Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dictatura telecomenzii

Bodea chestor

Hai să lămurim elegia cu televiziunile care nu fac ce vrea mușchiul poporului revoluționar. Nu pentru că am vreun interes, nu m-a plătit nicio televiziune până acum, m-au chemat doar pentru că ceea ce spuneam ținea publicul în fața televizoarelor și le aducea vânzare. Sunt și obiectiv, că până acum doi ani eram pe la toate, până m-au refuzat cele care nu voiau să audă critici la Iohannis (că eu laude nu am adus nimănui). Mai știu și despre ce e vorba, fiind jurnalist inainte de a ajunge politician.

Da, mulți ziariști visează să fie cât mai echidistanți, dar sunt și ei oameni, au și nevoi, au și preferințe. Ei de ce nu ar avea dreptul la opinie, ca voi? Presa nu  înseamnă nicăieri ”jurnalism” din ăla de se predă aiurea în cărți. Nici la noi nu a însemnat și niciodată nu a fost independența lui pește nicăieri în lume. Pentru că ”mass media” e un job pentru jurnaliști și o afacere pentru patroni.
Ați văzut vreun Isus prin mass media lumii in ultimii 500 de ani? Presa e de Stat și e pe bani publici sau e de la Dumnezeu și trebuie să fie mai sfântă ca bisericile astea multe și diverse? Jurnaliștii sunt eunucii voștri, cadânele voastre sau ce vă dă dreptul să le impuneți direcția voastră de gândire? E Rareș sluga PSD sau Ciutacu sclav la USR sau Gâdea iobagul PNL? Atunci, de ce ar trebui ei să țină neapărat cu ăia și să nu îi critice? Doar pentru că voi țineți cu ei? Îi plătiți voi, i-ați moștenit de undeva, aveți drept de viață și de moarte asupra lor, sunteți voi ceva zei?
De unde filozofia asta cu echidistanța pe o piață economică? Din nu știu ce manuale tâmpite care se predau în școlile de la noi și care produc jumătate filozofi ratați și paraleli cu realitatea politică. Și din rahaturile unor politicieni tâmpiți, care din lipsa de argumente recurg la flegme dictatoriale. Teorii și porcării pe care voi, poporul, le înghițiți pe nemestecate.
Bună ziua, Românie comunistă: presa este o afacere care vinde informație. Punct! Patronii de mass media bagă bani cu interes. Și angajează oameni care vor să le servească interesele. ”Mogulii” vor să produci ce au ei nevoie, nu aruncă nimeni banii că să facă vreunul poezii de amorul artei. Dacă vrei să faci meseria asta, o faci cum poți și unde poți. Normal că fiecare alege, de cele mai multe ori răul cel mai mic după mintea lui, dar hai să le dăm dreptul la opinii, să nu îi transformăm în slugile societății. Sau a celor ce țipă mai agresiv.
Problema nu e la jurnaliști, e la patroni. Știu că mulți jurnaliști încearcă să țină linia cât mai dreaptă, uneori împotriva propriilor convingeri, dar nu e piața atât de largă încât să își poată permite să sară din televiziune în televiziune, până li se face pe plac sau găsesc Sfânta Presă. Știți voi că e vreun post care îi lasă să vorbească perfect liberi și e dispus să îi plătească pe toți? Da-ți un mesaj, să le spunem tuturor, să se înghesuie. Aaaa, la Gușă sigur, vor spune unii. Ba nuuu, la A3 e minunea. Stai, la B1, alții. Vă hotărâți? Dar, mai important, voi de unde mama naibii știți mai bine? De pe canapea? Te face telecomanda specialist în presă sau doar tupeul?
Îi înțeleg și pe unii și pe alți, doar că patronii nu înțeleg ca limitează audiența și câștigul financiar prin înclinarea prea profundă către o parte politică. Sau, uneori o fac conștient, asta  le duce avantaje, pentru că tocmai așa câștiga mai mult, prin altă parte. Dar, sunt banii lor, cine suntem noi să le spunem cum să îi investească, pe ce să îi cheltuie? Ai putea face asta la vreo corporație? Ai putea să le pretinzi celor de la Coca Cola să folosească rețeta Pepsi, doar pentru că tu ai chef să cumperi Pepsi de peste tot? Ia, încearcă, viteazule, să vezi cum îți înghiți singur plăcuța...
Nu ne obliga nimeni să cumpărăm ziarul cutare, să ne uităm la televiziunea respectivă. Așa cum nu ne obligă nimeni să cumpărăm Cola dacă nu ne place. De ce vreți voi să forțați atunci televiziunile și jurnaliștii să vadă lucrurile doar cum credeți voi că e mai bine? UNDE E DEMOCRAȚIA ÎN ASTA? Îi vreți sfinți, dar voi aveți pretenții de Hitler? Manualul despre dictatură nu l-ați citit, nu?

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.