Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DIPI a fost MILITARIZATĂ: Ce a decis Guvernul pentru acest serviciu secret

dipi

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) a MAI, a anunţat ministrul Dragoş Tudorache.

"Creăm, practic, pentru prima oară, un cadru juridic clar pentru funcţionarea acestei structuri", a explicat Dragoş Tudorache, într-un briefing la Palatul Victoria.

Citește și: SCANDAL-monstru la MAI din cauza serviciului de informaţii/ STENOGRAME

El a precizat că DGPI va fi sub control parlamentar, iar personalul care va lucra în această structură va fi în mare parte militar.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, înfiinţarea DGPI a fost una dintre priorităţile pe care le-a anunţat la începutul mandatului său şi care a reieşit "din realităţile apărute în decursul timpului şi, mai ales, în acest an în ceea ce priveşte funcţionarea acestei structuri".

Citește și: Nu ai văzut ceva mai TEMBEL: Un moș umple o groapă cu 12 tone de Coca-Cola și sare cu mașina în ea / VIDEO

Tudorache a mai spus că OUG clarifică şi competenţele acestei structuri.

"Am vorbit deja în ultimele săptămâni foarte mult pe tema delimitării foarte clare a competenţelor structurii de protecţie internă a Ministerului de Interne, în ceea ce priveşte strict activităţile, personalul, misiunile, patrimoniul şi informaţiile, sistemele IT pe care le gestionează ministerul. Este un element foarte important, pentru că acest lucru elimină suprapunerile care existau (...) în competenţa structurii, aşa cum exista ea până acum, în Ministerul de Interne, şi alte structuri ale statului, în speţă Serviciul Român de Informaţii, în ceea ce priveşte relaţionarea cu instituţii din afara ministerului, dar şi suprapuneri în activitatea acestei structuri cu alte structuri din cadrul Ministerului de Interne, în speţă Poliţia Română şi Direcţia Generală Anticorupţie", a explicat ministrul Afacerilor Interne.

Citește și: Rupte de băutură și GOALE pe stradă: Imaginile DEPRAVĂRII totale în Marea Britanie, de Halloween / FOTO

În ceea ce priveşte controlul parlamentar al DGPI, Tudorache a spus că acesta se va înscrie "pe două paliere".

"Este un control parlamentar pasiv, prin faptul că (...) ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităţilor noii structuri atunci când i se cere. (...) (OUG - n.r.) Introduce şi un element proactiv, deoarece creează posibilitatea ca Parlamentul să realizeze mecanisme de auditare a acestei structuri, aşa cum o face de altfel şi pentru celelalte servicii de informaţii ale statului, SRI, SIE sau SPP", a spus Dragoş Tudorache.

Citește și: Lucruri inedite și mai puțin știute despre Planeta Pământ – partea a III-a

Totodată, acesta a arătat că OUG creează nişte mecanisme de integritate foarte clare pentru personalul care lucrează în această structură.

"Aici intervine şi elementul care a captat foarte mult atenţia publică în ultimele zile, şi anume caracterul militarizat al acestei structuri. E vorba (...) de faptul că personalul care va lucra în această structură în mare parte va fi personal militar şi acest element (...) aduce un element de credibilitate, de rigoare, de ordine şi de garanţii suplimentare, atât pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne, care este supus activităţii acestei structuri, cât şi pentru coerenţa cu care structura nouă a Ministerului de Interne va interacţiona, va lucra cu celelalte servicii de informaţii ale statului", a mai afirmat Tudorache.

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) se va înființa în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și va funcționa ca structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, din aria de competență a acestui minister. Prevederea se regăsește într-o ordonanță de urgență adoptată astăzi de Guvern.

DGPI va desfășura activități informativ-operative, exclusiv pe domeniul de competență al MAI, ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atribuții în domeniul securității naționale. Odată cu crearea acestei structuri se va desființa Departamentul de Informații și Protecție Internă.

Actul normativ adoptat astăzi de Guvern stabilește modul de organizare și funcționare al DGPI la nivel de direcție generală, care, prin furnizarea de date și informații factorilor decizionali din MAI, va contribui la asigurarea integrității, eficienței și profesionalismului personalului ministerului și, implicit, la creșterea calității serviciilor asigurate de unitățile acestui minister în domeniul ordinii publice.

DGPI se va integra în arhitectura sistemului național de securitate și va contribui la realizarea misiunilor MAI alături de Poliția Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Agenția Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, această structură va face parte din sistemul național de apărare și din Comunitatea Națională de Informații.

Structura organizatorică și numărul de posturi ale DGPI se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne. Echipa de comandă a DGPI va fi formată din specialiști în domeniu – cadre militare în activitate – fapt ce va garanta desfășurarea activității structurii în condiții de imparțialitate și echidistanță. Conducerea DGPI va fi asigurată de un director general, numit în funcție prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul CSAT.

În ceea ce privește competențele, DGPI va desfășura activități de informații, contrainformații și protecție în scopul identificării, prevenirii și contracarării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operaționala a MAI. Această structură nu va mai avea competența de a derula activități informativ - operative pentru identificarea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, factorilor de risc și amenințărilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence si criminalității organizate transfrontaliere, respectiv activităților asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfășurată de SRI. De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI nu va mai avea competențe în a derula activități de culegere de informații în scopul prevenirii și combaterii criminalității, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei și spălării banilor, traficului si consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI aceste activități vor fi desfășurate de către Poliția Română.

DGPI va desfășura însă activități de culegere a informațiilor în scopul asigurării integrității profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva amenințărilor, vulnerabilităților si riscurilor la corupție.

Pe componenta de securitate, DGPI va asigura, la nivelul MAI, coordonarea și controlul activităților pentru protecția informațiilor clasificate naționale, ale NATO și ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, va asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activității pentru securitatea cibernetică.

Personalul DGPI va fi format din cadre militare și personal contractual. Pentru asigurarea unui nivel ridicat de integritate, posturile vacante de execuție și de conducere vor putea fi ocupate doar după efectuarea unor verificări de specialitate. Verificările se fac în scopul identificării oricăror elemente ce ar putea reprezenta vulnerabilități la adresa securității naționale.

Polițiștii din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă se pun la dispoziția MAI, în vederea numirii într-o funcție corespunzătoare. Aceștia pot participa la procedurile de ocupare a posturilor vacante din DGPI.

Personalul contractual din cadrul DIPI se preia în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă, în condițiile legii.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de vor lua măsuri pentru operaționalizarea administrativă a noii structuri și în acest sens va fi adoptată o hotărâre de guvern privind structura organizatorică a MAI, un ordin de ministru pentru structura organizatorică și regulamentul de funcționare al DGPI, precum și un ordin al șefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al structurii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.