Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire uluitoare: Orașul biblic Sodoma a existat cu adevărat și ar fi fost distrus de o explozie gigantică (foto)

Radu Pop
Daily Mail
Sodoma

Săpăturile recente din Iordania aduc în prim-plan o revelație uluitoare: orașul antic distrus de ceea ce pare să fi fost o „explozie atomică” este, potrivit experților, chiar orașul biblic Sodoma, conform teologului Dr. John Bergsma.

Cercetătorii au găsit dovezi clare că orașul antic Tall el-Hammam, situat în sudul Văii Iordanului, a fost distrus într-un eveniment catastrofal.

Aceste dovezi uimitoare ar putea confirma autenticitatea povestirilor din Vechiul Testament, conform cărora Dumnezeu a lovit Sodoma și Gomora cu foc și sulf, pentru „răutatea” lor, distrugându-le complet, notează publicația Daily Star.

Dr. Bergsma, profesor de teologie la Universitatea Franciscană din Ohio, a subliniat faptul că scheletele și fragmentele de ceramică găsite pe site prezintă semne clare de încălzire extremă, sugerând posibilitatea unei lovituri devastatoare, de la un asteroid.

content-image

Descoperirile arheologice sunt extrem de convingătoare

„Au început să găsească și rămășițe umane. Schelete umane care sunt complete până la jumătatea coloanei vertebrale și apoi există doar un semn de ars și nimic pe partea superioară a corpului...S-au găsit dovezi masive că o explozie uriașă de căldură din cer, la aproximativ 25 de grade deasupra orizontului, a incinerat aceste orașe gemene de pe malul iordanian al râului”, a spus teologul, potrivit sursei citate.

Arheologul principal de la Tall el-Hammam, Steven Collins, a comparat această teorie cu evenimentul Tunguska, din 1908, când un asteroid a explodat în atmosfera Pământului deasupra Siberiei, cauzând distrugeri semnificative.

Această descoperire a lăsat cercetătorii fără cuvinte, mai ales că, în urmă cu aproximativ 3.600 de ani, Tall el-Hammam era un oraș înfloritor, mult mai mare și mai puternic decât Ierusalimul sau Ierihonul.

content-image

Niciun semn de asediu militar

Cu toate acestea, orașul a dispărut, practic, peste noapte, iar absența oricăror semne ale unui asediu militar sugerează că distrugerea sa a fost cauzată de un eveniment extrem de rar.

Collins a mai dezvăluit că bucățile de ceramică găsite pe site au fost acoperite cu un material cunoscut sub numele de trinitit, asemănător cu stratul de sticlă produs în urma unei explozii atomice în deșert. Acest fapt este în concordanță cu povestea biblică a distrugerii Sodomei, prin foc divin.

Chiar și cantitățile mari de sare descoperite în urma acestui eveniment catastrofal, conform profesorului James Kennett, de la Universitatea din California, par a se potrivi cu povestea soției lui Lot, care a fost transformată în sare în urma distrugerii Sodomei.

Teoria unei explozii devastatoare de origine cosmică

Dovezi analizate pe parcursul a 15 ani de o echipă diversă de cercetători de la arheologi la experţi în impact cosmic i-a dus la concluzia că satul a fost practic topit de un eveniment cosmic şi nu de o erupţie vulcanică, cutremur sau explozie ce a provocat unde de şoc şi incendii.

Analiza unui strat de o grosime de 1,5 metri constând în cenuşă, rămăşite carbonizate, metale, ceramică şi cărămizi lichefiate a arătat că niciun incediu obişnuit nu ar fi putut să topească cărămizi şi metale, care se topesc la peste 1.500 de grade.

În plus, s-au descoperit microdiamante şi cuarţ şocat care nu se formează decât în urma unor unde de şoc extrem de puternice.

Ipoteza autorilor studiului este că satul a fost lovit de unda de şoc creată de explozia unui obiect la patru kilometri înălţime şi care a pătruns în atmosferă cu o viteză de 61.000 de kilometri pe oră.

Satul a fost lovit de un val de şoc care s-a rostogolit cu 1,200 de kilometri pe oră şi a provocat o presiune de 50 de tone pe centimetru pătrat, iar temperatura a crescut rapid la 2.000 de grade. Totul a fost topit şi probabil niciunul din cei 8.000 de locuitori nu a reuşit să scape.

Cu toate acestea, unii arheologi încă exprimă scepticism cu privire la aceste concluzii, susținând că există posibilitatea ca evenimentul să fi dat naștere, ulterior, unor legende, cum ar fi cea a Sodomei.

Cu toate acestea, Dr. Bergsma este hotărât să susțină că descoperirea a schimbat radical percepția asupra Vechiului Testament, transformând lucruri care păreau a fi povești fantastice în evenimente istorice reale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.