Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastru financiar. Orban, față în față cu datoriile PNL. Ce riscă partidul și membrii săi

datorii datornici

Noua  conducere a PNL nu are motive de liniște, deși a venit vacanța parlamentară. Campania pentru parlamentare le-a pustiit  puşculiţa. În trezorerie  bate  vântul, iar facturile pentru  întreţinerea sediilor de partid s-au înmulţit peste limita dorită, unel sedii fiind în execuție silită. Contribuțiile filialelor nu au  mai fost vărsate de luni bune. iar  din această cauză, noul lider, Ludovic Orban s-ar putea   vedea silit să recurgă la măsuri populare pentru a  putea plăti datoriile istorice de 6 milioane de euro. În plus, partidul s-ar putea trezi cu noi procese din partea membrilor de partid care au împrumutat partidul în ultima campanie electorală și care nu și-au văzut  nici până acum  sumele restituite.

DNA propune valoarea pragului pentru abuzul în serviciu

Schimbare MAJORĂ începând de azi la examenul de obținere a Permisului Auto/ VIDEO

În prezent, PNL are datorii de 6 milioane de euro, la care se mai adaugã  pierderi de 1.774.124 de lei, respectiv 394.249 de euro, banii pe care PNL nu-i mai poate recupera de la AEP întrucât documentele depuse nu au fost conforme cu legislația în vigoare.

Din aceste datorii s-au achitat până acum aproximativ un milion de euro. Pentru o parte  din datoriile istorice, PNL a reușit să  se înțeleagă cu creditorii și să obțină o reeșalonare, o plată în  rate care se face mai degrabă din  subvenția  primită de la bugetul de stat ca  partid  parlamentar. decât din cotizații. Iar  subvenția oscilează, vulnerabiliând  partidul și înțelegerile financiare făcute  pentru plata acestor datorii, în  condițiile în care  cotizațiile nu ajunge decât în sume firave la  contul  central al partidului, susțin surse din noua  conducere liberală. De exemplu,  în luna mai, PNL a beneficiat de o subvenție de 605.413 de lei, de  două ori mai mică decât cea din luna martie, de 1.127.330  lei,  situație care a lăsat partidul fără bani, inclusiv pentru  organizarea și finanțarea costurilor legate de  organizarea Congresului la Romexpo, de aproximativ 50.000 de euro. De aici și soluția disperată, dar repede abandonată a fostului secretar general interimar, Cristian Bușoi, de a cere fiecăruia din cei 5000 de delegați să vină de acasă cu  câte 10 euro pentru acoperirea acestor cheltuieli.

Congresul s-a dus, noua conducere și-a intrat în drepturi, dar datoriile  au rămas.În conturile PNL au intrat anul trecut peste 8 milioane de lei din cotizatii, iar 43 de liberali au donat pentru partid o sumã de 800.000 de lei. Partidul a mai primit 18.400.000 lei din donatii de la 374 de persoane fizice si 924.750-donatii de la 21 de firme.  Dar acești bani au fost rapid înghițiți de efortul de de campanie pentru  alegerile parlamentare. Chiar dacă noua lege  electorală a oferit o bulă de oxigen conducerii liberale prin noile sale prevederi,  există și un revers al medaliei - mulți dintre candidații liberali la ultimele  alegeri au împrumutat  partidul  pentru acest efort de campanie cu sume consistente, iar acum riscă să-i vadă la calendele  grecești, susțin sursele citate.

Plecări MASIVE din DNA după prigoana dezlănțuită de Kovesi

"Unii au pierdut bani pentru că nu și-au făcut documentația cum trebuie. Sunt o grămadă de erori  în actele contabile. Deci ei pierd bani, ei nu partidul. Nu le mai rămân decât să dea   partidul în judecată pentru banii dați cu titlu de împrumut", ne-au explicat sursele citate.

Nu ar  fi prima oară și poate  constitui o  variantă eficientă. Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, a executat silit PNL pentru datorii de peste 300.000 de euro, la care se adaugă penalități de circa 150.000 de euro, pe care formațiunea politică din care a făcut parte le avea la societatea familiei Fenechiu pentru  materialele electorale  oferite  contra cost în 2009.  În luna mai a acestui an,  prin decizie definitivă, PNL a mai fost obligat de aceeași instanță să mai achite firmei lui Relu Fenechiu suma de 400.000 de lei cu titlu de daune moratorii și încă 10.000 de lei reprezentând taxa judiciară de timbru.

Pentru ca tabloul să fie  complet,  noile prevederi statutare legate de sistemul de cotizații în PNL nu și-au dovedit eficiența decât pe termen scurt. Regulamentul privind organizarea, desfăşurarea şi conducerea activităţii organizaţiilor locale şi judeţene în sensul că membrii de partid care nu şi-au plătit cotizaţia nu vor putea candida la nicio funcţie în cadrul alegerilor interne şi nici nu vor putea fi delegaţi în cadrul conferinţelor judeţene sau la Convenţia Naţională ale PNL, în cadrul cărora vor fi alese conducerile locale şi conducerea centrală ale formaţiunii a funcționat  numai pentru  delegații și candidații prezenți la ultimul Congres.

Acum, liberalii  din filiale, în special aleșii locali, dar îi membrii de rând par  surzi la  cererile centrului. Cotizaţia minimă în PNL pentru membrii care nu au funcţii în partid sau în administraţie este de trei lei pe lună. Teoretic , pe hârtie, un leu se duce la organizația locală, unul la cea județeanâ, iar ultimul la pușculița de partid de la centru. În practică,  banii nu ajung nici măcar la filialele locale,  dintr-un motiv  foarte simplu- nu sunt plătite. La fel procedează și aleșii locali - un consilier local sau județean ar trebui să plătească o cotizație echivalentă cu 1/3 din indemnizația lor de aleși locali, un mebru al unui Birou Executiv Județean 250 de lei, un lider de filială, un total de 500 de lei, un parlamentar 1.000 de lei.

Cum  acești bani se adună din an în Paști,  conducerea centrală  ia în considerare astăzi o măsură carea mai  fost folosită și în alte dăți - cei care nu sunt cu cotizațiile la zi riscă să-și piardă dreptul de a  fi prezenți și de a vota în structurile de conducere centrale  și locale, susțin surse din conducerea PNL. Totodată, este posibil să fie reactivată o mai veche prevedere , conform căreia liberalii cu restanțe  mai mari de un an la plata  cotizației își pierd calitatea de  membru  de partid dacă nu le plătesc  într-un  termen relativ scurt.

"Vom reaminti  filialelor  că au obligații, nu doar solicitări. Nu putem să pretindem că vrem să ajungem la guvernare, dar  să  nu ridicăm un deget pentru asta", ne-au explicat sursele citate.

Filialele au însă propriile lor probleme. Cum  cotizațiile nu se strâng eficient la nivel local,    unele din organizații au dificultăi în plata propriilor cheltuieli de întreținere. Aș s-a ajuns, de exemplu la situația în care primăria din Sebeș, condusă de un reprezentant liberal,  a fost obligată de Curtea de Conturi să execute silit Partidul Național Liberal pentru restanțe de peste 17.500 de lei  la plata chiriei la un sediu al organizației locale, restanțe acumulate în mai bine de 90 de luni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.