Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declinul economiei Franţei în T1 a fost mai redus decât s-a crezut iniţial

Operation World
Franta harta

Economia Franţei s-a contractat mai puţin decât s-a estimat iniţial în primul trimestru din 2020, deşi rămâne în recesiune, din cauza restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele oficiale publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Insee), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

A doua economie a zonei euro a înregistrat un declin de 5,3% în primele trei luni din acest an, faţă de o scădere de 5,8% anunţată de Insee în 30 aprilie, la publicarea datelor preliminare.

Cu toate acestea, Franţa se confruntă cu cel mai semnificativ recul trimestrial din 1968, când economia a fost puternic afectată de mişcările de protest şi de grevele generale.

După un declin de 0,1% în trimestrul patru din 2019, Franţa este, tehnic, în recesiune.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

Deşi activitatea economică se reia gradual, Insee estimează că PIB-ul Franţei s-au putea contracta cu 20% în trimestrul doi din 2020.

Restricţiile au redus cheltuielile gospodăriilor, motorul tradiţional de creştere a economiei franceze. Conform datelor publicate vineri de Insee, cheltuielile de consum au înregistrat un declin record, de 20,2% în aprilie, după o scădere de 16,9% în martie.

Săptămâna aceasta, ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, a anunţat că măsurile adoptate de Guvernul de la Paris pentru a susţine economia afectată de criza provocată de pandemie au costat 450 de miliarde de euro, echivalentul a 20% din Produsul Intern Brut al Franţei, a declarat luni ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire.

De la mijlocul lunii martie, Executivul a implementat un pachet de măsuri, inclusiv subvenţionarea schemelor de şomaj parţial, împrumuturi garantate de stat, amânări de taxe şi ajutoare pentru micile companii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.