Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarațiile profesoarei din PNL care conduce ministerul Educației au provocat valuri de STUPOARE: Se pregătesc PROTESTE în stradă

Inquam Photos / Octav Ganea
monica anisie

După ce Dacian Cioloș a umilit-o pe profesoara din PNL pusă ministru al Educației, societatea civilă pregătește proteste în stradă pentru demiterea acesteia, la numai o lună de la învestirea sa.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că rezultatele testelor PISA, unde România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani, „nu trebuie neapărat să ne îngrijoreze, pentru că accentul nu se pune neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe ce aplică”.

Citește și: Ministrul Monica Anisie explică de ce România nu trebuie să fie îngrijorată de rezultatele dezastruoase la testele PISA

Elena Calistru, președintele organizației Funky Citizens, a rămas șocată de ce a putut să declare noul ministru al Educației. Pe Facebook, sibienii au anunțat că vor merge în fața sediului PNL Sibiu, condus de Raluca Turcan, cea care, din poziția de vicepremier, ar în coordonare chiar Ministerul Educației, și vor cere demiterea lui Anisie.

Oana Moraru, o profesoară care extrem de apreciată și fondatoarea Helikon, critică pasivitatea celor care ar trebui să răspundă pentru situație, în frunte cu președintele Klaus Iohannis.

Citește și: Va fi gata până la 15 decembrie! Asigurările date de premierul Ludovic Orban

”Nu știu cât de bine o fi pregătită doamna ministră de la Educație, însă eu dacă aș fi în locul ei, m-aș feri de vorbit în public. Am auzit-o acum la Digi24, în dialog cu Roxana Lăzărescu, și am impresia că ar trebui să stea ascunsă în birou.

Întrebată de rezultatele proaste la testele PISA, o dă din colț în colț – că sunt diferite de cele pe care le folosește Ministerul Educației, că sunt rezultatele elevilor care au mers pe programa veche, că o să vadă ce se întâmplă în școlile care au participat la testare. Dumă peste dumă.

Citește și: Panică în Educație! Cifrele care cutremură sistemul

Întrebată de soluții, am auzit numai vorbe goale, aceleași clișee, bâiguieli. Corecte, dar insuficiente. Știu, nu se pot face miracole peste noapte. Dar zău dacă văd vreun rost în a ieși să vorbești dacă nu ai nimic de zis.”, a scris Elena Calistru.

Iată ce scrie Oana Moaru:

”Iar nu răspunde nimeni astăzi de rezultatele tragice ale românilor la testările Pisa.

1. Nu răspunde Președintele pentru că Domnia sa are deja un proiect plin de speranțe. Și eu tot zic că voi scrie o carte, și, de când i-am schițat structura, nu mai pun un cuvânt jos, că am impresia că mi-am făcut deja treaba. Îmi vine să mă și felicit!

Citește și: Surse PSD ar vrea să blocheze legea privind eliminarea pensiilor speciale

2. Nu răspunde Ministrul pentru că testul e din Străinezia și nu se aplică românilor care știu multe, dar mai au un pas mic de făcut - să și aplice ce știu.

3. Nu răspunde șeful Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar pentru că e ocupat să chibițeze de pe margine, ca un comentator sportiv. El o dă cu disparitatea, cu segregarea, cu sărăcia. De aia suntem proști, că suntem mulți săraci.

4. Nu răspund inspectoratele școlare pentru că toți d-acolo au treabă să pândească atent peste umăr cine le ia scaunul în viitorul apropiat. Pleacă ai noștri, vin ai lor, care sunt tot ai noștri, stați, frate, liniștiți! Capul la cutie!

Citește și: FBI se implică în România! Anchetă de amploare, în colaborare cu Poliția Română

5. Nu răspund directorii de școală pentru că au o groază de șefi deasupra lor care trebuie să răspundă până se ajunge și la ei.

6. Nu răspunde nici profesorul de la clasă pentru că el a avut de făcut multe hârtii. Acum cică se taie, dar întâi trebuie făcută o dezbatere, o comisie, un grup de lucru, un raport, o propunere, iar o dezbatere și mai largă, iar un raport, poze, site, conferințe, până se taie ceva.

O să răspundă copilul, că îl bagă mamă-sa de mâine la serie dublă de meditații, că a aflat din presă că suntem ultimii, frate, și că pe școală nu te mai poți baza. Și o să răspundă pensionarii că nu va mai fi nimeni la muncă în țara asta să le plătească pensiile.

Vrem reformă? Hai să băgăm răspundere! Eu nu pot să plec o zi de la serviciu fără să nu se întâmple câte ceva de reglat din urmă și fără să plătesc pentru neatenția sau neimplicarea mea.

Citește și: Ministrul Monica Anisie explică de ce România nu trebuie să fie îngrijorată de rezultatele dezastruoase la testele PISA

Ăștia au lăsat țara singură de tot, fiecare își face treaba din inerție, de parcă nimeni n-are nicio obligație față de nimeni.”.

„Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internaţională. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”, a spus Monica Anisie la Digi 24.

Ea a adăugat că Ministerul Educaţiei trebuie să găseasdcă soluţii astfel încât să nu mai ne aflăm în astfel de situaţii.

Citește și: Va fi gata până la 15 decembrie! Asigurările date de premierul Ludovic Orban

„Intervenţia trebuie să fie rapidă prin programele pe care Ministerul Educaţiei ar trebui să le dezvolte în cadrul şcolii, în această perioadă în care atâţia miniştri s-au perindat.

Este problemă de sistem, ar trebui să înţelegem că şi profesorii trebuie să se pregătească în aşa fel elevii încât să existe corelaţia cu piaţa muncii şi cu viaţa de zi cu zi, să fie reală, iar teoria pe care o învaţă să poată fi aplicată”, a explicat Monica Anisie.

Ea a adăugat că elevii ale căror cunoştinţe au fost verificate prin aceste teste PISA sunt cei care au învăţat după programele vechi, nu cei care învaţă după noile programe, aprobate în 2016: „Poate peste trei ani când vor fi evaluaţi şi cei care au învăţat după noile programe vom avea rezultate mai bune”.

Citește și: Panică în Educație! Cifrele care cutremură sistemul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.