Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși a fost o 'greșeală gravă', distincția academică acordată de o universitate elvețiană lui Mussolini nu va fi revocată

https://benitomussoliniitaly.weebly.com/
Benito Mussolini și Adolf Hitler

O distincție academică acordată de o universitate elvețiană fostului dictator italian Benito Mussolini nu va fi revocată, în ciuda faptului că a fost o "greșeală gravă", a declarat o comisie care s-a ocupat de acest caz, anunță mediafax.

Universitatea din Lausanne (UNIL) l-a onorat pe liderul fascist în 1937 pentru că "a conceput și a realizat în patria sa o organizație socială .... care va lăsa o amprentă profundă în istorie".

Universității i s-a cerut de mai multe ori să retragă această distincție controversată unui laureat care a fost un aliat al lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un grup de experți însărcinat să examineze cazul a concluzionat că decizia de acordare a distincției "a constituit o greșeală gravă din partea autorităților academice și politice" de la acea vreme.

"Acest titlu constituie o legitimare a unui regim criminal și a ideologiei sale", au afirmat aceștia într-un raport publicat vineri.

Grupul de experți nu a recomandat retragerea titlului, afirmând că aceasta ar da falsa impresie că decizia inițială de acordare a doctoratului ar putea fi "corectată astăzi".

Universitatea a declarat că retragerea titlului ar putea să-i facă pe critici să creadă că vrea să șteargă trecutul.

"În loc să nege sau să șteargă acest episod, care face parte din istoria sa, conducerea UNIL dorește ca acesta să servească drept avertisment permanent", se arată într-un comunicat citat sâmbătă de Reuters.

Mussolini, care a trăit în Elveția între 1902 și 1904, a fost executat de partizani în aprilie 1945.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.