Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DGA anunţă că incidentele de integritate au fost cu 25% mai puţine în 2016

pressalert.ro
dga

Incidentele de integritate au înregistrat o scădere cu 25% în anul 2016, ca urmare a demersurilor preventive întreprinse de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), s-a arătat în şedinţa de analiză a principalelor activităţi de prevenire şi combatere a corupţiei desfăşurate în anul 2016. Acest lucru "confirmă că suntem pe o traiectorie corectă în vederea îndeplinirii obiectivului general 5 din Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020, care prevede necesitatea reducerii cu 50% a cazurilor de fraudare şi corupere, implicit a incidentelor de integritate", informează un comunicat al DGA transmis, vineri, Agerpres.

Una dintre bunele practici evidenţiate o reprezintă "Metodologia de evaluare a riscurilor de corupţie", testată de către DGA în cadrul strategiilor anterioare, care a fost implementată la nivelul a patru instituţii - Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. "În referire la mijloacele moderne de prevenire a corupţiei, aferent bunei practici a unităţii noastre consemnate în domeniul testării integrităţii, poliţiştii DGA au acordat expertiză instituţiilor similare din Bulgaria, Serbia, Peru, Republica Moldova, Ungaria sau Polonia", se arată în comunicat.

În acelaşi context, cadrele DGA au furnizat expertiză pe linia aplicaţiei MARC (Management asistat al riscurilor de corupţie) către state care şi-au manifestat interesul pentru implementarea acestui instrument de lucru (Ucraina, Kârgâstan, Bosnia şi Herţegovina). "În ceea ce priveşte sesiunile cu caracter preventiv, în anul 2016 au fost organizate în cadrul structurilor ministerului 3.673 activităţi de informare şi instruire (cu 4% mai multe comparativ cu anul 2015), la care au participat peste 55.018 de angajaţi ai MAI. Din totalul participanţilor la aceste activităţi, 10.707 deţineau funcţii de conducere (+29%)", precizează DGA.

Ca urmare a eforturilor susţinute pentru derularea acţiunilor de informare şi instruire anticorupţie, au fost consemnate 189 de situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat DGA atunci când li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în schimbul unor servicii, ori au denunţat cazuri în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie. Dintre situaţiile privind denunţarea unor acte de corupţie de către lucrători ai MAI, semnificative sunt cazul unui poliţist rutier căruia i s-a oferit drept mită un autoturism BMW X6 pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu (în legătură cu comiterea de către o persoană a unei infracţiuni la regimul rutier), precum şi cel referitor la un poliţist de frontieră care a refuzat suma de 20.000 de euro, oferită pentru a facilita efectuarea unor formalităţi vamale fictive (în scopul închiderii unor operaţiuni de tranzit vamal).

În baza Ordinului MAI nr. 256/2012 privind procedura de testare a integrităţii profesionale a personalului ministerului, în anul 2016, lucrătorii DGA au efectuat 67 de teste de integritate profesională - 64 cu rezultat pozitiv (în sensul că lucrătorii MAI testaţi au dat dovadă de integritate) şi trei cu rezultat negativ. Aceste teste au vizat 74 de lucrători ai ministerului, dintre care doar trei au primit sume de bani sau foloase pentru a nu îşi îndeplini atribuţiile de serviciu. În situaţia testelor de integritate cu rezultat negativ, au fost sesizate structurile de Parchet competente din punct de vedere teritorial pentru a dispune cu privire la oportunitatea efectuării de acte procedurale penale în scopul probării activităţii infracţionale. În anul 2016, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la parchet peste 3.000 dosare penale (în creştere cu 4% comparativ cu anul 2015). "Ca urmare a activităţilor procedurale derulate de poliţiştii DGA, s-au emis rechizitorii în 387 dosare penale şi au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în 48 dosare (ceea ce înseamnă un plus de 17%). Totodată, au fost efectuate cercetări cu privire la 1.935 persoane suspecte, dintre care 348 lucrători MAI (+15%). În intervalul analizat, au fost inculpate 1.455 persoane, dintre care 245 lucrători MAI", se mai arată în comunicat.

În ceea de priveşte măsurile preventive dispuse, au fost puse în aplicare mandate de arestare faţă de 272 persoane, dintre care 76 la domiciliu. Totodată, faţă de 345 inculpaţi s-a dispus măsura controlului judiciar. La nivelul structurilor unităţii au fost realizate 140 acţiuni de prindere în flagrant, care au vizat 157 de persoane cercetate pentru fapte de corupţie sau asimilate. Un aport deosebit în activitatea de cercetare penală l-au avut investigatorii sub acoperire din cadrul DGA, pentru obţinerea de date şi informaţii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni. În acest context, investigatorii sub acoperire ai DGA au efectuat activităţi pentru obţinerea de probe în 78 dosare penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.