Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI Poliția spaniolă anunță că Terorismul Stradal din Catalonia este coordonat de la București. Violențele fără precedent continuă

catalonia

Barcelona, capitala Cataloniei, a fost, vineri, scena celor mai violente proteste din ultimul deceniu. Un milion de oameni au manifestat împotriva pedepsei cu închisoarea primită de liderii separatişti şi pentru independenţă. Au avut loc confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine. Centrul oraşului a fost paralizat şi devastat, iar oficialii de la Madrid califică acţiunile drept „terorism stradal”. Partidele pro-separatiste sunt acuzate de implicare şi susţinere a situaţiei tensionate. Platforma online Tsunami Democràtic este investigată pentru instigare şi, potrivit presei, serverul care o găzduieşte se află în România, relatează news.ro

Vezi și: Toți banii președintelui: SURPRIZĂ în topul bogaților, între candidații la prezidențiale. Cum stă fiecare candidat

În a cincea zi şi noapte de proteste în Barcelona, au fost ridicate şi incendiate baricade pe străzile şi bulevardele centrale, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi, pentru prima dată, un tun cu apă.

Regiunea a fost în grevă generală.

Tensiunile au început după ora locală 18.00, în apropierea sediului Poliţiei Naţionale. Peste 1 milion de oameni erau adunaţi în Barcelona. Passeig de Gràcia, Gran Via de Corts Catalanes şi Plaça de Catalunya au fost zonele principale în care au avut loc conflicte.

Potrivit cifrelor transmise de autorităţi, 17 oameni au fost reţinuţi vineri în Catalonia, iar 7 agenţi au fost răniţi.

Doi jurnalişti ai postului naţional de televiziune au fost agresaţi - loviţi cu steaguri - de protestatari. Mulţi dintre cei care au participat la actele de violenţă au avut feţele acoperite, a transmis presa, iar numeroşi rezidenţi le-au cerut să părăsească zonele în care se aflau.

Citește și: SONDAJ PNL: Lupte grele pentru turul II la alegerile prezidențiale / SURSE

Albert Batlle, consilier pe probleme de securitate în primăria Barcelonei, a declarat pentru TVE că nu a fost făcut un profil al manifestanţilor. „E un amestec de oameni care au canalizat greşit indignarea şi oameni care, în mod obişnuit, participă la astfel de evenimente publice. De mulţi ani nu s-au mai văzut astfel de episoade în Barcelona. Cer tuturor celor de bună credinţă să abandoneze zonele în care se petrec aceste evenimente lamentabile”, a spus el.

De luni până vineri, conform cifrelor oferite de Ministerul de Interne, 207 membri ai forţelor de ordine au fost răniţi, 800 de containere au fost incendiate şi 107 vehicule distruse. Mai mult de 120 de persoane au fost reţinute.

Presa spaniolă vorbeşte despre „incitare”, iar principalul instigator este Quim Torra, şeful guvernului regional, care nu a comunicat nimic în urma incidentelor violente de vineri. O întâlnire între reprezentanţi ai guvernului catalan a avut loc vineri, însă nu a fost comunicat nimic oficial.

Pedro Sánchez, prim-ministrul spaniol în funcţie, aflat la Bruxelles, a făcut apel la calm şi moderaţie. Oficialii Guvernului, care au calificat acţiunile drept „terorism stradal”, sunt de părere că până luni lucrurile se vor linişti.

Fernando Grande-Marlaska, ministrul de Interne, a spus - după ce a minimizat problema, afirmând că oamenii pot merge liniştiţi în Barcelona - că va fi aplicată legea penală pentru segregaţionism violent. Pedeapsa este închisoare de până la şase ani.

Statistic, unu din patru spanioli merge la proteste, însă în ultimii ani, în Catalonia, nu au avut loc astfel de manifestaţii violente.

În Catalonia, vineri, au existat confruntări şi în oraşele Tarragona şi Lleida. În Tarragona au fost reţinute şapte persoane şi a avut loc o explozie într-o baricadă. În Lleida, mai mulţi oameni au format un lanţ contra violenţelor.

Zaragoza, capitala regiunii Aragón, a fost şi ea scena unor tensiuni. Două grupuri - pro-independenţă şi pro-Spania - s-au înfruntat în centrul oraşului, însă verbal, fără incidente violente. În Valencia, au fost reţinute două persoane şi cinci poliţişti răniţi, în timpul unor manifestaţii de susţinere a cauzei catalane.

După miezul nopţii, situaţia din Barcelona s-a detensionat.

Tsunami Democràtic

Încă din primele zile ale seriei de proteste pro-separatiste, platforma online Tsunami Democràtic a fost considerată a fi în spatele acestor manifestaţii, izbucnite în urma verdictului dat de instanţa supremă de la Madrid în cazul liderilor separatişti cu privire la referendumul neconstituţional care a fost organizat în urmă cu doi ani. Nouă dintre cei judecaţi au primit pedepse cu închisoarea de la 9 la 13 ani pentru răzvrătire şi delapidare. Între ei, Oriol Junqueras şi Jordi Turull.

Platforma online a emis numeroase mesaje pro-separatiste şi pro-revoltă. În spatele ei, speculează presa spaniolă, se află Carles Puigdemont, fost şef al guvernului catalan şi lider al alianţei Junts per Catalunya, care a părăsit ţara în urma referendumului eşuat. Căsătorit cu o româncă, el a fugit în Belgia, unde vineri s-a predat autorităţilor, după ce Madridul a emis un nou mandat de arestare pe numele său. Puigdemont, care va fi audiat pe 29 octombrie, se află în libertate şi respinge în continuare acuzaţiile şi extrădarea în Spania.

Vineri, judecătorul Manuel García Castellón de la instanţa supremă a ordonat Guardia Civil să închidă site-ul Tsunami Democràtic, al cărui server se află în România, potrivit lasprovincias.es.

Platforma pro-independenţă a transmis apeluri de mobilizare în Catalonia, după pronunţarea sentinţei. De exemplu, în vederea blocării aeroportului El Prat.

Teoria serviciilor de informaţii din Guardia Civil este că incidentele din ultimele zile au fost coordonate de diferite colective, între care Tsunami Democrátic şi grupuri anarhiste, care au reuşit să mobilizeze cel puţin 5.000 de oameni care aplică tactici de „terorism stradal”.

După ce pe site a fost afişat mesajul „Acest URL a fost blocat prin decizia Autorităţii Judiciare», în câteva minute au apărut numeroase replici în afara Spaniei, unde hotărârea nu are efect imediat, a transmis Procuratura.

Potrivit unui expert în informatică, serverul Tsunami Democràtic se află în România. După ce au fost observate diferitele schimbări de domeniu pentru site în urma ordinului judecătoresc, acest server virtual privat continuă să fie instalat în Bucureşti.

Cei care se află în spatele site-ului au făcut o actualizare vineri şi au înregistrat pagina web în spatele Cloudflare - un server intermediar, între utilizator şi serverul autentic - pentru a ascunde adevărata localizare a lui. Însă proasta configurare a serverului a facilitat descoperirea locului în care se află. Anchetatorii urmăresc pista.

(Foto: Twitter)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.