Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri INCENDIARE din Arhivele Securităţii: Ce INFORMAŢII ŞOC apar în dosarul celebrului Sergiu Nicolaescu

arhiva dosare

În lumea filmului, antipatia dintre regizorii Elisabeta Bostan și Sergiu Nicolaescu, ambii fiind cineaști cu priză la public, era arhicunoscută. Subiectul apare însă şi în mai multe documente din Arhivele Securităţii, scrie Jurnalul.ro.

Citeşte şi: Ziua și SCANDALUL într-un dosar CELEBRU! Dezvăluiri ŞOCANTE: Cu ce ar ŞANTAJA mafia chineză mai mulţi funcţionari români

Regretatul cineast și-a dorit foarte mult ca el să fie cel care să ecranizeze cartea lui Cezar Petrescu, „Fram, ursul polar“, proiect care a fost materializat de Elisabeta Bostan și care i-a adus acesteia numeroase aprecieri în țară și în străinătate.

În arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității există două dosare de urmărire informativă pe numele cineastului Sergiu Nicolaescu. În primul, deschis la 8 februarie 1978 de Unitatea 151 a Ministerului de Interne, primește numele conspirativ de „Ştefan Nicolau“.

Două dintre stenogramele discuțiilor sale telefonice aflate la dosar, din 9 august 1978 și 16 decembrie 1978, demonstrează cu vârf și îndesat cele de mai sus.

Citeşte şi: HALUCINANT- Zece traficanţi au SCĂPAT basma curată: Despăgubirile FABULOASE nu vor mai fi plătite, după PRESCRIEREA dosarului

Referindu-se la Elisabeta Bostan, Nicolaescu afirma că „aceasta este o canalie și o bestie pentru că a făcut o notă către Securitate în care îl acuza că face spionaj economic“ și susținea că însuși președintele Consiliului Culturii și Educației Socialiste, Miu Dobrescu, i-a cerut să renunțe la proiect în favoarea colegei sale.

Drept compesație, acesta și-a dat acceptul ca „Mihail, câine de circ“, proiect pe care Casa de Filme nr. 5 l-a realizat împreună cu Tele München, să intre în producție mai repede decât se planificase inițial.

Citeşte şi: Norica Nicolai ÎL DESFIINŢEAZĂ pe Iohannis, pe tema revocării şefei DNA: 'Nu are dreptul să aibă o decizie discreţionară...'

Pe de altă parte, tot la dosarul lui Sergiu Nicolaescu mai există și o „notă-raport“ din data de 1 octombrie 1975, în care se arată cum a încercat cineastul să-i strice „combinația“ Elisabetei Bostan cu „Ralux Film“ Paris, care dorea să cofinanțeze filmul „Ma-Ma“, alături de Casa de Filme nr. 3 și „Mosfilm“.

Până la urmă, francezii și-au menținut sprijinul financiar, filmările au avut loc în decursul anului 1976, iar pelicula a ieșit pe piață la 21 noiembrie 1977, dar e clar că „Zizi“ a digerat greu acest incident și a căutat prilejul pentru a i-o „plăti“ lui Nicolaescu, notează şi Historia.ro .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.