Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deruta de după instalarea Guvernului Cioloş

intrebare

Adevarul:

Observ de câteva zile un soi de derută interesantă a politicienilor, dar şi a susţinătorilor partidelor noastre politice. Chiar şi simbriaşii din presă ai partidelor au o problemă în acest moment şi nu mai ştiu care este direcţia. Şi, când direcţia este neclară, în mod ciudat politicienii au început să lucreze în folosul nostru.În primul rând pare că parlamentarii s-au întors dintr-o dată cu faţa către cetăţean şi discută legi care au, în sfârşit, legătură cu oamenii care i-au trimis în Parlament. Discuţiile publice din ultimele zile s-au purtat pe temele care au legătură cu sănătatea noastră (vezi legea anti-fumat) sau cu banii noştri (vezi legea ”Dai casa şi scapi de bănci” sau majorarea salariilor bugetarilor). Acum, spuneţi sincer, de când n-a mai fost o aşa avalanşă de legi şi discuţii politice şi comunitare în chestiuni cu care ne confruntăm noi, cetăţenii? Ţineţi minte ce se întâmpla înainte de instalarea guvernului de tehnocraţi? Săptămână de săptămână se discuta despre imunitatea lor, a parlamentarilor, sau despre salariile miniştrilor şi alte privilegii ale aleşilor. Discuţiile despre ce interesează cetăţeanul simplu erau aproape nule şi asta nu pentru că noi n-am avea probleme ci pentru că agenda lor era mai importantă. Nu sunt naiv şi cred că nu va dura mult până când parlamentarii se vor întoarce din nou cu faţa către ei şi vor încerca să-şi voteze iar privilegii şi, fără ruşine, vor reveni la năravurile vechi. Dar ceea ce se întâmplă azi trebuie consemnat tocmai pentru a arăta că, atunci când intervine deruta şi frica, parlamentul poate lucra fix pentru oamenii care i-au trimis acolo şi nu doar pentru ei. Este un moment important care trebuie să fie fixat şi pe cât posibil prelungit. Este momentul de bune practici al politicii care trebuie amintit atunci când lucrurile derapează din nou spre zile negre.

Digi24:

România este o țară „bine așezată” și „arată bine din punct de vedere macroeconomic”, a declarat ministrul Economiei, Costin Borc. În primul său interviu de când a preluat acest portofoliu și a fost numit și vicepremier, acesta a făcut o comparație între România din perioada 1998-1999, când a fost consilier al premierului Radu Vasile, și România anului 2015. „În 1998-1999 eram încă într-o fază romantică. În 2005 suntem o țară bine așezată, o țară din Uniunea Europeană, o țară membră a NATO. 2015 este un an în care, din punct de vedere macroeconomic, România arată bine. Nu suntem într-o criză, suntem departe de a fi într-o criză. Dar, din nefericire, pe parcursul acestor ani de tranziție, s-a pierdut foarte mult încrederea: încrederea în stat, încrederea în vecinul nostrul, în aproapele nostru. Iar lucrurile acestea erodează profund și economia”, a spus Costin Borc. „Nu este suficient să avem câteva întreprinderi de vârf, cum este Dacia. Nu e suficient să avem niște clustere tehnologice în jurul Clujului sau la Brașov, la Sibiu”, a adăugat ministrul Economiei, precizând că una dintre provocările din prezent este „egalizarea diferenței dintre regiuni”.

Ziarul Financiar:

În loc să încurajeze o piaţă liberă concurenţială sau formarea unei clase de mijloc care să susţină economia privată, România, prin reprezentanţii ei politici şi administrativi, a creat mutanţi ai capitalismului: toată lumea vrea să fie liberă, să profite de beneficiile capitalismului, dar pe banii statului. România a fost devorată zi de zi de aceşti mutanţi care au pârjolit tot în jurul lor, inclusiv pe cei care cred în capitalism şi atunci când este bine, şi atunci când este în criză. Foarte multă lume din business fuge acum când se pune problema să lucreze cu statul şi preferă să găsească pieţe în afară, unde să-şi extindă afacerea. Preferă să fie low-cost dar pe un contract extern, decât să împartă banii cu cei din administraţie sau cu politicienii care le oferă contractele. Şi acesta este un motiv pentru care România  nu are o clasă puternică mijlocie care să susţină economia cu o valoare adăugată mai mare care să rămână în ţară, şi care să producă locuri de muncă mai bine plătite ca la stat. Acum un an, un antreprenor român de peste 20 de ani extrem de cunoscut la nivel public, cu realizări vizibile, s-a trezit că unul dintre cei pe care îi cunoştea era în topul despăgubirilor de la ANRP, cu zeci de milioane de euro. Asta l-a înfuriat foarte mult, tensiunea trimiţându-l la spital. Pe vremuri, când făceau conversaţie şi amândoi erau doi antreprenori respectabili, cel cu despăgubirile râdea de el şi-i spunea că nu ştie să facă afaceri, că-i un prost businessman şi că pierde timpul degeaba muncind atât. Aici avea dreptate: în 20 de ani el nu câştigase cât obţinuse cel cu despăgubirile de la ANRP în câteva luni. Până la urmă asta am creat noi: aceşti mutanţi ai capitalismului, antreprenori la stat care râd de ceilalţi că nu ştiu să facă bani.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.