Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire epocală: Enzima mutant care reciclează sticle din plastic în câteva ore

MFE
screening cercetare medicina

O enzimă mutant care poate recicla sticle din plastic în câteva ore a fost creată de cercetătorii din Franţa, anunță MEDIAFAX.

Enzima, descoperită iniţial în compost, în 2012, şi apoi modificată genetic în laborator, poate recicla sticle de plastic, reducându-le la o materie din care pot fi ulterior fabricate ambalaje de o calitate mai bună. Enzima nu este distrusă la temperatura de 72 de grade Celsius, necesară pentru descompunerea rapidă a ambalajelor din plastic. Sticlele din plastic pot fi descompuse în proporţie de 90% în zece ore.

Citește și: Olguța Vasilescu a răbufnit: Ce mai răgeau pe sub balcoanele miniștrilor PSD când le măreau salariile

Tehnicile de reciclare din prezent produc plastic ce poate fi folosit numai pentru haine şi covoare.

Compania din spatele descoperirii, Carbios, spune că noua tehnică ar putea fi folosită la nivel industrial în aproximativ cinci ani. În acest sens a încheiat parteneriate cu companii precum Pepsi şi nd L’Oréal, pentru a accelera cercetările.

Grupuri de cercetători independenţi au calificat descoperirea drept majoră.

Miliarde de tone de plastic poluează planeta şi constituie un pericol major mai ales pentru fauna din oceane. Activiştii consideră că reducerea consumului de plastic este cheia problemei, dar compania franceză spune că plasticul, un material rezistent şi uşor, este necesar şi că soluţia o reprezintă reciclarea.

Citește și: Rareș Bogdan a explodat, după decizia Guvernului: Dacă tot au venit acasă, să îi păstrăm și să dezvoltăm agricultura românească

Carbios a încheiat un parteneriat cu compania de biotehnologie Novozymes, pentru a produce noua enzimă la scară industrială pornind de la fungi, iar costurile reprezintă 4% din cele presupuse de fabricarea plasticului nou din petrol.

Însă sticlele din plasticul reciclat vor fi mai scumpe decât cele fabricate din petrol.

Cercetătorii fac mari progrese în descoperirea unor noi metode de reciclare a plasticului, sub diferitele sale forme. Recent, o echipă de cercetători germani a descoperit o bacterie care se hrăneşte cu poliuretan, folosit pe scară largă, dar care este dificil de reciclat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.