în luna februarie.

Cu toate acestea, această cifră reflectă doar situaţia din zonele urbane şi exclude milioanele de lucrători migranţi, afectaţi de epidemie.

O explozie a şomajului ar putea să dea o lovitură grea consumului, pe care Beijingul mizează pentru a-şi relansa economia.

Principalul organism consultativ din China, care include lideri politici şi oameni de afaceri, şi-a început joi sesiunea anuală. Conferinţa Consultativă Politică Populară Chineză este programată să dureze până miercuri şi se suprapune cu Congresul Naţional al Poporului. Cele două adunări, cunoscute şi ca "cele două sesiuni", reprezintă cel mai important eveniment politic al anului în China. Programate iniţial să înceapă la 5 martie, ele au fost amânate din cauza epidemiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.