Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezlegăm blestemul resurselor naturale

România este prinsă în blestemul resurselor naturale. Paradoxal, suntem bogat înzestrați cu resurse, dar avem un nivel de bunăstare al cetățenilor redus. De ce? Pentru că suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce privește eficiența economică a utilizării resurselor naturale. Concret, productivitatea resurselor pe kilogram de materie primă consumată în România este doar 0,63, de peste trei ori mai mică decât media europeană de 2 euro/kg, conform ultimelor date oficiale ale Eurostat (obținute prin raportul dintre PIB-ul/locuitor la paritatea puterii de cumpărare și cantitatea de materie primă consumată).

În acest domeniu, performează țări precum Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Spania și Italia, aflate pe primele locuri în UE.

russian-natural-energy-resources-reservesjpg

România obține venituri din resurse naturale  de 2% din PIB. Spre deosebire de noi, Norvegia, de pildă, obține venituri de aproape 11% din PIB, conform datelor publicate de Banca Mondială.

Propun printr-un proiect de lege pe care îl voi depune în următoarea sesiune parlamentară înființarea unui Consiliu Public-Privat de Supraveghere în domeniul Resurselor Naturale. Acest nou mecanism de monitorizare a legislației, birocrației și a managementului resurselor naturale are menirea de a asigura mai multă transparență și eficiență economică sporită în valorificarea resurselor naturale în avantajul românilor. Doar prin creșterea transparenței managementului public al resurselor naturale putem garanta reducerea gradului de corupție și a practicilor neloiale în domeniu. Putem obține acest lucru doar printr-un parteneriat consolidat între administrația publică, actorii privați  și cetățeni.

Găsiți aici o analiză amplă dedicată economiei resurselor naturale.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.