Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU Peștii migratori s-au redus cu 76% din 1970

radiocluj.ro
pesti morti

Populaţiile de peşti migratori s-au redus în medie cu 76% între 1970 şi 2016, potrivit unui raport al WWF, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) şi Fundaţia Mondială pentru Migraţia Peştilor publicat marţi, care explică acest declin prin degradarea habitatelor lor şi pescuitul excesiv, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Raportul analizează 247 de specii de peşti din întreaga lume, care trăiesc atât în apă dulce, cât şi în apa sărată, şi arată că populaţiile lor s-au redus în medie cu 3% pe an, cu o scădere extrem de mare în această perioadă în Europa (-93%) şi în America Centrală şi Caraibe (-84%).

Scăderea este mai puţin vizibilă în America de Nord (-28%). Datele pentru Africa, Asia, Oceania şi America de Sud sunt insuficiente, se arată în raport.

"Degradarea, modificarea şi pierderea habitatelor reprezintă circa jumătate din ameninţările la adresa peştilor migratori, în timp ce supraexploatarea reprezintă aproximativ o treime", se precizează în raport.

Aproape una din trei specii de peşti de apă dulce este ameninţată cu dispariţia, însă proporţia peştilor migratori ameninţată cu dispariţia este şi mai mare, subliniază raportul. Printre aceştia, peştii de mari dimensiuni, precum beluga, sturionul sau somnul uriaş de Mekong, sunt deosebit de vulnerabili.

Una dintre principalele probleme pentru aceste specii sunt barajele, deversoarele şi alte obstacole pe care le întâmpină în timpul migraţiei, necesare pentru hrănirea şi reproducerea lor.

Schimbările climatice vor continua să agraveze modificarea habitatelor acestora, avertizează raportul, cărora li se adaugă şi alte probleme, precum poluarea sau proliferarea speciilor invazive, şi noile ameninţări precum poluarea produsă de microplastice sau salinizarea sistemelor de apă dulce.

În cazul Europei, una dintre principalele ameninţări la adresa acestor peşti este "lipsa cursurilor de apă deschise", cu o prezenţă foarte importantă a barajelor sau a altor tipuri de bariere, subliniază raportul, care menţionează 1,2 milioane de obstacole pe întregul continent.

Uniunea Europeană, prin strategia sa pentru biodiversitate pentru 2030, urmăreşte "restabilirea a cel puţin 25.000 de kilometri de râuri cu curgere liberă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.