Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Derapaje majore: Supărată că nu a prins o nouă funcţie, judecătoarea României la CEDO îi face 'şobolani' pe ministrul Justiţiei şi pe Avocatul Poporului

iulia motoc

Judecătoarea care reprezintă România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Iulia Motoc, a ratat un "transfer" la Tribunalul UE şi, implicit, încă o pensie specială, pe lângă cea de fost judecător CCR şi cea de judecător CEDO. Deşi s-au exercitat presiuni instituţionale pe diverse filiere, potrivit unor surse oficiale, Motoc s-a văzut respinsă de comisia constituită la Ministerul Justiţiei. Ce a urmat a fost un adevărat festival al derapajelor pe pagina de Facebook a judecătoarei, cu mesaje jignitoare pentru membrii comisiei de concurs. După câteva ore, şi mai multe comentarii din partea unor persoane cunoscute, mesajele au dispărut.

În urmă cu două săptămâni s-a încheiat la Ministerul Justiţiei procedura de selecţie a candidatului României pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene. Nume cunoscute, cu susţinere din diverse zone, s-au aflat în competiţie, iar în final comisia condusă de minister USR al Justiţiei l-a ales pe un fost colaborator al lui Adrian Năstase. Ion Gâlea, fost ambasador, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi coleg de catedră cu ministrul Aurescu la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, este propunerea României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE pentru perioada 7 octombrie 2021 – 31 august 2022. Propunerea a fost validată de Guvernul Cîţu în şedinţa de joi, 25 iunie. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre UE, după consultarea Comitetului prevăzut la art. 255 TFUE.

Vedeta incontestabilă a procedurii de selecţie a fost Iulia Motoc, judecător la CEDO şi fost judecător CCR, care dorea să facă pasul spre Tribunalul UE, deşi mai are încă un an şi jumătate din mandatul de la CEDO. De numele acesteia se leagă numeroase speculaţii referitoare la ajutorul pe care l-ar fi oferit sau ar urma să-l ofere unor personaje importante în cauze aflate pe rolul CEDO. STIRIPESURSE.RO nota în noiembrie 2018 că Iulia Motoc a făcut o vizită în mare taină la biroul lui Kovesi de la Parchetul General, cu mai puţin de o lună înainte ca fosta şefă a DNA să se adreseze CEDO pe tema demiterii sale (proces câştigat de actuala şefă a EPPO).

Cum procedura de desemnare a candidatului României nu a putut fi răsturnată nici la Guvern, Iulia Motoc a luat calea Facebook-ului, unde s-a dezlănţuit într-o serie de postări greu de încadrat în limitele conduitei obligatorii pentru o persoane care ocupă o asemenea funcţie. Pentru început, judecătoarea a pozat în victimă, susţinând că totul i se trage de la faptul că a hotărât împotriva lui Radu Mazăre la CEDO, într-un proces în care fostul primar al Constanţei era apărat chiar de Stelian Ion, actualul ministru al Justiţiei.

"Cand esti judecator CEDO, spunea o fosta colega a mea si te intorci in tara ta, nu conteaza cine esti tu, conteaza numai cazurile in care ai judecat si opinile separate pe care le-ai formulat si ele te fac indezirabil pentru ani multi ani, daca nu pentru toata viata. De aceea poti glisa spre o moarte civila. Este adevarat am fost in unanimitatea care i-a dat dreptate avocatei Feri Predescu in fata lui Mazare, am facut opinie separata in cauza Tokes v Romania si multe altele. Mentionez aceste doua cauze pentru ca de curand m-am intalnit intr-un context profesional cu doua persoane publice care au fost implicate direct sau indirect in aceste cauze si am vazut profunda lor animozitate fata de mine si dorinta de razbunare", scrie Iulia Motoc.

content-image

Susţinută în comentarii de Cristian Preda, fost europarlamentar, Iulia Motoc ţine să clarifice faptul că se referă la Stelian Ion.

content-image

După aceast atac, judecătoarea insistă şi îi numeşte direct şobolani pe Stelian Ion şi pe Gyula Fabian (viitor Avocat al Poporului), membri în comisia de selecţie a judecătorului la Tribunalul UE, pe care îi suspectează că au sabotat-o. La postare este adăugată o fotografie din tinereţea judecătoarei, fără vreo explicaţie anume.

content-image

În comentarii, Iulia Motoc înlătură orice dubiu cu privire la persoanele despre care este vorba.

content-image

content-image

content-image

Şi pentru ca lucrurile să fie şi mai clare, Iulia Motoc lansează un atac şi la instituţia Avocatului Poporului, nu numai la viitorul conducător al acesteia.

content-image

În final, judecătoarea realizează probabil gravitatea propriilor derapaje şi se hotărăşte să şteargă ultimele postări, păstrând-o doar pe prima.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.