Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI INCENDIARE Afacere ruso-română cu avioane, finanţată cu bani fantomă

Mega afacere între România şi Rusia cu bani de provenienţă cel puţin ciudată. Ies la iveală detalii incendiare. Rusia a pus ochii pe terenurile țăranilor pentru a face o mega afacere. Printre altele, și o fabrică de avioane Tupolev. Sume amețitoare au fost vehiculate, iar afacerea a fost dicutată în România la nivel de ministru.

Primul miliard de euro dintr-o sumă imensă ar fi fost deja trimis de ceva vreme în România, conform investitorului. Ba chiar fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a discutat cu oficiali ruși despre investiție. Administratorul afacerii este un personaj controversat: Vitalie Usturoi. Numele lui apare în afacerea Țigareta 2, în afacerea Aro și devalizarea Bancorex, dar și legat de Revoluția din 1989, fiind inclus pe lista „turiștilor ruși” care au împânzit România în acele zile. Sătenii din Adunații Copăceni credeau că le-a pus Dumnezeu mâna în cap când au aflat că un investitor misterior s-a arătat interesat să le cumpere pământurile cu sume ce depășeau de zece ori prețul pieței. Totul pentru construcția acolo a unei fabrici de avioane, un aeroport, dar și locuințe pentru zeci de mii de angajați. Este vorba despre firma West Euro Energy Trans Airspace Holding, pe scurt WEETAS, al cărei acționar majoritar și administrator este Vitalie Usturoi, un basarabean cu cetățenie română. Usturoi a luat legătura cu primarul comunei și i-a prezentat planul, iar vestea s-a răspândit repede printre oameni, care abia așteptau să primească sume mari pentru terenuri.

Citeşte şi: BOMBĂ Jurnalistul Adrian Ursu spune că Traian Băsescu va candida la Primăria Capitalei

Vitalie Usturoi a detaliat planul fabricii de avioane Tupolev și al aeroportului. „Fabrica de avioane nu poate fi făcută fără pistă. 140 de firme din Rusia și din Europa ar fi adus componente. E o investiție foarte mare. În martie 2014 s-a semnat contractul cu o platformă financiară din Marea Britanie și am semnat pentru prima tranșă, de 20 de miliarde de euro. În 5 ani trebuiau să intre în România 250 de miliarde de euro", a explicat Vitalie Usturoi. Suma pare de domeniul fabulației, dar până să demonstrăm că banii există sau nu, în contractul semnat de Usturoi cu „platforma financiară”, contract studiat de reporter, datele apar așa cum au fost prezentate de acesta.

Citește și: Teroriștii s-au făcut de râs: Spun că au capturat un tanc, dar în realitate e altceva / FOTO

Platforma financiară despre care vorbește Vitalie Usturoi se numește Hestiun Finance (UK) Limited, o firmă britanică care, aparent, își ține banii la Deutsche Bank Frankfurt, în Germania. Primii bani au venit în România în primăvara lui 2014. „Pe 28 aprilie 2014, pe contul nostru a fost transferat un miliard de euro, urmând ca până la sfârșitul lunii mai să vină încă 19 miliarde", a afirmat Usturoi.

Vezi şi: Anunţul la care România visează de zeci de ani: Americanii au dat undă verde unirii cu Basarabia

Proveniența banilor i-a făcut pe angajații BRD să blocheze miliardul de euro sosit de la Deutsche Bank. Oficial, BRD a refuzat să comenteze situația, invocând secretul bancar. Neoficial, însă, se fac investigații. „Orice sumă peste 15.000 de euro este raportată la Oficiul pentru Spălarea Banilor și la alte instituții. Acest miliard a fost blocat pentru investigații, deoarece erau probleme pe proveniența banilor", au explicat surse din BRD, sub protecția anonimatului pentru euractiv.

Citește și: Au apărut primele metode legale pentru a păcăli legea anti-fumat

Banca Națională a României a răspuns parțial întrebărilor. BNR recunoaște că a avut informații despre transferul de bani de care vorbește Vitalie Usturoi, dar că nu s-a confirmat. „Precizăm că, deși au existat informații de genul celor menționate de dvs, până în prezent nu a fost confirmat transferul în România de fonduri de mărimea celor în discuție, suspiciunile existente în legătură cu aceasta făcând necesară informarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor de către instituția de credit respectivă”, a răspuns Lorina Duță, șef serviciu în cadrul Direcției de Supraveghere a BNR. Și actualul purtător de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, dar care în 2015 era purtător de cuvânt al BNR, a spus că, oficial, banii nu au mai ajuns în România. Afacerea este una cât se poate de oficială, chiar dacă nu este clar dacă miliardul de care vorbește Vitalie Usturoi există sau nu. Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a semnat pe 19 aprilie 2013 un protocol cu Şeful Agenţiei Federale "Rossotrudnicestvo” Konstantin Kosaciov.

Citește și: OPINIE Nevertebratele cu coloană oficială

Varujan Vosganian s-a apărat imediat şi a comentat pe propriul blog toată această "afacere". "Pentru orice întrebare legată de acest subiect, răspunsul meu e același: pe agenda mea ministerială nu a existat niciodată chestiunea construirii unei fabrici de avioane rusești în România. Nu am purtat negocieri cu nimeni și nu am angajat Ministerul Economiei într-o asemenea inițiativă", a spus Vosganian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.