Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deficitul bugetar al Franţei va depăşi plafonul de 3% al UE în lipsa unor noi reduceri ale cheltuielilor

R Street Institute
deficit economie buget

Deficitul bugetar al Franţei va depăşi anul viitor plafonul de 3% al UE în lipsa unor noi reduceri ale cheltuielilor, după ce preşedintele Emmanuel Macron a făcut concesii protestatarilor anti-guvernamentali, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Macron a anunţat luni majorări de salarii pentru angajaţii săraci şi scutirea de impozite a majorităţii pensionarilor, pentru a detensiona protestele de stradă, dar guvernul trebuie să facă acum economii, în caz contrar riscând ca deficitul bugetar să depăşească limita de 3% prevăzută de legislaţia europeană.

Premierul Edouard Philippe s-a adresat marţi Parlamentului, explicând cum vor fi finanţate măsurile într-un proiect de buget revizuit cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare.

”După toate probabilităţile, deficitul bugetar din 2019 va depăşi pragul de 3%”, a afirmat un economist al Societe Generale, Michel Martinez, într-o notă adresată clienţilor.

Cu toate acestea, este improbabil ca deficitul să atingă 3,5%, aşa cum a sugerat o parte a presei franceze, întrucât guvernul va compensa presiunile asupra bugetului.

Incapacitatea de a respecta plafonul UE referitor la deficitul bugetar ar afecta credibilitatea politicii bugetare a Franţei în faţa partenerilor europeni, după ce pragul de 3% nu a fost respectat timp de un deceniu înainte ca Macron să devină preşedinte.

În plus, orice semn de relaxare a politicii fiscale ar complica discuţiile deja tensionate ale Comisiei Europene cu guvernul de la Roma, despre menţinerea deficitului bugetar la un nivel scăzut.

”Există un mare interes ca Italia şi Franţa să fie puse în aceeaşi categorie”, a spus un oficial european.

Citește și: Stormy Daniels, obligată să plătească 300.000 de dolari în dosarul defăimării

”În Italia plănuiesc să depăşească pragul deficitului. Situaţia din Franţa le serveşte acest scop, vor spune că vor să prevină tulburările sociale, ca în Franţa, şi vor spune: cum rămâne cu tratamentul egal?”, a explict oficialul.

Concesiile făcute de Macron protestatarilor au pus presiune pe randamentele obligaţiunilor franceze, spread-ul faţă de randamentele germane avansând la cel mai ridicat nivel de după luna mai 2017.

Măsurile anunţate luni de Macron vor crea un gol de 8-10 miliarde de euro în buget, potrivit miniştrilor, pe lângă alte 4 miliarde de euro pierdute în urma renunţării la majorarea accizei pe carburanţi, în primul val de concesii, de săptămâna trecută.

”Vom face economii, aşa cum am spus, începând cu economii la nivelul guvernului, depinde de noi să o facem”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux.

În guvernul original pentru 2019, guvernul avea ca ţintă un deficit bugetar de 2,8% din PIB, bazat pe o creştere economică de 1,7%. Ţinta de creştere economică pentru anul 2019 pare deja prea optimistă, având în vedere încetinirea creşterii economice în urma protestelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.