Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie geopolitică luată de UE: Parlamentul a votat pentru creșterea aprovizionării cu materii prime strategice

uniunea europeana

Decizie geopolitică luată de UE: Parlamentul a votat pentru creșterea aprovizionării cu materii prime strategice

Parlamentul European și-a adoptat joi poziția cu privire la creșterea aprovizionării cu materii prime strategice, crucială pentru a asigura tranziția UE către un viitor durabil, digital și suveran.

Legea privind materiile prime critice urmărește să facă UE mai competitivă și mai autonomă, transmite instituția într-un comunicat. Aceasta va reduce birocrația, va promova inovarea de-a lungul întregului lanț valoric, va sprijini IMM-urile și va stimula cercetarea și dezvoltarea de materiale alternative și de metode de extracție și de producție mai ecologice.

Parteneriate strategice

În poziția lor de negociere înaintea discuțiilor cu Consiliul, eurodeputații subliniază importanța asigurării unor parteneriate strategice între UE și țări terțe în ceea ce privește materiile prime critice, pentru a diversifica oferta UE – pe picior de egalitate, cu beneficii pentru toate părțile. Ei doresc să deschidă calea pentru parteneriate pe termen lung cu transferul de cunoștințe și tehnologie, formarea și perfecționarea pentru noi locuri de muncă, cu condiții de muncă și venituri mai bune, precum și extracția și prelucrarea la cele mai înalte standarde ecologice din țările partenere.

Deputații doresc, de asemenea, să insiste asupra unui accent mai puternic pe cercetare și inovare în ceea ce privește materialele și procesele de producție alternative care ar putea înlocui materiile prime în tehnologiile strategice. Ei doresc să stabilească obiective de circularitate pentru a încuraja extracția mai multor materii prime strategice din deșeuri. Deputații insistă, de asemenea, asupra necesității de a reduce birocrația pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

Nicola Beer (Renew, Germania) a declarat: „Calea către suveranitatea și competitivitatea europeană a fost stabilită. Cu o majoritate covârșitoare în rândul grupurilor politice în votul de astăzi, Parlamentul European și-a exprimat foarte clar poziția cu privire la securitatea europeană a aprovizionării și își asumă un mandat ferm în negocierile cu Consiliul și Comisia. Ne concentrăm pe reducerea birocrației, a proceselor de aprobare rapide și simple, a stimulării cercetării și inovării de-a lungul întregului lanț valoric și a stimulentelor economice specifice pentru investitorii privați în vederea producției și reciclării europene. Parlamentul European se concentrează pe construirea de parteneriate strategice, egale cu țări terțe. Parlamentul va depune eforturi pentru încheierea negocierilor până la sfârșitul lui 2023. Contăm pe urgența și relevanța unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime care reprezintă o preocupare atât pentru statele membre, cât și pentru noi, reprezentanții cetățenilor.”

Următorii pași

Proiectul de lege a fost adoptat cu 515 voturi pentru, 34 împotrivă și 28 abțineri. Parlamentul va începe acum negocieri cu președinția spaniolă a Consiliului pentru a ajunge la un acord în primă lectură.

Context

Mașini electrice, panouri solare și smartphone-uri – toate conțin materii prime critice. Pentru moment, UE este dependentă de anumite materii prime.

Materiile prime critice sunt esențiale pentru tranziția verde și digitală a UE, iar asigurarea aprovizionării acestora este vitală pentru reziliența economică, poziția de lider tehnologic și autonomia strategică a Uniunii Europene. Datorită războiului rus împotriva Ucrainei și politicii comerciale și industriale din ce în ce mai agresive a Chinei, cobaltul, litiul și alte materii prime au devenit, de asemenea, un factor geopolitic.

Odată cu trecerea globală către energiile regenerabile și digitalizarea economiilor și a societăților, cererea pentru aceste materii prime strategice va crește rapid în următoarele decenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.