Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dieta mediteraneană, risc redus de demență. Beneficiile și regulile acestei diete

gadgetreport.ro
Dieta mediteraneană

Consumul unei diete tradiționale de tip mediteranean – bogată în alimente precum fructele de mare, fructele și nucile – este asociat cu un risc redus de demență, arată un studiu publicat în revista BMC Medicine.

Cercetătorul britanic Oliver Shannon și colegii săi au analizat datele de la 60 298 de persoane voluntare care au ales să participe la experiment.

Autorii au punctat indivizii folosind două măsuri de aderență la dieta mediteraneană. În timpul urmăririi medii de 9,1 ani au existat 882 de cazuri de demență.

De asemenea, autorii au luat în considerare riscul genetic al fiecărui individ pentru demență prin estimarea riscului poligenic, o măsură a tuturor genelor diferite care sunt legate de riscul de demență.

Autorii au constatat că participanții cu cea mai mare aderență la dieta mediteraneană au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demență în comparație cu cei cu cel mai mic scor de aderență, ceea ce echivalează cu o reducere absolută a riscului de 0,55%.

Nu a existat nicio interacțiune semnificativă între riscul poligenic de demență și aderența la dieta mediteraneană, ceea ce, potrivit autorilor, ar putea indica faptul că asocierea dintre o mai mare aderență la o dietă mediteraneană și un risc redus de demență rămâne, indiferent de riscul genetic.

Autorii avertizează că analiza lor este limitată la persoanele care și-au declarat singure originea etnică ca fiind albe, britanice sau irlandeze, deoarece datele genetice au fost disponibile doar pe baza strămoșilor europeni, și că sunt necesare cercetări suplimentare într-o serie de populații pentru a determina beneficiul potențial.

Ei concluzionează că, pe baza datelor lor, o dietă mediteraneană care are un aport ridicat de alimente sănătoase pe bază de plante poate fi o intervenție importantă de încorporat în viitoarele strategii de reducere a riscului de demență.

Pentru mai multe informații despre această cercetare, consultați studiul – Dieta mediteraneană asociată cu un risc mai scăzut de demență.

Dieta mediteraneană și regulile ei

Mulți medici și nutriționiști recomandă dieta mediteraneană pentru capacitatea sa de a preveni bolile și de a menține oamenii sănătoși mai mult timp. Dieta mediteraneană pune un mare accent pe legume, fructe și cereale integrale. În plus, nu conține atât de multe lactate și carne precum alimentațiile de tip occidental, scrie gadgetreport.ro.

Practic, cei care vor să adopte o astfel de dietă trebuie să consume ceea ce mănâncă în mod uzual persoanele din regiunea mediteraneană. Pe scurt, o dietă mediteraneană tradițională conține o porție generoasă de produse proaspete, cereale integrale și leguminoase, precum și unele grăsimi și carne de pește.

Beneficiile dietei mediteranene

Alimentația influențează multe aspecte ale stării de sănătate, printre care și sănătatea creierului. De aceea, o dietă sănătoasă poate îmbunătăți capacitatea de gândire, memorare și procesare a informațiilor pe măsură ce înaintăm în vârstă. Specialiștii au dovedit că dieta mediteraneană și dieta DASH stimulează sănătatea creierului și îmbunătățesc sănătatea inimii.

Potrivit mai multor cercetări recente, dieta mediteraneană poate susține procesul de slăbire și poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, a atacurilor de cord, a diabetului de tip 2 și a morții premature.

Nu există o modalitate precisă prin care poți urma dieta mediteraneană, deoarece există mai multe țări în această zonă, iar alimentațiile pot fi diferite în funcție de stat. Un lucru e sigur, însă, dieta mediteraneană se bazează în mod principal pe:

– lactate și pește în cantități moderate

– o varietate mare de legume, fructe și cereale integrale

– grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile, semințele și uleiul de măsline

– foarte puțină carne albă și carne roșie

– câteva ouă

– vin roșu cu moderație

Asociația Americană a Inimii notează că dieta mediteraneană conține o cantitate importantă de calorii care provin din grăsimi. Cu toate acestea, chiar dacă mai mult de jumătate din aceste calorii provin din grăsimi mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, persoanele care trebuie să consume cât mai puține grăsimi ar trebui să evite dieta mediteraneană.

Alimente recomandate în dieta mediteraneană Nutriționiștii nu pot să menționeze exact ce alimente aparțin dietei mediteraneene. Acest lucru este parțial neclar din cauza faptului că dieta poate varia în funcție de țară aflată în această parte a lumii. Alimentația studiată în majoritatea cercetărilor este bogată în alimente vegetale sănătoase și relativ redusă în alimentele de origine animală.

Cu toate acestea, se recomandă consumul de pește și fructe de mare de cel puțin două ori pe săptămână. Stilul de viață mediteranean nu înseamnă doar o alimentație sănătoasă. Implică, de asemenea, să faci activități fizice în mod regulat, să împarți mesele cu persoanele dragi și să te bucuri de viață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.