Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire inedită în Marea Britanie: Ce poveste stă în spatele unui tablou din perioada victoriană

icr.ro
expozitie

Un tablou din perioada victoriană care înfăţişează o femei studioasă lucrând la un birou s-a dovedit a fi portretul uneia dintre cele mai importante personalităţi din istoria mişcărilor pentru drepturile femeilor, sufrageta Millicent Fawcett, informează ediţia online a cotidianului britanic The Guardian.

Opera, aparţinând colecţiei Royal Holloway din cadrul Universităţii din Londra, a fost mult timp identificată ca reprezentând figura unei alte pioniere, mult mai puţin cunoscute, cea a lui Emily Penrose. Pe rama tabloului se află chiar o plăcuţă cu inscripţia ''Penrose'', potrivit agerpres.ro.

Citește și: Autoritățile sună alarma prin RO-ALERT: ‘Pericolul infectării cu noul coronavirus rămâne ridicat!’

Imogen Tedbury, o cercetătoare care a făcut parte din departamentul colecţiilor de artă al Royal Holloway, a dovedit că este vorba despre Fawcett, care a condus Sindicatul Naţional al Societăţilor Femeilor Sufragete în perioada 1897-1919.

În timp ce studia portretele din colecţia universităţii, Tedbury a observat o semnătură care s-a dovedit a fi a artistului Theodore Blake Wirgman.

Plecând de la acest indiciu, cercetătoarea a studiat în continuare arhivele, unde a descoperit o referinţă la un cadou oferit de Wirgman al unui portret al lui Fawcett .

Citește și: Violențe în trafic! Poliția a intervenit imediat! Doi tineri au fost reținuți

''Ziua aceea a fost grozavă, a fost deosebit de palpitant să primesc acel e-mail'', a spus Tedbury. ''Adică, ce mai descoperire! De obicei dacă ai de-a face cu un tablou obscur şi îţi dai seama că modelul nu a fost identificat corect... nu te gândeşti că ar putea fi vorba despre Millicent Fawcett!''

În 1985, tabloul a ajuns la Royal Holloway după ce acesta a fuzionat cu Bedford College, prima facultate pentru fete din Regatul Unit. S-a presupus că portretul îi aparţine lui Penrose, prima decană a Bedford College, iar ulterior decană a Royal Holloway.

Cele mai multe dintre tablourile care o înfăţişează pe Fawcett, inclusiv statuia realizată de artista Gillian Wearing, instalată în Parliament Square în 2018, o înfăţişează în rolul de activită sau vorbitoare. În acest portret regăsit este înfăţişată studiind.

Citește și: Video scandalos! Cum a fost provocat ÎPS Teodosie în timpul slujbei

''Pictura sugerează o parte mai introspectivă, studioasă a personalităţii ei'', a spus Tedbury. ''Priveşte în sus ca şi cum s-ar întreba de ce o întrerupem din muncă - este o expresie pe care o putem înţelege în special în această perioadă când mulţi dintre noi lucrează de acasă''.

Tedbury, care în prezent lucrează la National Gallery, a mai precizat că este posibil ca portretul să fi fost comandat de Dorothea Roberts, o sufragetă irlandeză şi prietenă apropiată a lui Fawcett.

Nu se ştie cum a ajuns tabloul să fie identificat ca înfăţişând-o pe Penrose. ''Era logic să presupui că este al lui Emily Penrose dacă l-ai vedea expus lângă celelalte înfăţişând decani ai colegiului. În acelaşi timp, nici nu seamănă cu Emily Penrose'', a mai spus cercetătoarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.